Γαλλία: Ψάχνουν παντού τους σαμποτέρ του σιδηροδρομικού δικτύου πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, δεσμεύτηκε να συλληφθούν άμεσα οι δράστες, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει υποδείξει ποιοι μπορεί να είναι αυτοί.

Γαλλία: Ψάχνουν παντού τους σαμποτέρ του σιδηροδρομικού δικτύου πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved
2'

Συνεχίζονται οι έρευνες στη Γαλλία για να εντοπιστούν οι δράστες του σαμποτάζ, που είχε ως αποτέλεσμα να παραλύσει το σιδηροδρομικό δίκτυο αρκετές ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 70% των τρένων, δηλαδή 7 στα 10 τρένα υψηλής ταχύτητας θα κινούνται στη διάρκεια της σημερινής ημέρας στη Γαλλία στον βόρειο, τον δυτικό και τον νοτιοδυτικό σιδηροδρομικό άξονα της χώρας, όπως έκανε γνωστό η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF.

Σύμφωνα μάλιστα με τη γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων, θα υπάρξουν καθυστερήσεις, που θα φτάνουν ακόμη και τις δύο ώρες στους συγκεκριμένους τρεις σιδηροδρομικούς άξονες.

Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Αρχές έχουν δεσμευτεί να εντοπίσουν τους δράστες. Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, δεσμεύτηκε να συλληφθούν άμεσα οι δράστες, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει υποδείξει ποιοι μπορεί να είναι αυτοί.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γκάμπριελ Ατάλ συνέστησε προσοχή στην εξαγωγή συμπερασμάτων, αλλά είπε ότι εκείνοι που κρύβονται πίσω από την επίθεση γνώριζαν σαφώς με ποιο τρόπο θα προκαλούσαν τη μεγαλύτερη ζημιά.

Οι μεγάλες αρτηρίες των τρένων υψηλής ταχύτητας στη βόρεια, ανατολική και δυτική Γαλλία παρέλυσαν και το ίδιο θα είχε συμβεί και σε άλλη μία στα νοτιοανατολικά αν μια ομάδα μηχανικών δεν είχε εντοπίσει κατά τύχη μια παρέα σαμποτέρ σε «βαν». Οι τοπικές Αρχές συλλέγουν στοιχεία υπό τη γενική διοίκηση της γαλλικής αστυνομίας, της χωροφυλακής καθώς και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας SDAT με την ελπίδα να εντοπίσουν τους σαμποτέρ που τράπηκαν σε φυγή, όταν έγιναν αντιληπτοί, από το σημείο κοντά Βερζινί αφήνοντας πίσω τους άθικτους εμπρηστικούς μηχανισμούς.

Επιθέσεις στο δίκτυο των σιδηροδρόμων της Γαλλίας έχουν σημειωθεί κι άλλες φορές στο παρελθόν, όπως τον Ιανουάριο του 2023 ανατολικά του Παρισιού και στις αρχές του περασμένου Μαϊου στη γραμμή υψηλής ταχύτητας λίγο έξω από την Αιξ Αν Προβάνς.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή