Στα άκρα ξανά Σερβία και Κόσοβο - Συγκεντρώνει τον στρατό το Βελιγράδι
Η αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας στο Κόσοβο πυροδότησε νέο κύκλο έντασης ανάμεσα τις δύο χώρες. Πληροφορίες ότι η Σερβία συγκεντρώνει στρατό στα σύνορα. «Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο», δηλώνει ο υπουργός Άμυνας της χώρας. Η Γερμανία προειδοποιεί το Βελιγράδι.
Η... πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων είναι ξανά έτοιμη να εκραγεί. Από χθες, Δευτέρα, τα μεσάνυχτα άρχισε να εφαρμόζεται στο Κόσοβο η απόφαση της κυβέρνησης για την υποχρεωτική αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας. Το μέτρο αφορά περίπου 6.000 οχήματα τα οποία κυκλοφορούν κυρίως στο βόρειο Κόσοβο, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Τα οχήματα αυτά έχουν πινακίδες που εκδόθηκαν στην κεντρική Σερβία και δεν φέρουν το κρατικό διακριτικό RKS (Republic of Kosova). Οι εκπρόσωποι των Σέρβων στο Κόσοβο διεμήνυσαν ότι δεν θα εφαρμόσουν την απόφαση αυτή και προειδοποίησαν ότι θα αποκλείσουν με οδοφράγματα οδικές αρτηρίες στο βόρειο Κόσοβο, εάν η αστυνομία προβεί σε κατασχέσεις οχημάτων. Στο Κόσοβο σήμερα υπάρχει ένταση, ωστόσο επικρατεί ηρεμία μιας και για την ώρα γίνονται μόνο συστάσεις.
Η Πρίστινα, προκειμένου να μην υπάρξουν οργανωμένες αντιδράσεις και επεισόδια, όπως συνέβη στο άμεσο παρελθόν, αποφάσισε να εφαρμόσει το μέτρο σταδιακά, σε τέσσερεις φάσεις. Σε πρώτη φάση, από σήμερα και μέχρι τις 21 Νοεμβρίου, θα γίνονται γραπτώς προειδοποιήσεις στους κατόχους των οχημάτων που φέρουν σερβικές πινακίδες. Στην συνέχεια και μέχρι τις 21 Ιανουαρίου θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους δεν έχουν συμμορφωθεί. Κατά την τρίτη φάση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Απριλίου, οι σερβικές πινακίδες θα αντικαθίστανται με δοκιμαστικές πινακίδες που θα εκδίδει η αστυνομία του Κοσόβου. Μετά την 21η Απριλίου ξεκινά η τέταρτη φάση, όπου θα κατάσχονται τα οχήματα που φέρουν σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας.
Η κυβέρνηση του Κοσόβου δεν έκανε δεκτό το αίτημα των ΗΠΑ να αναβάλει για δέκα μήνες την εφαρμογή του μέτρου προκειμένου να λυθεί το ζήτημα στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ανησυχούμε και εκφράζουμε την απογοήτευση μας διότι η κυβέρνηση του Κοσόβου απέρριψε το αίτημα των στενότερων συμμάχων της διεθνώς σχετικά με την αναβολή εφαρμογής του μέτρου για τις πινακίδες», δήλωσε χθες, Δευτέρα, το βράδυ ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νέντ Πράις.
«Η Σερβία συγκεντρώνει στρατό στα σύνορα»
Μετά την απόφαση για εφαρμογή του μέτρου, πάντως, η κατάσταση ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα ωθήθηκε ξανά στα άκρα. Ήδη στα social media υπάρχουν αναφορές για συγκέντρωση στρατευμάτων, από πλευράς Σερβίας, στα σύνορα με το Κόσοβο. Η κατάσταση επιφυλακής για τις ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας, πάντως, επιβεβαιώθηκε από δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της χώρας, Μίλος Βούτσεβιτς.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως Ανώτατος Διοικητής, εξέδωσε εντολή στον Σερβικό Στρατό να βρίσκεται σε ετοιμότητα, να ανεβάσει το επίπεδο της πολεμικής ετοιμότητας στο επίπεδο που μπορεί να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε έργο. Η Σερβία είναι μια σοβαρή χώρα, αναλαμβάνει την ευθύνη για όλα τα πιθανά προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσεβιτς στην εκπομπή «Καλημέρα Σερβία» του τηλεοπτικού σταθμού Happy BSC.
«Όταν η Σερβία μιλά για ειρήνη και σταθερότητα, δεν σημαίνει ότι είμαστε αδύναμοι, ότι μπορούν να μας παρενοχλήσουν και να μας ταπεινώσουν. Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο λαός είναι ότι ο σερβικός στρατός είναι πολλές φορές ισχυρότερος από ό,τι ήταν, αξίζει σεβασμό και ενεργεί σύμφωνα με την κρατική ηγεσία», σχολίασε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του.
Η Γερμανία προειδοποιεί τη Σερβία για τις σχέσεις με τη Ρωσία
Την ίδια ώρα, το Βερολίνο προειδοποιεί το Βελιγράδι για τις σχέσεις του με την Μόσχα όπως έγινε γνωστό. Γερμανική κυβερνητική πηγή ανέφερε πως οι σχέσεις Ρωσίας και Σερβίας μπορούν να περιπλέξουν την προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δύο ημέρες πριν από την συνάντηση κορυφής με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης με έξι χώρες των δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο και Σερβία), η κυβερνητική πηγή αναφέρθηκε στο «φως και την σκιά» της σερβικής περίπτωσης.
«Οι σχέσεις της Σερβίας με την Ρωσία είναι βέβαιο ότι ανήκουν στο μέρος της σκιάς», είπε. Και αναφέρθηκε ειδικότερα στην συμφωνία που υπογράφηκε στο τέλος του Σεπτεμβρίου από τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον τότε σέρβο ομόλογό του Νικόλα Σελακόβιτς για την συνέχιση των διαβουλεύσεων ανάμεσα στα δύο υπουργεία για τα δύο επόμενα χρόνια. «Εκπλαγήκαμε και απογοητευτήκαμε», δήλωσε η γερμανική πηγή.
Αν και η Σερβία καταδίκασε στον ΟΗΕ την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αρνείται να συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας. Ωστόσο, το Βερολίνο «έχει την εντύπωση ότι η εντατική συζήτηση με τον πρόεδρο (Αλεξάνταρ) Βούτσιτς είναι χρήσιμη».
«Είναι ένας έμπειρος πολιτικός που μπορεί να αναλύσει και αναλύει τις επιπλοκές του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας», σύμφωνα την γερμανική κυβερνητική πηγή.
«Αν επιλέξει να ακολουθήσει τον δρόμο προς την Ευρώπη, τότε θα έχει την υποστήριξη της ΕΕ και της γερμανικής κυβέρνησης», είπε. «Αν ακολουθήσει άλλον δρόμο, τότε θα υπάρξουν αντιθέτως συνέπειες», εξήγησε.
Το Βελιγράδι κατέθεσε την αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση στις 23 Δεκεμβρίου 2009 και απέκτησε το καθεστώς της υποψήφιας χώρας το 2012. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2013. Κατά την διάρκεια της συνάντησης κορυφής, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο γερμανός καγκελάριος θα υπογράψουν τρεις συμφωνίες για την περιοχή: αμοιβαίας αναγνώρισης των ταυτοτήτων, των πανεπιστημιακών πτυχίων και των επαγγελματικών πιστοποιητικών.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Kuri, Happy BSC