Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
«Μύλος» στην Ε.Ε. δια χειρός Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Γερμανίας
Σε ακόμα ένα Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας θα προσπαθήσουν οι Ευρωπαίοι να βρουν την κατάλληλη λύση για την ενεργειακή κρίση, αφού η κατευθυνόμενη από τους Γερμανούς πρόταση της Ε.Ε. για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στην τεράστια τιμή των 275 ευρώ, μάλλον περισσότερα προβλήματα αναμένεται να προκαλέσει.
Προς άλλο ένα έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου για την υιοθέτηση των τριών κανονισμών για το ενεργειακό, συμπεριλαμβανομένου του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, κατευθύνεται η Τσεχική Προεδρία της ΕΕ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.
Η Τσεχική Προεδρία ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα της συντονιστικής συνάντησης των 15 κρατών-μελών της ΕΕ, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα, λίγο πριν από την έναρξη του Συμβουλίου Ενέργειας σήμερα το πρωί.
Τα 15 κράτη-μέλη της ΕΕ ζητούν σημαντικές βελτιώσεις στην πρόταση της Επιτροπής για το ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου και έγκριση ταυτόχρονα και των τριών κανονισμών για το ενεργειακό (κανονισμός για μηχανισμό αλληλεγγύης, κανονισμός για επιτάχυνση αδειοδότησης ανανεώσιμων πηγών και κανονισμός για το πλαφόν) σε ένα έκτακτο Συμβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου. Η Τσεχική Προεδρία αποδέχτηκε την πρόταση των «15» και πρότεινε ακριβώς αυτό που ζήτησαν, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την αντίθεσή τους εξέφρασαν η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Δανία, η Εσθονία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, οι οποίες θέλουν να υιοθετηθούν σήμερα οι δύο πρώτοι κανονισμοί, για τους οποίους υπάρχει ήδη κατ' αρχήν συμφωνία.
Από την πλευρά της, η Γερμανία είπε ότι αποδέχεται την πρόταση της Προεδρίας για έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου και για ταυτόχρονη υιοθέτηση των τριών κανονισμών, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν σεβαστές οι δικλείδες ασφαλείας που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η Γερμανία δεσμεύθηκε, ενόψει του νέου έκτακτου Συμβουλίου Ενέργειας, να διαπραγματευτεί με καλή πίστη για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
Η πρόταση «κοροϊδία» της Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξόργισε τις χώρες-μέλη, προτείνοντας επιβολή πλαφόν στις μελλοντικές τιμές του αερίου στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα .Η Κομισιόν προτείνει την ενεργοποίηση του ανώτατου ορίου εάν η τιμή ανά MWh στον δείκτη TTF (το σημείο αναφοράς για το 80% της αγοράς της ΕΕ) υπερβαίνει τα 275 ευρώ για ένα δεκαπενθήμερο στη σειρά και η διαφορά με την παγκόσμια τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι ίση ή μεγαλύτερη από 58 ευρώ.
Ωστόσο, εάν η τιμή του φυσικού αερίου έχει ήδη φθάσει τα 275 €/MWh, δεν έχει παραμείνει ποτέ σε αυτό το επίπεδο για ένα συνεχόμενο δεκαπενθήμερο.
«Ακόμη και στο αποκορύφωμα της χειραγώγησης του φυσικού αερίου από τον Πούτιν τον περασμένο Αύγουστο, η τιμή δεν παρέμεινε πάνω από 275 €/MWh για περισσότερο από μία εβδομάδα», υπενθύμισε ο Phuc-Vinh Nguyen, ερευνητής ενεργειακής πολιτικής στο Ινστιτούτο Jacques Delors.
Η πρόταση είναι «ένα αστείο», λέει η Σιμόν Ταλιαπέτρα, ερευνήτρια στην οικονομική δεξαμενή σκέψης Bruegel. «Έχουμε τώρα ένα ανώτατο όριο που δεν έχει ανώτατο όριο. Ένα ανώτατο όριο των Βρυξελλών», σημειώνει το Bloomberg. Το μέτρο σύμφωνα με τους αναλυτές δεν προστατεύει σε καμία περίπτωση από την πολύ γρήγορη αύξηση» των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Οι οργισμένες αντιδράσεις και η αντεπίθεση
Η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ισπανία και άλλα κράτη μέλη κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «αυξήσει σημαντικά τη φιλοδοξία της» σχετικά με το προτεινόμενο ανώτατο όριο τιμής του φυσικού αερίου της ΕΕ ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης των 27 υπουργών Ενέργειας του μπλοκ στις Βρυξέλλες σήμερα (24/11).
Μία πρόγευση του κλίματος που επικρατεί αποτελεί η συνάντηση των υπουργών των 15 κρατών-μελών της ΕΕ, που έχουν υπογράψει την κοινή επιστολή ζητώντας την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι οι «15» επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να τηρήσουν κοινή στάση. Τόνισαν μάλιστα ότι ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, νέα πρόταση με σημαντικές βελτιώσεις, ώστε να εγκριθούν και οι τρεις κανονισμοί σε επόμενο έκτακτο συμβούλιο στις 11 ή 13 Δεκεμβρίου.
Κι ενώ ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν υπερασπίστηκε την πρόταση της Επιτροπής σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό LCI, ως έναν «μηχανισμό έσχατης ανάγκης για την πρόληψη και, εάν χρειαστεί, την αντιμετώπιση επεισοδίων υπερβολικά υψηλών τιμών».
Η ελληνική θέση
«To να μπει μία οροφή (ένα πλαφόν) στα 275 ευρώ, δεν είναι στην ουσία οροφή» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας κατά την άφιξη του στο Συμβούλιο των αρμόδιων Υπουργών στις Βρυξέλλες και επισήμανε ότι ένα πλαφόν μεταξύ «150 ευρώ και 200 ευρώ είναι ρεαλιστική οροφή»
Ερωτηθείς για το τι θα έπρεπε να έχει προτείνει η Κομισιόν, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε ότι «ένας διορθωτικός μηχανισμός πρέπει να είναι πιο ρεαλιστικός, γιατί ακόμη και τον Αύγουστο, εκείνη την περίοδο που υποφέραμε από τις τιμές στο φυσικό αέριο που είχαν εκτοξευτεί, αυτός ο διορθωτικός μηχανισμός δε θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Σίγουρα πρέπει να είναι διαφορετικός και λογικός. Πρέπει να είναι αυτός που θα μας βοηθήσει να ρίξουμε τις τιμές του φυσικού αερίου. Διότι αυτή τη στιγμή αυτό είναι μεγάλο ζήτημα. Το μεγάλο ζήτημα που έχει η Ευρώπη είναι ότι αγοράζουμε το πιο ακριβό φυσικό αέριο στον κόσμο.
Για τη Γαλλία, είναι ξεκάθαρο οτι η Επιτροπή πρέπει «να αυξήσει σημαντικά τις φιλοδοξίες της», καθώς αυτή τη στιγμή δεν ανταποκρίνεται στην «πραγματικότητα της αγοράς», δήλωσε το υπουργείο Ενέργειας της χώρας.«Κινδυνεύει ακόμη και να τονώσει την κερδοσκοπία αντί να την περιορίσει» δήλωσε από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος Υζιλμπέρτο Πιντσέτπο σε συνέντευξή του στο SkyTg24.
Ο Πιντσέτο υποστηρίζει επίσης ότι το πρόβλημα έγκειται περισσότερο στην αποτυχία κάλυψης όλων των αγορών παρά στο επίπεδο του ίδιου του ανώτατου ορίου. Αυτή τη θέση υπερασπίζεται επίσης η Γαλλική Ένωση Φυσικού Αερίου.
«Η Επιτροπή θα ακούσει πολύ δυσάρεστα πράγματα από τη συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών», προειδοποίησε η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας Τερέσα Ριμπέρα, η οποία, μαζί με άλλα 14 κράτη μέλη της ΕΕ, περίμεναν με ανυπομονησία το προτεινόμενο όριο. Η τρέχουσα πρόταση είναι «ένα αστείο και ένας ορισμός του να κάνεις κάτι που δεν θέλεις να κάνεις», προσθέτει η Τζουντ Κίρτον Ντάρλινγκ, γγ του σωματείου IndustriAll Europe.
Εάν δεν υπάρξει πρόοδος σήμερα, η Τσεχία οποία ηγείται επί του παρόντος του εκ περιτροπής Συμβουλίου της προεδρίας της ΕΕ, μπορεί να συγκαλέσει ένα άλλο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας στα μέσα Δεκεμβρίου για να συζητήσει περαιτέρω αυτά τα θέματα, δήλωσαν διπλωμάτες στο Politico.
ΒΕΑ: Εξωφρενικό το προτεινόμενο πλαφόν φυσικού αερίου
«Η πρόταση της Κομισιόν, στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στις μελλοντικές τιμές του αερίου, είναι εξωφρενική, κατά κοινή ομολογία» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητήριου Αθήνας, υποστηρίζοντας τη θέση του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας κ. Σκρέκα και 14 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την υιοθέτηση χαμηλότερου πλαφόν.
Οι μικρομεσαίοι ήδη, όπως σημειώνει το ΒΕΑ, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και βρίσκονται μπροστά σε νέο κύμα λουκέτων. Είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί πλαφόν σημαντικά χαμηλότερο, καθώς και τα 100 ευρώ είναι υπέρογκα για την βιωσιμότητα των μικρομεσαίων, σήμερα.
Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρει το εξής: Επιχείρηση για κατανάλωση 6.790 KWh το διάστημα 24/08/22- 26/09/22, πλήρωσε 1.545,81 ευρώ. Ενώ, πέρυσι για κατανάλωση 6.323 KWh το ίδιο διάστημα, είχε καταβάλει 502,92 ευρώ. Αύξηση 207%.
Το επιμελητήριο σημειώνει ότι, η πρόταση της Κομισιόν, είναι υψηλότερη από τις τιμές της αγοράς αυτή τη στιγμή και κάθε άλλο παρά βοηθά στην επιβίωση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Ο διορθωτικός μηχανισμός, πρέπει να προστατεύσει την επιχειρηματικότητα. Το πλαφόν των 275 ευρώ, ούτε τον Αύγουστο με τον τριπλασιασμό των τιμών θα μπορούσε να περιορίσει την επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Τέλος, τονίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει να περιοριστεί το πλαφόν περαιτέρω, χωρίς να χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος.
Οικονόμου: Δεν μας ικανοποιεί η πρόταση για πλαφόν
«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις τράπεζες και τους servicers με διπλό σκοπό: πρώτον, να αξιοποιηθούν στον απόλυτο βαθμό οι δυνατότητες, που ήδη προβλέπονται στη νομοθεσία για όσους έχουν κόκκινα δάνεια και δεύτερον να αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες από τις τράπεζες και τους servicers, προκειμένου να μην επαληθευθεί η απειλή μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει θα γίνει» τόνισε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στο σκέλος των ερωτήσεων της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Ο κ. Οικονόμου επανέλαβε, δε πως είναι πολύ δυσάρεστο να χάνει κάποιος το σπίτι του κατ’ αυτόν τον τρόπο και κατηγόρησε όλους όσοι υποδύονται τους αλληλέγγυους, ενώ είναι οι ίδιοι που έχουν νομοθετήσει τη δυνατότητα να αγοράζονται κόκκινα δάνεια από συγκεκριμένες εταιρείες.
Σε ό,τι αφορά στην εν εξελίξει Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι «προφανώς και είναι αυτονόητο πως δεν μας ικανοποιεί η πρόταση για πλαφόν, ύψους 275 ευρώ, εμείς θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση της εφαρμογής της πρότασης μας. Εξακολουθούμε να θεωρούμε απολύτως απαραίτητο και αναγκαίο να μην σπαταληθεί άλλος χρόνος». Ο κ. Οικονόμου επανέλαβε, δε, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η κρίση η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στηρίζει την ελληνική κοινωνία.