Ιράν: Στις «φλόγες» ξανά η χώρα - Πυροβολισμοί στο μνημόσυνο της Αμίνι
Ιράν: Οι δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν με διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κατά χιλιάδες στην πατρίδα της Mάχσα Αμίνι για τις 40 ημέρες από τον θάνατό της. Οι πορείες της Τετάρτης (26/10) ήταν οι μεγαλύτερες απο την έναρξη των διαδηλώσεων
Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες βράδυ (27/10) στο Ιράν καθώς χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να σηματοδοτήσουν 40 ημέρες από τον θάνατο της 22χρονης Mάχσα Αμίνι που έγινε σύμβολο ελευθερίας στην ισλαμική δημοκρατία.
Η νεαρή κοπέλα κουρδικής καταγωγής πέθανε υπό κράτηση στις 16 Σεπτεμβρίου, πυροδοτώντας ένα τεράστιο κύμα διαδηλώσεων, με τις γυναίκες της χώρας να καίνε τις μαντήλες τους και να αντιμετωπίζουν τις δυνάμεις ασφαλείας σε ένα κίνημα που δείχνει ελάχιστα σημάδια υποχώρησης.
Η Aμίνι συνελήφθη από την περιβόητη αστυνομία ηθών του Ιράν επειδή φέρεται να φορούσε το χιτζάμπ της με λανθασμένο τρόπο. Οι πορείες της Τετάρτης ήταν οι μεγαλύτερες από την έναρξη των διαδηλώσεων, ενώ η αστυνομία φέρεται να πυροβόλησε εναντίον διαδηλωτών στο Σακέζ, την πατρίδα της Αμίνι.
Οι πενθούντες που συγκεντρώθηκαν στον τάφο της παρά τις συστάσεις των Αρχών, φώναζαν «γυναίκα, ζωή, ελευθερία» και «θάνατος στον δικτάτορα» και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας. Ακτιβιστές και αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι αστυνομικοί έριξαν σφαίρες και δακρυγόνα κατά του πλήθους στην πόλη.
Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν έδειξαν χιλιάδες πενθούντες να περπατούν κατά μήκος ενός δρόμου, μέσα από ένα χωράφι και ένα ποτάμι για να παρακάμψουν τα οδοφράγματα και να φτάσουν στο νεκροταφείο όπου είναι θαμμένη η Μάχσα Αμίνι.
Πηγή κοντά στην οικογένεια είπε στο BBC ότι οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών άσκησαν πίεση στον πατέρα της να πει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί τελετή. Η κουρδική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw, η οποία εδρεύει στη Νορβηγία, αργότερα ανάρτησε στο Twitter ότι οι πενθούντες έκαναν πορεία προς το γραφείο της επαρχιακής κυβέρνησης στο Σακέζ και ότι οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων στην πλατεία Zιντάν. «Το Κουρδιστάν θα είναι το νεκροταφείο των φασιστών» φώναζαν. Δεν ήταν σαφές εάν ήταν παρόντα μέλη της οικογένειας της Αμίνι.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλες τις μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Τεχεράνης. Σε άλλες πόλεις, όπως το Aντιμέσκ και το Μπουτζέρντ στα δυτικά, και το Λαχιτζάν κοντά στην Κασπία Θάλασσα στα βόρεια, γνώρισαν επίσης αναζωπύρωση των διαδηλώσεων.
«Η κοινωνία είναι πολύ θυμωμένη. Τους χορτάσαμε», δήλωσε στο BBC Persian ένας 27χρονος διαδηλωτής που ζει κοντά στην Τεχεράνη «Θέλω να έχω το δικαίωμα να λέω όχι σε αυτούς τους ανθρώπους. Έχω βαρεθεί να είμαι πολίτης δεύτερης κατηγορίας επειδή είμαι γυναίκα. Οι άνδρες έχουν κουραστεί από τον εκφοβισμό από το καθεστώς. Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας που είμαστε μαζί για έναν στόχο που είναι η γυναίκα, η ζωή και η ελευθερία»
Οι διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε μια από τις πιο σοβαρές προκλήσεις για την Ισλαμική Δημοκρατία από την ιρανική επανάσταση του 1979. Οι γυναίκες είναι στο προσκήνιο, κουνώντας τις μαντίλες τους στον αέρα, βάζοντάς τους φωτιά και κόβοντας τα μαλλιά τους δημόσια. Μια άλλη οργάνωση με έδρα τη Νορβηγία, το Iran Human Rights, λέει ότι τουλάχιστον 234 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων 29 παιδιά, σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας σε μια καταστολή αυτού που οι ηγέτες του Ιράν περιέγραψαν ως «ταραχές» που υποκινήθηκαν από ξένους.
Μια νεαρή γυναίκα διαδηλώτρια είπε στο BBC World News: «Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να βγαίνεις στους δρόμους γνωρίζοντας ότι είναι έτοιμοι να πυροβολήσουν. Αλλά δεν φοβόμαστε. Δεν είναι για μένα. Είναι για την επόμενη γενιά. Θέλουμε να έχουμε μια κανονική ζωή» Και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω πότε θα τελειώσουν οι διαμαρτυρίες μας, αλλά σήμερα η ιρανική κοινωνία είναι πιο ξύπνια από ποτέ και είμαστε έτοιμοι για μεγάλες αλλαγές».
Οι «ταραχές ανοίγουν τον δρόμο για τρομοκρατικές επιθέσεις»
Ο πρόεδρος του Ιράν Ιμπραχίμ Ραΐσι δήλωσε ότι οι «ταραχές» που έχει προκαλέσει ο θάνατος της Μάχσα Αμίνι «ανοίγουν τον δρόμο για τρομοκρατικές επιθέσεις», μία ημέρα μετά την επίθεση με 15 νεκρούς σε σιιτικό ιερό, που σημειώθηκε σε μία βολική για το ιρανικό καθεστώς στιγμή, που βρίσκεται εδώ και 40 ημέρες αντιμέτωπο με ένα πρωτοφανές κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας που δεν καταφέρνει να καταστείλει.
Ταυτόχρονα, ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κάλεσε από τηλεοράσεως τους Ιρανούς «να ενωθούν» και δεσμεύθηκε για την τιμωρία των δραστών της επίθεσης στο Σιράζ.
Η επίθεση σημειώθηκε την ίδια την ημέρα της συγκέντρωσης χιλιάδων ανθρώπων στον τάφο της Μάχσα Αμίνι στην γενέτειρά της στο ιρανικό Κουρδιστάν 40 ημέρες μετά τον θάνατό της. Το ιρανικό καθεστώς επιρρίπτει την ευθύνη για το κύμα διαμαρτυρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες κατηγορεί ότι υποκινούν τις «ταραχές».
«Πρόθεση του εχθρού είναι να διαταράξει την πρόοδο της χώρας και οι ταραχές αυτές ανοίγουν τον δρόμο για τρομοκρατικές ενέργειες», δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος μία ημέρα μετά την επίθεση στο Σιράζ του νοτίου Ιράν, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η σουνιτική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. «Ηρθαν στο μαυσωλείο του Σαχ Σεράχ και πυροβόλησαν κατά αθώων ευσεβών και μετά το Daech (Ισλαμικό Κράτος) ανέλαβε την ευθύνη», είπε ο Ιμπραχίμ Ραΐσι.
Σχετικές ειδήσεις:
Ιράν: Δώδεκα γυναίκες υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν την καταστολή
Ιράν:Διαδηλωτές στον τάφο της Μάχσα Αμίνι 40 μέρες μετά τον θάνατό της
Ιράν: Η αστυνομία ξυλοκόπησε μαθήτριες και πέταξε δακρυγόνα σε γονείς