ΕΕ: Τι προτείνουν 5 υπουργοί Ενέργειας για το φυσικό αέριο

Σκρέκας: Τι προτείνουν οι υπουργοί Ενέργειας πέντε χωρών της Ευρώπης για τις τιμές του φυσικού αερίου

ΕΕ: Τι προτείνουν 5 υπουργοί Ενέργειας για το φυσικό αέριο
ΑΠΕ-ΜΠΕ
2'

Κοινή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυναν οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Ιταλίας, Βελγίου, Ολλανδίας και Πολωνίας με θέμα τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα δύο βασικά σημεία της επιστολής βασίζονται στην πρόταση που υπέβαλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Μάρτιο στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και πρόκειται για τα εξής:

  1. Η επιβολή ενός πλαφόν στην αγορά χονδρικής του φυσικού αερίου.
  2. Μέσα από έναν ευρωπαϊκό Κανονισμό, να προσδιοριστεί ένας νέος δείκτης με τον οποίον θα συνδέεται η τιμή του φυσικού αερίου στα μακροχρόνια συμβόλαια.

Στη σχετική ενημέρωση το ΥΠΕΝ επισημαίνει πως χρειάστηκαν πολύωρες διαπραγματεύσεις μεταξύ των πέντε υπουργών, προκειμένου να διαμορφωθούν οι προτάσεις. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης 11 Οκτωβρίου με το άτυπο Συμβούλιο Ενέργειας και ολοκληρώθηκαν σήμερα νωρίς το απόγευμα σε πολύ θετικό κλίμα.

Για το αποτέλεσμα των εν λόγω διαπραγματεύσεων και την επιστολή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε:

«Η κοινή επιστολή που στείλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τους άλλους τέσσερις ομολόγους μου αποτελεί ένα ουσιαστικό, θετικό βήμα στην προσπάθεια της Ευρώπης να αντιμετωπίσει από κοινού την ενεργειακή κρίση. Η πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει κατατεθεί από τον Μάρτιο στην Πρόεδρο της Κομισιόν, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την εξεύρεση αποτελεσματικής λύσης. Είμαι αισιόδοξος ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν έγκαιρα, ώστε η Ενωμένη Ευρώπη να στηρίξει αποφασιστικά τους πολίτες της ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται».

Η επιστολή προτείνει 6 επιπλέον δράσεις που μπορούν να προχωρήσουν παράλληλα:

  • κοινές προμήθειες φυσικού αερίου από τις χώρες της ΕΕ,
  • βελτιστοποίηση της αποθήκευσης φυσικού αερίου,
  • εντατικοποίηση της ενεργειακής διπλωματίας προς τους αξιόπιστους προμηθευτές φυσικού αερίου,
  • ανάπτυξη νέου δείκτη τιμών που θα αντικατοπτρίζει καλύτερα την αγορά, • εξοικονόμηση ενέργειας
  • επιτάχυνση των ανανεώσιμων πηγών.

Διαβάστε επίσης:

Έκθεση WWF: 69% μείωση τους πληθυσμούς άγριας ζωής

Ουκρανία: Απομάκρυνση αμάχων από τη Χερσώνα ζητούν οι Ρώσοι

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Έδωσαν τα χέρια» για κοινές έρευνες στη Λιβύη

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή