Ιράν: «Βράζει» η οργή των καλλιτεχνών κατά του καθεστώτος

Ιράν: Καλλιτέχνες καλούν σε μποϊκοτάζ πολιτιστικών ιδρυμάτων που συνδέονται με το καθεστώς, καθώς μεγαλώνει η οργή για την αυστηρή καταστολή από την κυβέρνηση

Παγκόσμιο κίνημα καλλιτεχνών κατά του ιρανικού καθεστώτος
Παγκόσμιο κίνημα καλλιτεχνών κατά του ιρανικού καθεστώτος
Α.Ρ
4'

Ο καλλιτεχνικός ακτιβισμός έχει αυξηθεί εντός και εκτός του Ιράν μετά τον θάνατο της 22χρονης Mάχσα Αμίνι. Δεκάδες Ιρανοί καλλιτέχνες έχουν ζητήσει διεθνές μποϊκοτάζ των πολιτιστικών ιδρυμάτων που διευθύνονται από ή συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς.

Το κάλεσμα καλλιτεχνών, συγγραφέων, κινηματογραφιστών και ακαδημαϊκών που ζουν στο Ιράν και στη διασπορά έρχεται εν μέσω αυξανόμενου αντικυβερνητικού ακτιβισμού της τέχνης από Ιρανούς εντός και εκτός της χώρας μετά τον θάνατο της 22χρονης κοπέλας μετά τη σύλληψή της απο την «αστυνομία ηθών»

Περισσότεροι από 6.000 Ιρανοί παράγοντες πολιτισμού υπέγραψαν δήλωση για την υποστήριξη των φοιτητών τέχνης στη χώρα που αντιμετωπίζουν σύλληψη και εκφοβισμό επειδή συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν πριν από 10 εβδομάδες.

Οι εγκέφαλοι αυτής της επιστολής δημοσίευσαν τώρα μια έκκληση προς τους ομοίους τους σε όλο τον κόσμο να «μποϊκοτάρουν τους κυβερνητικούς θεσμούς του ισλαμικού κράτους του Ιράν και τις κρυφές θυγατρικές τους και να τους εμποδίσουν να έχουν οποιαδήποτε παρουσία σε διεθνείς εκδηλώσεις τέχνης, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης».

Καταδίκασαν την «ολοένα και πιο βάναυση, βίαιη και θανατηφόρα κρατική καταστολή» κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, κατά την οποία εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν 300 άνθρωποι και συνελήφθησαν 14.000.

Ένα από τα βασικά μέλη της ομάδας ζήτησε άμεση δράση κατά καλλιτεχνικών οργανώσεων που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το ιρανικό καθεστώς, παρόμοιες με τις διαμαρτυρίες που οργανώνονται κατά μουσείων και γκαλερί που χρηματοδοτούνται από την οικογένεια Σάκλερ, ευεργέτες που προέρχονται από τους Αμερικανούς κατασκευαστές εθιστικών συνταγογραφούμενων φαρμάκων οπιοειδών .

Ο Vali Mahlouji, επιμελητής με έδρα το Λονδίνο, είπε ότι αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την άσκηση πιέσεων σε διεθνείς εκθέσεις τέχνης για να μην εκτίθενται ορισμένες ιρανικές γκαλερί. «Γνωρίζουμε ότι ορισμένες ιδιωτικές ιρανικές γκαλερί συνδέονται με τα χρηματικά συστήματα του ιρανικού κράτους, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», δήλωσε ο Mahlouji. «Πρέπει να μποϊκοτάρονται».

Ο καλλιτέχνης Jinoos Taghizadeh, ο οποίος συμμετείχε σε διαδηλώσεις στους δρόμους της Τεχεράνης είπε ότι ορισμένες φαινομενικά ανεξάρτητες γκαλερί «υπήρξαν το σκέλος του ξεπλύματος χρήματος της κυβέρνησης» και «προσπάθησαν να αποπολιτικοποιήσουν τους [Ιρανούς] καλλιτέχνες». «Υποστηρίζω και περιμένω από τα διεθνή πολιτιστικά ιδρύματα να τους μποϊκοτάρουν», είπε.

Τον Οκτώβριο, ένας ανώνυμος καλλιτέχνης δημιούργησε το project «H Τεχεράνη που βυθίζεται στο αίμα» βάφοντας κόκκινα σιντριβάνια σε πάρκα. Σε απάντηση σε μια καταστολή διαδηλωτών στο Πανεπιστήμιο Σαρίφ της Τεχεράνης, δύο ανώνυμες γυναίκες καλλιτέχνες κρέμασαν κόκκινες θηλιές από δέντρα στο πάρκο Daneshjoo. Στη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα, η Anonymous Artist Collective για το Ιράν άνοιξε 12 κόκκινα πανό μέσα στο Μουσείο Guggenheim καλυμμένα με στένσιλ που απεικονίζουν την Aμίνι και τις λέξεις «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» στα αγγλικά και τα κουρδικά.

Η καλλιτέχνις Σιρίν Νεσάτ, η οποία τον περασμένο μήνα παρουσίασε ένα έργο ψηφιακής τέχνης με τίτλο Woman Life Freedom στο Piccadilly Circus του Λονδίνου και στο Pendry West Hollywood στο Λος Άντζελες για να τονίσει την επιδείνωση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, είπε: «Δεν είμαστε απλώς ένα σωρό καταπιεσμένοι καλλιτέχνες που προσπαθούν να κάνουν τη δυτική κουλτούρα να μας λυπηθεί. Τους διδάσκουμε ότι είναι καιρός να ξυπνήσουν και να καταλάβουν ότι ο πολιτισμός παίζει μεγάλο ρόλο στον πολιτικό ιστό του κόσμου μας».

Η Nεσάτ, η οποία υπέγραψε την επιστολή για την υποστήριξη των Ιρανών φοιτητών τέχνης, είπε ότι «μάθαινε τόσα πολλά από αυτούς». «Όχι μόνο από την αντίσταση και τις διαμαρτυρίες τους, αλλά από τη φαντασία τους», είπε. «Πώς μέσα στις παραμέτρους τις οποίες αντιμετωπίζουν συνεχίζουν να είναι ευφάνταστοι και δημιουργικοί στην αντιπολίτευση».

H καλλιτέχνης, η οποία από το 1996 της έχουν απαγορεύσει να επιστρέψει στο Ιράν, πρόσθεσε: «Βλέπουμε αυτούς τους νέους που είναι εντελώς ατρόμητοι να αντιμετωπίζουν την τυραννία. Αμφισβητείς πραγματικά τη δική σου κατάσταση ως Ιρανός που δεν μπόρεσε ποτέ να ζήσει χωρίς φόβο τόσα χρόνια. Είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο να έχουμε αυτούς τους νέους που λένε'όχι άλλος φόβος».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή