Aποκάλυψη Μπόρις Tζόνσον:«Η Γερμανία ήθελε γρήγορη ήττα της Ουκρανίας»
Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον αποκάλυψε στο CNN ότι η Γερμανία ήθελε...να καταρρεύσει γρήγορα η Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, ενώ ι η Γαλλία ήταν «σε άρνηση». Στο τέλος προσθέτει επικράτησε η συνοχή
Ο Μπόρις Τζόνσον επέκρινε με το δικό του τρόπο τρεις απο τις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ, αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία. Ο πρώην πρωθυπουργός λέει ότι η Γαλλία ήταν «σε άρνηση» έως ότου τα ρωσικά στρατεύματα περάσουν τα σύνορα και αποκαλύπτει οτι υπήρξαν ποικίλες απόψεις για τις εντάσεις μεταξύ των χωρών.
Ο Μπόρις Τζόνσον είπε η Γερμανία ήθελε μια γρήγορη ήττα της Ουκρανίας – ενώ η Γαλλία ήταν «σε άρνηση» έως ότου τα ρωσικά στρατεύματα πέρασαν τα σύνορα, τονίζοντας οτι υπήρχαν διάφορες απόψεις για τις εντάσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων χωρών πριν από την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.
Σε συνέντευξή του στο CNN, ξεχώρισε τρία από τα πιο εξέχοντα έθνη της ΕΕ. «Η γερμανική άποψη ήταν σε ένα στάδιο ότι αν επρόκειτο να συμβεί, κάτι που θα ήταν καταστροφή, τότε θα ήταν καλύτερα να τελειώσει το όλο θέμα γρήγορα και να υποχωρήσει η Ουκρανία. Νόμιζα ότι ήταν ένας καταστροφικός τρόπος να το δει κανείς. Αλλά μπορώ να καταλάβω γιατί σκέφτηκαν όπως σκέφτηκαν».
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε ότι υπήρχαν διάφορες απόψεις για τις εντάσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων χωρών πριν από την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου Η Γερμανία επιδίωξε να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια μετά την εισβολή του Πούτιν, αλλά το έθνος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έναν χειμώνα πιθανών μπλακ άουτ και ανακοίνωσε ενεργειακό πακέτο διάσωσης, ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Σεπτέμβριο.
Ο Τζόνσον πρόσθεσε: «Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι οι Γάλλοι ήταν σε άρνηση μέχρι την τελευταία στιγμή». Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχει επικριθεί για τον χειρισμό της κρίσης , καθώς επισκέφθηκε το Κρεμλίνο λίγες εβδομάδες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Τζόνσον είπε επίσης ότι η ιταλική κυβέρνηση υπό τον Μάριο Ντράγκι «σε ένα στάδιο απλώς έλεγε ότι δεν θα ήταν σε θέση να υποστηρίξει τη θέση που παίρναμε» ,παρά το γεγονός ότι είχε δηλώσει προηγουμένως στην εφημερίδα La Repubblica ότι συμφωνούσε με τους υπόλοιπους. Συνέδεσε και πάλι την ιταλική απροθυμία με την εξάρτηση του έθνους από το ρωσικό αέριο.
Ο πρώην πρωθυπουργός ωστόσο κατέληξε ότι η Δύση συνειδητοποίησε γρήγορα πως ο Πούτιν δεν μπορούσε να λάβει μέρος σε διαπραγματεύσεις και ότι χρειαζόταν ένα ενιαίο μέτωπο. Είπε ότι «η ΕΕ τα πήγε έξοχα» από την εισβολή, προσθέτοντας: «Μετά από όλες τις αγωνίες μου… αποτίω φόρο τιμής στον τρόπο που ενήργησε η ΕΕ».
Οι δηλώσεις Τζόνσον βλέπουν το φως καθώς στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υπέρ του Κρεμλίνου χθες το βράδυ προέβλεψαν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αποσυρθεί από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια μετά από μήνες συνεχούς βομβαρδισμού. Μια σειρά από Ρώσους μπλόγκερ με στενούς δεσμούς με το καθεστώς του Πούτιν είπαν ότι πιστεύουν ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να παραδώσει την εγκατάσταση της Ουκρανίας, που κατασχέθηκε τον Μάρτιο, στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)