Ολυμπιακοί Αγώνες: Μας... ζάλισαν με την woke κουλτούρα και «έχασαν» τον Αντετοκούντμπο

Η woke κουλτούρα επικράτησε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, αφού οι διοργανωτές τα έκαναν... μούσκεμα με τα λάθη να διαδέχονται το ένα το άλλο

Ολυμπιακοί Αγώνες: Μας... ζάλισαν με την woke κουλτούρα και «έχασαν» τον Αντετοκούντμπο
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved
7'

Γκάφες με ονόματα χωρών, η έπαρση της ολυμπιακής σημαίας... ανάποδα και σκηνές όπως η ακέφαλη Μαρία Αντουανέτα να τραγουδάει είναι μόνο λίγα από τα ευτράπελα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι Γάλλοι κατάφεραν εν μέρει αυτό που ήθελαν, όλος ο πλανήτης να συζητά για την τελετή έναρξης, ωστόσο σίγουρα όχι με τον τρόπο που επιθυμούσαν, αφού τα φάουλ στην ζωντανή μετάδοση ήταν πολλά και εν μέρει ασυγχώρητα.

Πολλά είναι τα αρνητικά σχόλια από Χριστιανούς από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και του μεγιστάνα Έλον Μασκ, για την αποτυχημένη παρωδία του Μυστικού Δείπνου, με τους κριτικούς να χαρακτηρίζουν το τετράωρο σόου ως την «χειρότερη τελετή όλων των εποχών». Οι θεατές πάλι, ανέφεραν κακό ήχο εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής, ενώ αστειεύτηκαν στο διαδίκτυο ότι οι διοργανωτές έπρεπε να «σταματήσουν τα σκάφη».

Εκατονταδες χιλιαδες θεατές παρακολούθησαν 6.800 αθλητές καλυμμένους με πλαστικά πόντσο να προσπαθούν να διατηρήσουν τη διάθεσή τους ψηλά ενώ ταξίδευαν στον Σηκουάνα σε μία μεγάλη πομπή 85 σκαφών. Οι ερμηνείες της Lady Gaga και περίπου 3.000 χορευτές, ακροβάτες και ηθοποιοί δεν ακούγονταν εύκολα λόγω του ήχου της βροχής, με τους θεατές να κάνουν λόγο για «την χειρότερη τελετή έναρξης Ολυμπιάδας στην ιστορία.

Woke παρωδία

Την μεγαλύτερη διαμάχη προκάλεσε η τελευταία «πράξη» της τελετής, «festivité» ή πάρτι, αφού μοντέλα, χορεύτριες, fashion icons ακόμα και εγχώριες drag queens εμφανίστηκαν ξαφνικά γύρω από ένα τραπέζι σε μία από τις γέφυρες πάνω από τον Σηκουάνα, το οποίο κάποια στιγμή έγινε και πασαρέλα, ενώ η παρουσία της Nicky Doll, μίας drag queen πολύ γνωστής στο γαλλικό κοινό, προκάλεσε σάλο με το κοινό να κατηγορεί τους διοργανωτές ότι δημιούργησαν μία «woke» παρωδία του Μυστικού Δείπνου, του πίνακα ζωγραφικής του Λεονάρντο ντα Βίντσι που απεικονίζει τον Δείπνο του Ιησού με τους μαθητές του.

Ο Έλον Μασκ μάλιστα πήρε θέση μέσω Χ, λέγοντας ότι το συγκεκριμένο ενσταντανέ ήταν «ακραία ασεβές προς τους Χριστιανούς». Σε σχόλιο του σε ανάρτηση χρήστη της πλατφόρμας ο ιδιοκτήτης του Χ έγραψε: «Η Χριστιανοσύνη έμεινε χωρίς δόντια».

Η Νότια Κορέα έγινε... Βόρεια

Το πιο ντροπιαστικό λάθος των Γάλλων πάντως ήταν το γεγονός ότι μπέρδεψαν τη Νότια με τη Βόρεια Κορέα, την ώρα της παρέλασης των εθνών μέσα στον Σηκουάνα.

Συγκεκριμένα, την ώρα που η αποστολή της Νότιας Κορέας έπλεε στον ποταμό με το σκάφος, λανθασμένα παρουσιάστηκαν με το επίσημο όνομα της Βόρειας Κορέας, «Republique populaire democratique de Coree» στα γαλλικά και μετά «Δημοκρατική Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας» στα αγγλικά, ενώ στη συνέχεια, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή με ανάρτηση στον κορεάτικο λογαριασμό της στο Χ ζήτησε συγγνώμη. «Ζητούμε συγγνώμη για το λάθος που έγινε στην παρουσίαση της ομάδας της Νότιας Κορέας την ώρα της μετάδοσης της τελετής έναρξης».

Οργή από τη Νότια Κορέα

Το σφάλμα ωστόσο πυροδότησε την έντονη δυσαρέσκεια της Νότιας Κορέας, μίας παγκόσμιας τεχνολογικής και πολιτιστικής δύναμης, ποπυ εξακολουθεί τεχνικά να βρίσκεται σε πόλεμο με τον πυρηνικά οπλισμένο και «φτωχό» Βορρά.

