Kαμπανάκι από τον υπεύθυνο πυρηνικών των ΗΠΑ:«Η Ουκρανία είναι η αρχή»
Ο επικεφαλής των πυρηνικών δυνάμεων των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι η Ουκρανία είναι «απλώς η προθέρμανση» για μία μεγαλύτερη κρίση, χαρακτηρίζοντας την ανάπτυξη του προγράμματος πυρηνικών όπλων της Κίνας «βραχυπρόθεσμο πρόβλημα»
Ο ναύαρχος Τσαρλς Ρίτσαρντ, διοικητής της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ, που επιβλέπει το αμερικανικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων προειδοποίησε ότι οι τρέχουσες παγκόσμιες εντάσεις που πυροδοτήθηκαν από τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας θα μπορούσαν να είναι η εναρκτήρια πράξη για μια μεγαλύτερη σύγκρουση για την οποία πρέπει να προετοιμαστούν οι ΗΠΑ.
Σε ομιλία του στο Ετήσιο Συμπόσιο του Naval Submarine League για το 2022, ο Τσαρλς Ρίτσαρντ είπε ότι η κρίση στην Ουκρανία «είναι απλώς η προθέρμανση». «Το μεγάλο έρχεται και δεν θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να δοκιμαστούμε με τρόπους που δεν έχουμε δοκιμαστεί εδώ και πολύ καιρό», είπε. Η Κίνα είπε, αναπτύσσει πυρηνικά όπλα πολύ πιο γρήγορα από τις ΗΠΑ και χαρακτήρισε το θέμα «βραχυπρόθεσμο πρόβλημα», κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε κλειστή εκδήλωση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Το «επίπεδο αποτροπής» των αμερικανικών δυνάμεων κατά της Κίνας –μεγάλου ανταγωνιστή και αντιπάλου– «βυθίζεται σιγά-σιγά», επειδή οι Κινέζοι μπόρεσαν να αναπτύξουν και να αναπτύξουν περισσότερη «ικανότητα στο πεδίο» με ταχύτερους ρυθμούς από τους Αμερικανούς ομολόγους τους .
«Καθώς αυτές οι καμπύλες συνεχίζονται, δεν έχει σημασία πόσο καλό είναι το [επιχειρησιακό μας σχέδιο] ή πόσο καλοί είναι οι διοικητές μας ή πόσο καλά είναι τα άλογά μας, δεν πρόκειται να έχουμε αρκετά. Και αυτό είναι ένα πολύ βραχυπρόθεσμο πρόβλημα», είπε, αν και πρόσθεσε ότι η αμερικανική υποβρύχια δύναμη παραμένει «ίσως το μόνο αληθινό ασύμμετρο πλεονέκτημα που έχουμε ακόμη έναντι των αντιπάλων μας».
Τον Αύγουστο, ο Αρχηγός Ναυτικών Επιχειρήσεων, ναύαρχος Mάικ Γκίλνται είπε στο συντηρητικό think tank Heritage Foundation ότι το πιο σημαντικό εμπόδιο για την ενίσχυση των ναυτικών δυνατοτήτων των ΗΠΑ είναι «μια βιομηχανική ικανότητα που είναι περιορισμένη».
Διαδοχικά κύματα κλεισίματος βάσεων και περικοπών αμυντικού προϋπολογισμού οδήγησαν τις ΗΠΑ να βάλουν πρόωρο λουκέτο σε πρώην κρατικά ναυπηγεία και να μεταβιβάσουν όλο και περισσότερες ευθύνες σε ιδιώτες εργολάβους, αφήνοντας πολύ λιγότερες εγκαταστάσεις ικανές να ναυπηγήσουν ή να συντηρήσουν πολεμικά πλοία από ό,τι κατά τις προηγούμενες συγκρούσεις.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν αποκαλεί σταθερά την Κίνα τον κύριο παγκόσμιο ανταγωνιστή των ΗΠΑ και προειδοποίησε για την ανάπτυξη του προγράμματος στρατιωτικών και πυρηνικών όπλων της χώρας σε μια σειρά εγγράφων που εξηγούν την αμυντική και στρατιωτική στρατηγική των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου.