Γερμανία: Επεκτείνει την πυρηνική ενέργεια εν μέσω ενεργειακής κρίσης
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αποφάσισε τη Δευτέρα να διατηρήσει σε λειτουργία τους τρεις εναπομείναντες πυρηνικούς σταθμούς της χώρας μέχρι τα μέσα Απριλίου του 2023 για να αποφευχθεί μια πιθανή ενεργειακή κρίση.
Για μέρες, ο κεντροαριστερός κυβερνητικός συνασπισμός διαφωνούσε για το εάν και για πόσο καιρό θα έπρεπε να συνεχίσουν να λειτουργούν οι 3 πυρηνικοί σταθμοί που ήταν ακόμη ενεργοί. Τελικά ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έδωσε εντολή να συνεχίσουν να λειτουργούν οι τρεις εναπομείναντες πυρηνικοί σταθμοί της χώρας μέχρι τα μέσα Απριλίου, καθώς η ενεργειακή κρίση που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βλάπτει την οικονομία.
Αρχικά η Γερμανία σχεδίαζε να καταργήσει σταδιακά και τους τρεις σταθμούς μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ο Σολτς αγνόησε τους Πράσινους στον συνασπισμό του, οι οποίοι ήθελαν τα δύο εργοστάσια να παραμείνουν σε ετοιμότητα, για να χρησιμοποιηθούν εάν χρειαστεί. Η πυρηνική ενέργεια παρέχει το 6% της ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας και η απόφαση να καταργηθεί σταδιακά ελήφθη από την πρώην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011.
Ωστόσο, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η οποία διέκοψε τις τεράστιες εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας στην ΕΕ. Τον Αύγουστο η Ρωσία διέκοψε το φυσικό αέριο που ρέει στη Γερμανία μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream 1.
Καθώς στηριζόταν τόσο πολύ στο ρωσικό αέριο, η Γερμανία προσπαθεί τώρα να διατηρήσει επαρκή αποθέματα για το χειμώνα. Η κρίση την ώθησε επίσης να επανεκκινήσει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, αν και το τελικό σχέδιο είναι η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα στην προσπάθεια για «πράσινη ενέργεια».
Πέρυσι η Γερμανία εξσφάλισε το 55% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, αλλά το καλοκαίρι αυτό η ποσότητα μειώθηκε στο 35% και μειώνεται περαιτέρω. Οι ηγέτες της ΕΕ εξετάζουν πώς να περιορίσουν τις τιμές του φυσικού αερίου.
Ο τρίτος εταίρος του καγκελαρίου Σολτς στον συνασπισμό, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), χαιρέτισαν την κίνησή του να διατηρήσει την πυρηνική ενέργεια στους τρεις εναπομείναντες πυρηνικούς σταθμούς, τους Isar 2, Neckarwestheim 2 και Emsland.
Ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος (SPD) κάλεσε επίσης τα υπουργεία να παρουσιάσουν έναν «φιλόδοξο» νόμο για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και να θεσπίσουν νόμο τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα έως το 2030. Την περασμένη εβδομάδα, η ακτιβίστρια για το κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ, δήλωσε ότι ήταν «λάθος» για τη Γερμανία να συνεχίσει τον παροπλισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων ενώ καταφεύγει ξανά στον άνθρακα.