Iράν: Αντιμέτωπος με εκτέλεση γνωστός ράπερ - Χιλιάδες οι συλληφθέντες
Ιράν: Γνωστός ράπερ που διαμαρτυρήθηκε για τον θάνατο της Μάχσα Αμίνι αντιμετωπίζει εκτέλεση
Ο ΟΗΕ καλεί για διεθνή δράση καθώς το καθεστώς ανακοινώνει δημόσιες δίκες για τους διαδηλωτές και οι Ιρανοί νομοθέτες ζητούν σκληρές τιμωρίες. Τρεις εβδομάδες μετά τη βίαιη σύλληψή του στο σπίτι του από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν, ο Σαμάν Γιασίν, ένας νεαρός Κούρδος καλλιτέχνης, αντιμετωπίζει την εκτέλεση.
Κατηγορήθηκε ότι διεξήγαγε πόλεμο «εναντίον του Θεού» αφού ανάρτησε την υποστήριξή του στους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η μοίρα του, η οποία θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες από τα ιρανικά δικαστήρια, είναι παρόμοια με εκείνη χιλιάδων νεαρών διαδηλωτών που βρίσκονται υπό κράτηση, καθώς οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι το καθεστώς μπορεί να σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση του, σε μια προσπάθεια να καταπνίξει τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 14.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους και παιδιά έχουν τεθεί υπό κράτηση από το καθεστώς από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις πριν από οκτώ και πλέον εβδομάδες μετά τον θάνατο της 22χρονης Mάχσα Αμίνι υπό κράτηση.
«Τις τελευταίες έξι εβδομάδες, χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με λογαριασμούς πάνω από 14.000 άτομα έχουν συλληφθεί, μεταξύ των οποίων υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φοιτητές, δικηγόροι, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών», δήλωσε ο ειδικός εισηγητής Τζαβάιντ Ραχμάν, σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν.
«Σε μια άλλη πιο ανησυχητική εξέλιξη, οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα διεξάγουν δημόσιες δίκες για πάνω από 1.000 συλληφθέντες στην Τεχεράνη και έναν παρόμοιο αριθμό εκτός της πρωτεύουσας… Οι κατηγορίες εναντίον αυτών των προσώπων θα περιλαμβάνουν κατηγορίες … με θανατική ποινή. Ελλείψει εγχώριων καναλιών λογοδοσίας, θα τονίσω τη σημασία του ρόλου και της ευθύνης της διεθνούς κοινότητας για ις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν».
Στις 6 Νοεμβρίου, 227 Ιρανοί νομοθέτες προέτρεψαν το δικαστικό σώμα «να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τους δράστες αυτών των εγκλημάτων και όλους εκείνους που βοήθησαν στα εγκλήματα και προκάλεσαν ταραχές», κάτι που οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται ότι θα οδηγήσει σε κύμα εκτελέσεων και ισόβια κάθειρξη από τα δικαστήρια τις επόμενες εβδομάδες. Οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι σχεδιάζουν να διεξάγουν δίκες για 1.000 διαδηλωτές που κρατούνται στην Τεχεράνη.
Ο Οργανισμός Hengaw για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είπε ότι κρατούμενοι υψηλού προφίλ όπως ο Γιασίν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το ιρανικό καθεστώς για να προσπαθήσουν να τρομοκρατήσουν όσους συνεχίζουν να διαμαρτύρονται. Ο Γιασίν, γνωστός και καταξιωμένος Κούρδος καλλιτέχνης και ράπερ, υπήρξε επικριτής του καθεστώτος. Έγραψε μηνύματα συμπαράστασης στους διαδηλωτές στα κανάλια του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχει γράψει αρκετά τραγούδια διαμαρτυρίας.
«Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση σκοτώνει εύκολα ανθρώπους και καταδικάζει απευθείας τους κρατούμενους σε θάνατο», δήλωσε ο Soma Rostami από το Hengaw. «Ο Σαμάν Γιασίν βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο και πρέπει να είμαστε η φωνή του». Άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι οι αρχές προσπάθησαν να φιμώσουν την οικογένεια του Γιασίν, η οποία δεν ενημερώθηκε για τις κατηγορίες σε βάρος του.
Η θανατική ποινή που αντιμετωπίζει ο Γιασίν έρχεται εν μέσω ισχυρισμών ότι ο ίδιος και άλλοι διαδηλωτές υποβάλλονται σε βασανιστήρια στην κράτηση. Τα μέλη της οικογένειας του Tουμάτζ Σαλεχί, ενός 32χρονου μουσικού και ράπερ, ο οποίος επίσης βρίσκεται υπό κράτηση μετά τη σύλληψή του στις 30 Σεπτεμβρίου με δύο φίλους του, ισχυρίζονται ότι έχει υποβληθεί σε «βαριά βασανιστήρια» στα χέρια του καθεστώτος.
Η σύλληψη του δημοφιλούς καλλιτέχνη οδήγησε σε αιτήματα στο διαδίκτυο που ζητούσαν την απελευθέρωσή του και οι υποστηρικτές του μοιράζονται ευρέως το hashtag #FreeToomaj.
«Ξέρουμε ότι θέλουν να μας τραυματίσουν ακόμη περισσότερο και να μας ενσταλάξουν φόβο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το βάναυσο καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας συλλαμβάνει επικριτές και αθώους πολίτες και παραβιάζει τους δικούς τους νόμους», είπε ένας από τους φίλους του Σαλεχί, ο οποίος δεν κατονομάζεται για λόγους ασφαλείας. «Ακόμη και αν οι δικηγόροι προσέλθουν στα δικαστήρια για λογαριασμό των οικογενειών τους, κινδυνεύουν και αυτοί να συλληφθούν. Δεν έχουμε πληροφορίες για την υγεία του, για τι έχει κατηγορηθεί ή για την κατάστασή του και ανησυχούμε σοβαρά για τη ζωή του».
Την περασμένη εβδομάδα, δύο γυναίκες δημοσιογράφοι που βοήθησαν στην αποκάλυψη της ιστορίας του θανάτου της Μάχσα Αμίνι καταγγέλθηκαν ως κατάσκοποι της CIA από τις ιρανικές αρχές, μια κατηγορία που επισύρει θανατική ποινή.