Πλημμύρες στην Αυστραλία: Εκκενώνονται περιοχές, τουλάχιστον 1 νεκρός

Κάτοικοι σε τρεις πολιτείες της Αυστραλίας έλαβαν εντολή να απομακρυνθούν καθώς η καταρρακτώδης βροχή προκαλεί μεγάλες πλημμύρες. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και τουλάχιστον ένας ακόμη αγνοείται

Πλημμύρες στην Αυστραλία
Πλημμύρες στην Αυστραλία
ΑΡ
2'

Μέρη της χώρας δέχθηκαν έως και τέσσερις φορές τη μέση βροχόπτωση του Οκτωβρίου σε μόλις 24 ώρες. Τουλάχιστον 500 σπίτια έχουν πλημμυρίσει, ένα άτομο έχασε τη ζωή του και ένα ακόμη αγνοείται καθώς εξελίσσεται η κακοκαιρία. Οι εκτεταμένες πλημμύρες σε ολόκληρη την Αυστραλία - που προκαλούνται από το φαινόμενο La Niña έχουν σκοτώσει περισσότερους από 20 ανθρώπους φέτος.

Η Βικτώρια, η δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, έχει πληγεί περισσότερο αυτή την εβδομάδα. Πολλές κοινότητες έχουν λάβει εντολή να εκκενωθούν, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στην πρωτεύουσα της πολιτείας Μελβούρνη.

Οι πλημμύρες έχουν κατακλύσει δρόμους, αναγκάστηκαν να κλείσουν τα σχολεία και οδήγησαν στη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε 3.000 σπίτια και επιχειρήσεις. Ο πρωθυπουργός της Βικτώρια, Ντάνιελ Άντριους είπε ότι ο αριθμός των σπιτιών που πλημμύρισαν είναι «απολύτως βέβαιο ότι θα αυξηθεί», χαρακτηρίζοντάς το ένα από τα χειρότερα πλημμυρικά γεγονότα στην πολιτεία εδώ και δεκαετίες.

«Μόλις ξεκίνησε και θα είναι μαζί μας για λίγο», είπε στην Αυστραλιανή Ραδιοφωνική Εταιρεία. Ο Μπάρι Γουέμπστερ, που ζει στα βορειοδυτικά της Μελβούρνης, είναι ένας από αυτούς που είδαν το σπίτι τους κάτω από το νερό. «Πάντα έλεγα ότι ήθελα θέα στο ποτάμι, αλλά όχι έτσι», είπε στο The Age.

«Το να κατέβεις κάτω και να δεις το σαλόνι να επιπλέει… είναι λίγο σουρεαλιστικό, σαν ταινία». Πολλές περιοχές έλαβαν τεράστιες βροχοπτώσεις 24 ωρών, αλλά η υψηλότερη ήταν στο Strathbogie, βορειοανατολικά της Μελβούρνης. Δέχθηκε 220 χιλιοστά, περισσότερο από το διπλάσιο της μέσης βροχόπτωσης του Οκτωβρίου στην πόλη, ή περίπου το ένα τρίτο του ετήσιου μέσου όρου του Λονδίνου.

Αρκετά ποτάμια έχουν πλημμυρίσει επίσης στην Τασμανία μετά από βροχή έως και 400 χιλιοστών σε ορισμένες περιοχές μέσα σε 24 ώρες. Δεν είναι σαφές πόσα σπίτια και επιχειρήσεις έχουν επηρεαστεί εκεί. Στη Νέα Νότια Ουαλία, περίπου 600 άνθρωποι κλήθηκαν να απομακρυνθούν από την πόλη Forbes, όπου περίπου 250 ακίνητα και επιχειρήσεις πλημμύρισαν.

Ένας άνδρας έχασε τη ζωή του στα δυτικά της πολιτείας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αφού το αυτοκίνητό του βυθίστηκε στα νερά της πλημμύρας. Οι διασώστες αναζητούν επίσης έναν άνδρα που πιστεύεται ότι παρασύρθηκε σε παρόμοιες συνθήκες την Τρίτη.

Περισσότερες βροχές προβλέπονται τις επόμενες εβδομάδες, επιβαρύνοντας τα ήδη φουσκωμένα ποτάμια. Οι ειδικοί λένε ότι οι πρόσφατες πλημμύρες στην Αυστραλία επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο La Niña. Στην Αυστραλία, αυξάνει την πιθανότητα βροχής, κυκλώνων και χαμηλότερων θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή