Εύα Καϊλή: Η Μετσόλα της πήρε όλες τις αρμοδιότητες - Προ των πυλών η καθαίρεση
Εύα Καϊλή: Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, προχώρησε σε αφαίρεση όλων των αρμοδιοτήτων της Ελληνίδας Αντιπροέδρου. Προχωρά η διαδικασία της καθαίρεσή της. Την Κυριακή (11/12) ανακοινώσεις από τη Δικαιοσύνη του Βελγίου.
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στο Ευρωκοινοβούλιο, με την Ελληνίδα αντιπρόεδρο Εύα Καϊλή να έχει άμεση εμπλοκή. Η πρόεδρος, Ρομπέρτα Μετσόλα, κοινοποίησε στους υπόλοιπους ευρωβουλευτές και στην ίδια την κ. Καϊλή, επιστολή με την οποία ενημερώνει ότι της αφαίρεσε όλες τις αρμοδιότητες που είχε.
Την είδηση γνωστοποίησε ο ευρωβουλευτής, και αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης. «Η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα με απόφαση της, που μόλις μας κοινοποιήθηκε, αναστέλλει-με άμεση εφαρμογή-όλες τις αρμοδιότητες που είχε αναθέσει στην Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή. Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την οριστική καθαίρεση της από το Προεδρείο του ΕΚ», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.
Μάλιστα, ο κ. Παπαδημούλης, δημοσίευσε και το σχετικό έγγραφο που έφτασε στα χέρια των ευρωβουλευτών από την πρόεδρο Μετσόλα.
Η πρόεδρος των Ευρωσοσιαλιστών ζητά Διάσκεψη Προέδρων για την Καϊλή
Η κ. Καϊλή παραμένει υπό κράτηση ενώ προχωρούν τάχιστα οι διαδικασίες για να καθαιρεθεί από τη θέση της. Η πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ιράτσε Γκαρσία Πέρεζ, με μήνυμα της στο Twitter έκανε γνωστό πως θα φέρει το θέμα στην επόμενο Διάσκεψη των Προέδρων, έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου.
«Οι S&D θα ζητήσουν νέο σημείο στην ημερήσια διάταξη της επόμενης διάσκεψης των προέδρων του ΕΚ, με βάση το άρθρο. 21 του Κανονισμού. Δεδομένης της έρευνας, η Εύα Καϊλή θα πρέπει να αντικατασταθεί ως αντιπρόεδρος του ΕΚ προκειμένου να προστατευθεί η αξιοπρέπεια του θεσμού και η εμπιστοσύνη των πολιτών», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.
Παράλληλα, τόσο οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, όσο και οι Πράσινοι, έχουν γνωστοποιήσει ότι θα μπλοκάρουν τη διαδικασία για τη βίζα των πολιτών του Κατάρ, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς.
Πώς μπορεί να καθαιρεθεί η Εύα Καϊλή
Η κράτηση της Εύας Καϊλή, η οποία δεν έχει μετατραπεί σε σύλληψη καθώς όπως διευκρινίστηκε για να υπάρξει σύλληψη θα έπρεπε να πιαστεί επ’ αυτοφώρω να τελεί αδίκημα για να αρθεί η ασυλία της αυτόματα, δεν έχει οδηγήσει πάντως και στην καθαίρεσή της. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από διαδικασίες που ακολουθούνται από το Ευρωκοινοβούλιο σε αυτές τις περιπτώσεις. Κινητικότητα υπάρχει και ήδη οι Πράσινοι αλλά και οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες αναμένεται να προχωρήσουν στα προβλεπόμενα. Άλλωστε, οι τελευταίοι έχουν διαγράψει ήδη την κ. Καϊλή από την πολιτική τους ομάδα, κάτι που έκανε και το ΠΑΣΟΚ το βράδυ της Παρασκευής.
Ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καθαίρεση από τη θέση του αντιπροέδρου του Σώματος, προβλέπει Διάσκεψη των Προέδρων και πλειοψηφία τριών πέμπτων, αντιπροσωπεύοντας τρεις πολιτικές ομάδες, έτσι ώστε να προταθεί στην Ολομέλεια ο τερματισμός της θητείας της Αντιπροέδρου αν θεωρηθεί ότι ο εν λόγω βουλευτής έχει υποπέσει σε σοβαρό παράπτωμα. Στη συνέχεια, το Κοινοβούλιο αποφασίζει για την πρόταση με πλειοψηφία δύο τρίτων.
Παραμένει υπό κράτηση η Εύα Καϊλή – Ανακοινώσεις την Κυριακή
Όπως έγινε γνωστό, ο αρμόδιος εισαγγελέας στις Βρυξέλλες του Βελγίου θα αποφασίσει μέχρι αύριο το μεσημέρι για την τύχη της κ. Καϊλή. Μέχρι τότε, η κ. Καϊλή θα παραμείνει υπό κράτηση. Νωρίτερα πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι το μεσημέρι της Κυριακής, περίπου στις 13:00, θα υπάρξουν ανακοινώσεις από ανακριτή και εισαγγελέα. Στο δελτίο Τύπου που θα εκδοθεί, θα εξηγείται το αν θα απαγγελθούν κατηγορίες και ποιες θα είναι αυτές.
Η έρευνα παραμένει ενεργή, με την υπόθεση να λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, για αυτό τον λόγο οι Αρχές του Βελγίου είναι φειδωλές στις δηλώσεις τους. Τα στοιχεία έχουν διαρρεύσει με το… σταγονόμετρο, ενώ παραμένει άγνωστο ακόμα και το πού τελεί υπό κράτηση η κ. Καϊλή και τα άλλα πρόσωπα που έχουν προσαχθεί από τις Αρχές του Βελγίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες είχαν αρχίσει από το καλοκαίρι. Οι βελγικές Αρχές δούλεψαν υπό άκρα μυστικότητα, από τη στιγμή που είχαν ενδείξεις, και ακολούθησαν συγκεκριμένα βήματα για να καταφέρουν να φτάσουν στην άκρη του νήματος της υπόθεσης. Βελγικά και ιταλικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται από τον πρώην Ιταλό ευρωβουλευτή Παντζέρι, και κάποιες συνομιλίες που είχε με την οικογένειά του. Από εκεί έγινε η αρχή, για να φτάσουμε ως την Παρασκευή όταν έγινε η τεράστια επιχείρηση σε 16 σημεία στις Βρυξέλλες που κατέληξε στην κράτηση προσώπων, στην κατάσχεση ηλεκτρονικών συσκευών και κινητών τηλεφώνων αλλά και 600.000 ευρώ σε μετρητά.
Δημοσιεύματα στο Βέλγιο αναφέρουν πως προσήχθη και ο πατέρας της Εύας Καϊλή, ο οποίος φέρεται να πιάστηκε επ’ αυτοφώρω με μια τσάντα γεμάτη χαρτονομίσματα. Σύμφωνα με τους Βέλγους, ήταν μια προσπάθεια να μεταφερθούν τα χρήματα μετά την προσαγωγή του συντρόφου της κ. Καϊλή το πρωί της Παρασκευής.
Οι αποκαλύψεις για το Μουντιάλ και την ψήφο σε επιτροπή για το Κατάρ
Νέες πτυχές της υπόθεσης, αποκαλύπτει στο Twitter ο Βρετανός δημοσιογράφος Τζακ Πάροκ. Πέρα από την ομιλία της Εύας Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο τον Νοέμβριο, όπου έπλεξε το εγκώμιο του Κατάρ παρά το μπαράζ διαμαρτυριών και αντιδράσεων για το αιματοβαμμένο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Πάροκ αποκαλύπτει ότι η Εύα Καϊλή παραβρέθηκε στην τελετή έναρξης του Μουντιάλ του 2022 στη χώρα του Κόλπου.
«Έχω επιβεβαιώσει από διαφορετικούς ανθρώπους ότι η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοωβουλίου, Εύα Καϊλή, βρέθηκε στον εναρκτήριο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανάμεσα στο Κατάρ και το Εκουαδόρ, στις 20 Νοεμβρίου. Τώρα ελέγχεται για ένα σκάνδαλο διαφθοράς που συνδέεται με τη χώρα του Κόλπου», έγραψε χαρακτηριστικά.
Κι αν η παρουσία της Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου στις κερκίδες του γηπέδου Al-Bayt για την έναρξη ενός παγκόσμιου αθλητικού γεγονότος όπως το Μουντιάλ μπορεί να μην θεωρείται μεμπτή, η νέα αποκάλυψη του Βρετανού δημοσιογράφου έρχεται να δώσει νέα διάσταση στην υπόθεση διαφθοράς. Σύμφωνα με τον Τζακ Πάροκ, η Εύα Καϊλή την 1η Δεκεμβρίου ψήφισε υπέρ της απελευθέρωσης της visa για το Κατάρ και το Κουβέιτ, στην επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου.
Το θέμα, σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι απλά η θετική ψήφος της Εύας Καϊλή σε αυτή την επιτροπή, αλλά το γεγονός ότι δεν ήταν καν μέλος της. Επί της ουσίας, η κ. Καϊλή αντικατέστησε άλλον ευρωβουλευτή της πολιτικής ομάδας στην οποία ανήκε μέχρι πρότινος, έτσι ώστε να παραστεί και να ψηφίσει υπέρ. Σύμφωνα, μάλιστα, με σχόλια που δέχθηκε ο Βρετανός δημοσιογράφος, το ίδιο έπραξε και ο Μαρκ Ταραμπέγια, επίσης ευρωβουλευτής των S&D.
«Κουλτούρα ατιμωρησίας στο Ευρωκοινοβούλιο»
Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση έχει προκαλέσει πολιτικό «σεισμό» στην Ευρώπη. Η επιχείρηση της βελγικής αστυνομίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υπόθεση διαφθοράς σε σχέση με το Κατάρ προκαλεί έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, όπου ευρωβουλευτές και μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν επείγουσα συζήτηση για την βελτίωση της λειτουργίας των κανόνων της ηθικής σε αυτόν το μεγάλο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό», σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International). «Εδώ και πολλές δεκαετίες, το Κοινοβούλιο επέτρεψε την ανάπτυξη μίας κουλτούρας ατιμωρησίας (...) και μία απόλυτη απουσία ανεξάρτητου ηθικού ελέγχου».
Ο έλεγχος αυτός είναι «ελαττωματικός» στον θεσμό (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), έγραψε στο Twitter ο Αλμπέρτο Αλεμάνο, καθηγητής του Δικαίου στο College de l' Europe της Μπρυζ.
Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Μανόν Ομπρί (ριζοσπαστική αριστερά) κατήγγειλε σήμερα «το επιθετικό lobbying του Κατάρ» και ζήτησε την διεξαγωγή συζήτησης για το θέμα την προσεχή εβδομάδα στο Στρασβούργο, όπου συνέρχεται η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να συνεργασθούμε με την δικαιοσύνη», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.
Την ίδια ώρα, στο Κατάρ, οι Αρχές ερευνούν τον πρεσβευτή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Αμπντολαζίζι Μπιν Αχμέν Αλ Μάλκι, για πιθανή εμπλοκή στην υπόθεση όπως αναφέρει ο Βρετανός δημοσιογράφος Τζακ Πάροκ.