Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο πλήττει τα έσοδα της Μόσχας
Καθώς το πλαφόν των 60 δολάρια το βαρέλι που συμφώνησαν οι χώρες του G7 στις αρχές Δεκεμβρίου αρχίζει πλέον να πλήττει τα πετρελαϊκά έσοδα της Ρωσίας, η Μόσχα αντεπιτίθεται επιβάλλοντας εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου κατά όσων χωρών συμμετέχουν στην επίμαχη συμφωνία.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας, Αντον Σιλουάνοφ, ανέφερε πως το πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου μειώνει τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές μαύρου χρυσού και πιθανώς θα διογκώσει περαιτέρω το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας πάνω από την πρόβλεψη του 2% για το επόμενο έτος.
Σύμφωνα, πάντως, με αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης, η Μόσχα θα μπορέσει να καλύψει το έλλειμμα εκδίδοντας ομόλογα ή καταφεύγοντας στα κεφάλαια που έχει συγκεντρώσει επί χρόνια από τα δυσθεώρητα έσοδα των εξαγωγών υδρογονανθράκων.
Η προ πολλού αναμενόμενη αντίδραση του Κρεμλίνου ήρθε με προεδρικό διάταγμα του Βλαντιμίρ Πούτιν που απαγορεύει τις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου και πετρελαιοειδών σε όσες χώρες συμμετέχουν στη συμφωνία για το πλαφόν των 60 δολαρίων το βαρέλι.
Η απαγόρευση τίθεται επισήμως σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου και προς το παρόν προβλέπεται να διαρκέσει επί πέντε μήνες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.
Στο εν λόγω διάταγμα υπάρχει, πάντως, η διευκρίνιση πως ο Ρώσος πρόεδρος «μπορεί να δώσει ειδική άδεια» για την πώληση πετρελαίου και πετρελαιοειδών σε ειδικές περιστάσεις, ακόμη και εντός του πλαισίου του πλαφόν. Οπως σχολιάζει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η συγκεκριμένη πρόβλεψη αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχίσει η Ρωσία τις πωλήσεις αργού σε παραγωγούς μεγάλων ασιατικών αγορών, όπως η Κίνα και η Ινδία.