Ιράν: Καταργήθηκε η «αστυνομία ηθών» στη σκιά των μαζικών διαδηλώσεων

Ιράν: Καταργήθηκε η αστυνομία ηθών ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, σε μία ιστορική απόφαση που γεννάει ελπίδες για αλλαγή σελίδας.
Αλλαγές προωθεί το ιρανικό καθεστώς
ΑΡ
2'

Ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί ανακοίνωσε την κατάργηση της αστυνομίας ηθών από τις αρμόδιες αρχές, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Isna. «Η αστυνομία ηθών δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από τις αρχές που τη δημιούργησαν», δήλωσε ο Μονταζερί χθες βράδυ (3/12) από την ιερή πόλη Κομ.

Δεν είναι σαφές εάν η δύναμη θα συσταθεί ξανά σε διαφορετικό πλαίσιο ή με διαφορετικό όνομα, λένε αναλυτές. Τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι οι θανατικές ποινές και οι νομικές διαδικασίες για αδικήματα «ηθικής» θα συνεχιστούν.

Η ανακοίνωση για το τέλος της αστυνομίας ηθών έρχεται την ώρα που το Ιράν συγκλονίζεται απο μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας εδώ και περισσότερο από δύο μήνες που πυροδοτήθηκαν από το θάνατο της22χρονης Μάχσα Αμίνι.

Η νεαρή γυναίκα είχε συλληφθεί απο την «αστυνομία ηθών» επειδή δεν υπάκουσε στον αυστηρό κώδικα γυναικείας ένδυσης της χώρας και κατέληξε λίγο μετά στα χέρια των Αρχών, σύμφωνα με τις καταγγελίες. Το τέλος της προκάλεσε ένα μαζικό λαϊκό κίνημα, με αίτημα περισσότερες ελευθερίες που γιγαντώθηκε εντός και εκτός συνόρων.

Προς αναθεώρηση ο νόμος για το χιτζάμπ

Νωρίτερα οι Αρχές είχαν δηλώσει ότι επανεξετάζουν το νόμο που απαιτεί από τις γυναίκες να φοράνε χιτζάμπ. «Τόσο το κοινοβούλιο όσο και το δικαστικό σώμα εργάζονται (για το θέμα)» για να διαπιστωθεί εάν ο νόμος χρειάζεται αλλαγές, είχε πει ο Μονταζερί.

Η μαντίλα έγινε υποχρεωτική στο Ιράν τέσσερα χρόνια μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979. Η «αστυνομία ηθών» δημιουργήθηκε ώστε «να διαδώσει την κουλτούρα της σεμνότητας και της χρήσης μαντίλας». Σύμφωνα με τον νόμο του 1983, οι γυναίκες στο Ιράν, ανεξαρτήτως θρησκείας, θα πρέπει να φορούν δημοσίως μαντίλα και φαρδιά ρούχα.

Εκατοντάδες πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους απο το τέλος Σεπτεμβρίου όταν άρχισε να φουντώνει η λαϊκή οργή, ενώ χιλιάδες έχουν συλληφθεί, με πολλούς απο αυτούς να βρίσκονται αντιμέτωποι με τη θανατική ποινή, καθώς το καθεστώς προσπαθεί να καταπνίξει τις διαδηλώσεις. Συνολικά 448 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights με έδρα τη Νορβηγία.