Στο σκοτάδι η Ουκρανία: Ο «ενεργειακός πόλεμος» και τα μπλακ άουτ

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει μαζικές διακοπές ρεύματος και νέες ρωσικές επιθέσεις στην ενεργειακή της υποδομή, με το Κίεβο να προετοιμάζεται για ολικό μπλακ άουτ.
Επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας
ΑΡ
4'

Ο δήμαρχος του Κιέβου προτρέπει τους κατοίκους να προετοιμαστούν για την πλήρη διακοπή ρεύματος, ζητώντας τους να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα σε περίπτωση ολικού μπλακ άουτ. Ο Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει την προοπτική πλήρους μπλακ άουτ στην ουκρανική πρωτεύουσα, καθώς η Ρωσία συνεχίζει το μπαράζ επιθέσεων στις ενεργειακές υποδομές.

Μιλώντας στο United News της Ουκρανίας, είπε στους ανθρώπους να προετοιμαστούν αγοράζοντας power banks και ζεστά ρούχα. Σε περίπτωση ολικής διακοπής ρεύματος, είπε ότι οι κάτοικοι του Κιέβου θα πρέπει να προσπαθήσουν να μείνουν με συγγενείς έξω από την πρωτεύουσα.

«Εάν έχετε μεγάλη οικογένεια ή φίλους εκτός Κιέβου, όπου υπάρχει αυτόνομη παροχή νερού, φούρνος, θέρμανση, παρακαλούμε να έχετε κατά νου την πιθανότητα να μείνετε εκεί για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο Kλίτσκο προέτρεψε τους ανθρώπους στο Κίεβο να μην είναι «απαισιόδοξοι», λέγοντας ότι απλώς συμβουλεύει τους ανθρώπους να προετοιμαστούν για διαφορετικά σενάρια. «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην συμβεί ένα τέτοιο σενάριο».

4,5 εκατομμύρια Ουκρανοί χωρίς ρεύμα

Από το απόγευμα της Κυριακής, συνεχίζονται τα «μπλακ άουτ σταθεροποίησης» στο Κίεβο και σε έξι περιοχές, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Περιγράφοντας την κατάσταση ως «πραγματικά δύσκολη», είπε ότι περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια Ουκρανοί, κυρίως στο Κίεβο και τη γύρω περιοχή, ήταν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε στην τελευταία ομιλία του την Κυριακή το απόγευμα: «Κατανοούμε επίσης ότι το τρομοκρατικό κράτος συγκεντρώνει δυνάμεις και μέσα για πιθανή επανάληψη μαζικών επιθέσεων στις υποδομές μας. Πρώτα από όλα στην ενέργεια. Ειδικότερα, για αυτό, η Ρωσία χρειάζεται ιρανικούς πυραύλους. Ετοιμαζόμαστε να απαντήσουμε».

Ο προεδρικός σύμβουλος Mιχαίλο Ποντόλιακ δήλωσε νωρίτερα στο Twitter ότι η Ουκρανία θα «αντισταθεί» παρά τις ρωσικές επιθέσεις στην ενεργειακή της υποδομή, προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει με τη χρήση της αεράμυνας, την προστασία των υποδομών και τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης.

Τα ρωσικά χτυπήματα τον περασμένο μήνα κατέστρεψαν περίπου το ένα τρίτο των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας και η κυβέρνηση προέτρεψε τους Ουκρανούς να εξοικονομήσουν ηλεκτρική ενέργεια όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ο Σεργκέι Κοβαλένκο, Διευθύνων Σύμβουλος της Yasno ενός μεγάλου προμηθευτή ενέργειας στην πρωτεύουσα, δήλωσε ότι η Ουκρανία αντιμετώπισε έλλειμμα 32% στην προβλεπόμενη παροχή ρεύματος τη Δευτέρα. «Είναι μεγάλο ποσοστό και είναι ανωτέρα βία», είπε.

Οι αρχές της Ουκρανίας έχουν ανακοινώσει προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα προκειμένου να σταθεροποιήσουν το δίκτυο και 17 χώρες της ΕΕ έχουν στείλει 500 γεννήτριες στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ενεργειακής κρίσης.

Χωρίς ρεύμα και η Χερσώνα

Η κατεχόμενη Χερσώνα εν τω μεταξύ έχει βυθιστεί στο σκοτάδι. Η νότια κατεχόμενη πόλη και οι γύρω οικισμοί έχασαν την ηλεκτροδότησή τους το Σαββατοκύριακο, για πρώτη φορά από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία.

Σε ανακοίνωση στο Telegram η τοπική διοίκηση είπε οτι η πόλη δεν έχει ρεύμα και νερό καθώς η «τρομοκρατική επίθεση» κατέστρεψε τρεις γραμμές ενέργειας στον αυτοκινητόδρομο Μπερισλάβ-Κακόβκα. Ο Γιούρι Σομπολέφσκι, αναπληρωτής επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου της Χερσώνας, είπε ότι περίπου 10 οικισμοί στην περιοχή επλήγησαν, καθώς και η κύρια πόλη.

Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να επιχειρήσει μια δεύτερη επίθεση για να ανακαταλάβει την περιοχή της Χερσώνας, σε μία κίνηση που θα είχε τεράστια συμβολική και υλικοτεχνική αξία για την Ουκρανία, καθώς η Ρωσία θέλει η περιοχή να εξασφαλίσει παροχή νερού στην Κριμαία, καθώς και μια χερσαία γέφυρα προς τη Ρωσία.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης, Γιάροσλαβ Γιανούσεβιτς, κατηγόρησε τη Ρωσία για τις διακοπές ρεύματος. Είπε ότι στην πόλη Μπέρισλαβ της περιοχής, περίπου 1,5 χιλιόμετρο ηλεκτρικών γραμμών είχαν καταστραφεί, με αποτέλεσμα να διακοπεί εντελώς η ηλεκτροδότηση επειδή «η ζημιά είναι αρκετά εκτεταμένη».

Ειδικοί στον τομέα της ενέργειας εργάζονταν για να επιλύσουν «γρήγορα» το ζήτημα, δήλωσαν οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αρχές, καθώς κάλεσαν τους ανθρώπους να «παραμείνουν ήρεμοι». Ο διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της Χερσώνας, Βλαντιμίρ Σάλντο, δήλωσε ότι οι αρχές ήλπιζαν να αποκτήσουν ξανά την εξουσία μέχρι το τέλος της Δευτέρας.

Η είδηση ​​της διακοπής ακολούθησε ισχυρισμούς την Κυριακή σε ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι το φράγμα Kakhovka στην περιοχή της Χερσώνας υπέστη ζημιές από ουκρανικό χτύπημα με ρουκέτες Himars. Τις τελευταίες εβδομάδες η Ουκρανία προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις της Μόσχας σκόπευαν να ανατινάξουν τη στρατηγική εγκατάσταση για να προκαλέσουν πλημμύρες. Το υδροηλεκτρικό φράγμα καταλήφθηκε από τις δυνάμεις της Μόσχας στην αρχή του πολέμου.