Το ρωσικό υποβρύχιο K-329 Belgorod που τρομάζει το ΝΑΤΟ
Το πυρηνικό υποβρύχιο K-329 Belgorod της Ρωσίας, έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ καθώς έφυγε από τη βάση της Αρκτικής όπου ήταν σταθμευμένο. Ο οπλισμός του με τα «Poseidon» drones προκαλεί πανικό.
Στις 3 Οκτωβρίου η αποκάλυψη ότι το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Belgorod εγκατέλειψε τη θέση του στην Αρκτική, προκάλεσε τρόμο. Η πρώτη σκέψη όλων ήταν πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάνει ακόμα μια ενέργεια – απόδειξη ότι δεν πρόκειται να διστάσει να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει. Ο Τύπος στη Δύση έκανε λόγο για τα «όπλα της Αποκάλυψης» τα οποία επιστράτευσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Στις 5 Οκτωβρίου δορυφορικές εικόνες φέρονται να «έπιασαν» το υποβρύχιο Belgorod, πλην όμως η ανησυχία – ειδικότερα στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ – παραμένει. Πληροφορίες αναφέρουν πως στη Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι σε διαρκή εγρήγορση αναζητώντας το πυρηνικό υποβρύχιο της Μόσχας έτσι ώστε να έχουν γνώση των κινήσεών του.
Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει τόσο… τρομακτικό αυτό το υποβρύχιο; Το Κ-329 Belgorod αποτελεί ένα τροποποιημένο σχέδιο του πυρηνικού υποβρυχίου κλάσης Oscar II (σ.σ. η ονομασία ΝΑΤΟ). Η πρώτη καθέλκυση ήταν τον Ιούλιο του 1992 και ήταν οπλισμένο με πυραύλους Κρουζ Project 949Α. Στην πορεία αναδιαμορφώθηκε και εν τέλει ανακατασκευάστηκε τον Δεκέμβριο του 2012.
Πλέον, είναι το πρώτο υποβρύχιο πέμπτης γενιάς που διαθέτει η Ρωσία, όπως επίσημα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Άμυνας της χώρας. Το Κ-329 Belgorod μαζί με το Status-6 Oceanic Multipurpose System, ήταν ένα από τα τελευταία οπλικά συστήματα που παρουσίασε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την ετήσια ομιλία του την 1η Μαρτίου 2018.
Από τον Ιούλιο του 2022 έχει παραδοθεί επίσημα στο πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας και είναι το πρώτο υποβρύχιο που θα χρησιμοποιήσει το Status-6 Oceanic Multipurpose System. Πρόκειται, επί της ουσίας, για τις πυρηνικές τορπίλες «Poseidon» που δίνουν τρομακτικές δυνατότητες στο υποβρύχιο…
Το τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα τύπου Poseidon έχει εμβέλεια 10.000 χλμ., μπορεί να βουτήξει σε βάθος 1.000 μέτρων και έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιεί πυρηνικές κεφαλές για την καταστροφή παράκτιων υποδομών ως δεύτερη επιλογή πυρηνικού χτυπήματος.
Ιδιαίτερα επικίνδυνο κάνει το Poseidon η λειτουργία Stealth που διαθέτει. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί μια στρατηγική αθόρυβης λειτουργίας όπως άλλα υποβρύχια. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της λειτουργίας του Poseidon είναι η πολύ χαμηλή του ταχύτητα πριν φτάσει στον στόχο. Η λειτουργία υψηλής ταχύτητας του ενεργοποιείται όταν φτάσει σε μια μικρή εμβέλεια τερματισμού (2–3 χιλιόμετρα), όταν η πιθανότητα εντοπισμού του drone είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Θα μπορούσε να ταξιδεύει για εβδομάδες προς εχθρικές πόλεις - λιμάνια, φτάνοντας σε υψηλή ταχύτητα μόνο στο τελικό στάδιο.
Σύμφωνα με όσα έχουν μεταδοθεί από ρωσικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ένα χτύπημα με «Poseidon» από ένα υποβρύχιο όπως το «Belgorod» θα μπορούσε να στείλει «ολόκληρη τη Βρετανία στα βάθη της θάλασσας», όπως έχει ειπωθεί χαρακτηριστικά από Ρώσους αναλυτές.
Στις 20 Φεβρουαρίου 2019, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε ένα βίντεο, που δείχνει ένα Poseidon να εκτοξεύεται δοκιμαστικά από ένα υποβρύχιο ειδικού σκοπού B-90 Sarov με τις εικόνες να είναι εντυπωσιακές…
Τα χαρακτηριστικά του Belgorod και οι ικανότητες του Poseidon
Διαβάστε επίσης
Ανεξιχνίαστες υποθέσεις: Το σκοτεινό μυστήριο της πτήσης MH370 - Τι απέγινε τελικά το αεροπλάνο
Nord Stream: Ποιος σαμποτάρει τους αγωγούς; Τα πιθανά κίνητρα και οι επιπτώσεις
Πολεμικό Ναυτικό: Αέρας αισιοδοξίας! Το όραμα ΓΕΝ για νέες πλώρες στο Infographic του Newsbomb.gr