Αιματηρές επιθέσεις τζιχαντιστών στη Μπουρκίνα Φάσο
Τουλάχιστον τρεις στρατιώτες και οκτώ πολίτες, βοηθητικοί των ενόπλων δυνάμεων, σκοτώθηκαν το Σάββατο σε επίθεση φερόμενων ως τζιχαντιστών σε βόρειο τομέα της Μπουρκίνα Φάσο, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας.
«Ενέδρα ένοπλων ομάδων τρομοκρατών έβαλε στο στόχαστρο μεικτή περίπολο στρατιωτών και VDP» (σ.σ. Volontaires pour la défense de la patrie, «εθελοντές για την άμυνα της πατρίδας», παραστρατιωτικοί βοηθητικοί του στρατού) προχθές «στην κοινότητα Μπουρούμ (βόρεια). Ο απολογισμός είναι τρεις στρατιώτες και οκτώ VDP νεκροί», είπε μια από τις πηγές. Έτερη πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας επιβεβαίωσε τους αριθμούς αυτούς, κάνοντας πάντως λόγο για ακόμη «προσωρινό απολογισμό».
Σύμφωνα με αυτή την τελευταία πηγή, η μάχη ξέσπασε «στην κοινότητα Σιλμαγκουέ, στην επαρχία Ναμεντεγκά». «Ο προσωρινός απολογισμός κάνει λόγο για κάπου δέκα θύματα (σ.σ. νεκρούς), δύο τραυματίες και δύο αγνοούμενους», πρόσθεσε.
Η επίθεση διαπράχθηκε δύο εβδομάδες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 30ής Σεπτεμβρίου από τον λοχαγό Ιμπραήμ Τραορέ εναντίον του αντισυνταγματάρχη Πολ-Ανρί Σανταογκό Νταμιμπά και την επομένη της αναγόρευσης του λοχαγού Τραορέ στο αξίωμα του μεταβατικού προέδρου.
Επρόκειτο για το δεύτερο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Μπουρκίνα Φάσο μέσα σε οκτώ μήνες, που συνδεόταν και αυτό με την κατάσταση ασφαλείας στη χώρα, η οποία μετατράπηκε σε εστία της βίας τζιχαντιστικών οργανώσεων τα τελευταία επτά χρόνια.
Την 24η Ιανουαρίου, στρατιωτικοί υπό τον αντισυνταγματάρχη Νταμιμπά επέβαλαν στρατιωτική χούντα, που ονόμασε τον εαυτό της Πατριωτικό Κίνημα για τη Σωτηρία και την Παλινόρθωση (Mouvement patriotique pour la sauvegarde et la restauration, MPSR). Ανέτρεψαν τον πρόεδρο Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ, που είχε κατηγορηθεί για ανικανότητα μπροστά στην κλιμάκωση των επιθέσεων τζιχαντιστών.
Όμως η κλιμάκωση της βίας συνεχίστηκε τους τελευταίους οκτώ μήνες και, με φόντο τη συνεχή επιδείνωση της κατάστασης, εκδηλώθηκε νέο πραξικόπημα την 30ή Σεπτεμβρίου, που έφερε στην ηγεσία του MPSR τον λοχαγό Τραορέ, για να αναδιοργανωθεί «η μετάβαση» και να αντιμετωπιστεί η «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» ως προς την ασφάλεια, σύμφωνα με τη στρατιωτική χούντα.
Από το 2015, όπως και γειτονικές της χώρες (Νίγηρας, Μαλί), η Μπουρκίνα Φάσο, ειδικά το βόρειο και το ανατολικό της τμήμα, έχει βυθιστεί σε κρίση εξαιτίας των ασταμάτητων επιθέσεων ένοπλων τζιχαντιστικών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περίπου δύο εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί.
Πάνω από το 40% της επικράτειας τελεί εκτός του ελέγχου του κράτους, κατά τους επίσημους αριθμούς.