Πούτιν: «Οι άμαχοι πρέπει να εγκαταλείψουν τη Χερσώνα»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε δημόσια την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία, καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου προελαύνουν στο στρατηγικό λιμάνι της πόλης. Ολα δείχνουν οτι η μεγάλη μάχη είναι θέμα χρόνου
Πλησιάζει η μεγάλη μάχη της Χερσώνας
ΑΡ
4'

Η Ρωσία προετοιμάζεται για την αναμενόμενη προσπάθεια της Ουκρανίας να ανακαταλάβει τη νότια πόλη, δημιουργώντας ένα σκηνικό για μια πιθανή άγρια ​​μάχη στην περιοχή. Αναλυτές λένε ότι η Μόσχα θα επιχειρήσει να κρατήσει τη Χερσώνα, τη μεγαλύτερη αστική περιοχή υπό ρωσική κατοχή, με οποιοδήποτε κόστος.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι οι άνθρωποι που ζουν σε επικίνδυνες περιοχές πρέπει να φύγουν καθώς «ο άμαχος πληθυσμός δεν πρέπει να υποφέρει». Τουλάχιστον 70.000 άνθρωποι φέρεται να έχουν ήδη μετακινηθεί από τη Χερσώνα, τη μόνη μεγάλη πόλη που κατέκτησε η Μόσχα από τότε που τα στρατεύματά της εισέβαλαν τον Φεβρουάριο. Οι άμαχοι που κινδυνεύουν από βομβαρδισμούς και επιθέσεις θα πρέπει να «απομακρυνθούν», είπε ο Πούτιν, σε μήνυμά του με αφορμή την Ημέρα της Εθνικής Ενότητας στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία για τη βίαια απέλαση Ουκρανών αμάχων, κάτι που θεωρείται έγκλημα πολέμου, αν και η Μόσχα το αρνείται. Οι επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ρωσίας σε μη στρατιωτικές υποδομές σε ολόκληρη την Ουκρανία προκάλεσαν σοβαρές απώλειες και ζημιές και ανάγκασαν το Κίεβο να επιβάλλει συχνές διακοπές ρεύματος.

Τα σχόλια του Πούτιν ακολούθησαν αναφορές την Πέμπτη ότι και οι Ρώσοι στρατιώτες είχαν εγκαταλείψει τη Χερσώνα, κάτι που θα σήμαινε μια μεγάλη υποχώρηση. Οι φιλορωσικές αρχές ανακοίνωσαν 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη εν μέσω υποθέσεων ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου.

Ο εγκατεστημένος από το Κρεμλίνο αντικυβερνήτης της περιοχής Κίρικ Στρεμούσοφ δήλωσε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι η κίνηση αυτή ειναι απαραίτητη «για να υπερασπιστούμε την πόλη μας από τρομοκρατικές επιθέσεις» ένα ακόμη σημάδι ότι η Ρωσία πιστεύει ότι μια επίθεση στην πόλη μπορεί να είναι επικείμενη. Λίγη ώρα αργότερα, ωστόσο, ο Στρεμούσοφ δημοσίευσε δεύτερο βίντεο ανακαλώντας την αρχική δήλωση. «Στη Χερσώνα δεν υπάρχουν περιορισμοί που θα περιόριζαν τη ζωή της πόλης», είπε στο Telegram.

Η Χερσώνα καταλήφθηκε αμέσως μετά την επίθεση της Ρωσίας στη γειτονική χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις πρόσφατα ανακατέλαβαν εδάφη στα περίχωρα της πόλης. Οι πολίτες κλήθηκαν για πρώτη φορά να εγκαταλείψουν τη Χερσώνα στα μέσα του περασμένου μήνα.

Οι αρχές αφαίρεσαν τη ρωσική σημαία από το διοικητικό κτίριο της Χερσώνας, μια εβδομάδα μετά την απομάκρυνση της περιφερειακής κυβέρνησης. Η εκπρόσωπος του νότιου στρατού της Ουκρανίας, Nατάλια Χουμενιούκ, είπε ότι η αφαίρεση της σημαίας θα μπορούσε να είναι ένα τέχνασμα «και δεν πρέπει να βιαζόμαστε να χαρούμε», προσθέτοντας ότι ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό ενδέχεται να έχει μεταμφιεστεί σε πολίτες.

Οι οπισθοδρομήσεις της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης από το τέλος του καλοκαιριού, τόσο στη Χερσώνα όσο και στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, οδήγησαν στην κλήση 300.000 επιπλέον ατόμων σε μια μεγάλης κλίμακας «μερική κινητοποίηση», καθώς η Μόσχα έχει βάλει στο στόχαστρο βασικές υποδομές της Ουκρανίας, κυρίως ενεργειακά δίκτυα.

Στη νυχτερινή του ομιλία την Πέμπτη (311), ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι περίπου 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σε όλη τη χώρα. Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, είπε ότι 450.000 διαμερίσματα μόνο στην πρωτεύουσα δεν είχαν ρεύμα την Παρασκευή. «Κάνω έκκληση σε όλους τους κατοίκους της πρωτεύουσας: εξοικονομήστε όσο το δυνατόν περισσότερο ρεύμα, γιατί η κατάσταση παραμένει δύσκολη!» έγραψε στο Telegram. Ο κρατικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου, Ukrenergo, ανέφερε την Παρασκευή ότι θα πραγματοποιηθούν έκτακτες διακοπές ρεύματος σε όλο το Κίεβο.

Η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες. Στην ομιλία του, ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τη στόχευση ενεργειακών υποδομών ως ένδειξη αδυναμίας.

«Το ίδιο το γεγονός ότι η Ρωσία καταφεύγει στην ενεργειακή τρομοκρατία δείχνει την αδυναμία του εχθρού μας», είπε. «Δεν μπορούν να νικήσουν την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, έτσι προσπαθούν να σπάσουν τον λαό μας με αυτόν τον τρόπο».