Το υπουργείο Αθλητισμού της χώρας σε ανακοίνωση ανέφερε ότι «εκφράζει τη λύπη του» για την ανακοίνωση στην οποία η αποστολή της χώρας παρουσιάστηκε ως η ομάδα της Βόρειας Κορέας. Ο υφυπουργός Jang Mi-ran, ολυμπιονίκης της άρσης βαρών στους Αγώνες του 2008 ζήτησε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ για να συζητήσει το ζήτημα, προσθέτει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Μάλιστα το υπουργείο έχει ζητήσει και από το υπουργείο Εξωτερικών να διαμαρτυρηθεί έντονα στην γαλλική πλευρά για το ζήτημα. Η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή της Νότιας Κορέας σχεδιάζει να συναντηθεί με την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 αλλά και την ΔΟΕ για να εκφράσει την διαμαρτυρία της, απαιτώντας μέτρα για να αποφευχθεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον, ενώ προτίθεται να αποστείλει επίσημα επιστολή διαμαρτυρίας εκ μέρους της αποστολής, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Αθλητισμού. Η Βόρεια Κορέα παρουσιάστηκε κανονικά με το σωστό, επίσημο όνομα της χώρας.

Η έπαρση της ολυμπιακής σημαίας... ανάποδα

Ακόμα μία γκάφα των Γάλλων ήταν το γεγονός ότι ύψωσαν την ολυμπιακή σημαία ανάποδα. Συγκεκριμένα, ως είθισται, η σημαία των αγώνων εισήλθε στο Τροκαντερό οριζόντια και διπλωμένη και παραδόθηκε σε εκπροσώπους των ενόπλων δυνάμεων, που όμως προχώρησαν στην έπαρση της σημαίας με τους ολυμπιακούς κύκλους να παθαίνουν... ίλιγγο αφού ήταν τα πάνω κάτω!

Paris 2024 Opening Ceremony: Upside Down Flag and Rainy Spectacle | India Today Global

Ψάχνοντας τον Αντετοκούνμπο

Ένα βασικό φάουλ των διοργανωτών πάντως, με ελληνικό ενδιαφέρον ήταν και η επιλογή των πλάνων του σκηνοθέτη την ώρα που άνοιγε την παρέλαση των εθνών η ελληνική αποστολή.

Συγκεκριμένα, η αποστολή της Ελλάδας είναι πάντα η πρώτη που παρελαύνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ως η χώρα που γέννησε και ανέδειξε τους Αγώνες. Εν προκειμένω άνοιξε την πλωτή παρέλαση με τα πλοιάρια στον Σηκουάνα, με σημαιοφόρους τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη.

Οι Γάλλοι ωστόσο κατάφεραν να... εξαφανίσουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, αφού στα πλάνα της μετάδοσης δεν φαίνεται πουθενά εκείνος, παρά μόνο η Ντρισμπιώτη, προκαλώντας αντιδράσεις. Πολύ πιθανό είναι πάντως λόγω και του ύψους του να μην είχε γίνει σωστός υπολογισμός για τα τηλεοπτικά πλάνα με τον Γιάννη να μην φαίνεται, αφού τον έκρυβε η ελληνική σημαία. Το λάθος τους πάντως πρέπει να το αντιλήφθηκαν γρήγορα, αφου στη συνέχεια τα πλάνα ήταν πιο καθαρά και οι αθλητές ενημερώθηκαν πού έπρεπε να στέκονται για να μην «κρύβονται» από τις κάμερες.

Ο πρέοδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος πάντως εξέφρασε το παράπονό του για την μη προβολή των σημαιοφόρων της ελληνικής αποστολής μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Δεν μας άρεσε που δεν είδαμε τους Έλληνες σημαιοφόρους. Έχασε το πλάνο ο σκηνοθέτης. Είναι κρίμα. Ο Γιάννης και η Αντιγόνη έχουν δείξει πάρα πολλά και ήταν σημαντική και συμβολική η επιλογή τους ως σημαιοφόροι της ελληνικής αποστολής. Δεν πειράζει, όμως, γιατί οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες κουνούσαν με χαρά τις σημαίες», είπε χαρακτηριστικά.

Η Σελίν Ντιόν «έσωσε» την βραδιά

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων, η τελετή έναρξης διεξήχθη σε εξωτερικούς χώρους, αντί ενός κλειστού σταδίου και μάλιστα με μία πλωτή παρέλαση που επίσης δεν έχει γίνει ποτέ ξανά σε Ολυμπιάδα.

Το - θεωρητικά - υπερθέαμα που έλαβε χώρα κατά μήκος του Σηκουάνα με την παρέλαση να περιλαμβάνει 160 πλοιάρια που μετέφεραν 94 αθλητές το κάθε ένα δεν εντυπωσίασε τους θεατές, ενώ οι μετεωρολόγοι που προέβλεψαν ότι η ασυνήθιστη βροχή του Ιουλίου θα ήταν «καταστροφική» για την τελετή, επιβεβαιώθηκαν, αφού οι εικόνες με τους θεατές στο Τροκαντερό και γύρω από τον Σηκουάνα να κρατούν ομπρέλες και να προσπαθούν να προστατευτούν από τη βροχή μόνο κολακευτικές δεν είναι, ενώ σε πλάνα φαίνονται ακόμα και οι οθόνες που είχαν στηθεί για να μεταδίδουν τα πλάνα από το Παρίσι, να έχουν υποστεί μπλακάουτ λόγω της βροχής.

Η μοναδική σωτηρία στην αποτυχημένη βραδιά ήταν αδιαμφισβήτητα η εμφάνιση της Σελίν Ντιόν που σηματοδότησε την επιστροφή της στη μουσική, μετά από ένα μεγάλο διάστημα αποχής, μετά την διάγνωσή της με το Σύνδρομο Δύσκαμπτου Ατόμου.

Η Καναδή ερμηνεύτρια ήταν συγκλονιστική και κατάφερε να κάνει όλο τον πλανήτη να υποκλίνεται στο μεγαλείο της, στον επίλογο της πιο περίεργης και αμφιλεγόμενης τελετής έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή