Τουρκία: Πρότεινε για Νόμπελ Ειρήνης τον Ερντογάν

Την πρόταση μάλιστα, δεν την έκανε όποιος κι όποιος, αλλά την έκανε ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Τουρκία: Πρότεινε για Νόμπελ Ειρήνης τον Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Associated Press
10'

Ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Μουσταφά Σεντόπ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την υποψηφιότητα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Νόμπελ Ειρήνης για «τη συμβολή του στην εδραίωση της ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Ο Σέντοπ διαβεβαίωσε ότι οι πρόεδροι των κοινοβουλίων και άλλων χωρών θα στηρίξουν την υποψηφιότητα, τονίζοντας ότι οι μεσολαβητικές προσπάθειες της Τουρκίας δεν περνούν απαρατήρητες στον κόσμο.

"Το πιο σημαντικό θέμα του 2022 ήταν ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και μέτρα για τον μετριασμό των συνεπειών. Η μόνη χώρα που έκανε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η Τουρκία και ο πρόεδρός της", τόνισε με έμφαση ο Σέντοπ.

Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων με casus belli

Σε ένα μπαράζ εκτόξευσης ακραίων απειλών κατά της Ελλάδας, επαναφέροντας και το casus belli, επιδίδονται τις τελευταίες ώρες οι αξιωματούχοι της Άγκυρας.

Αυτό που προκαλεί οργή στην Τουρκία είναι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, παρόλο που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας όπως και ορίζει το Δίκαιο της Θάλασσας.

Παρ' όλα αυτά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ ισχυρίστηκε σήμερα ότι οποιαδήποτε επέκταση χωρικών υδάτων εκ μέρους της Ελλάδας πάνω από τα 6 μίλια, αποτελεί casus belli ενώ δεν δίστασε να δηλώσει πως η «Αθήνα κάνει βήματα για να προκαλέσει».

Με αυτόν τον τρόπο πήρε την σκυτάλη από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος χθες επανέλαβε τη ρητορική της Άγκυρας με τις πολεμικές απειλές. «Όχι 12 μίλια, ούτε ένα», ανέφερε για το ίδιο ζήτημα ο Τούρκος ΥΠΕΞ λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να μπαίνει σε «περιπέτειες» γιατί «το τέλος θα είναι πολύ κακό».

Η ελληνική πλευρά αντέδρασε σε αυτές τις ανυπόστατες τουρκικές αιτιάσεις στέλνοντας στην Άγκυρα σαφή και αυστηρά μηνύματα. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόνισε σήμερα πως οι απειλές «δεν πτοούν» τη χώρα μας ενώ τα «όπλα» της Αθήνας τόνισε πως είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας όπου και εδράζει τη δική της ρητορική.

Ξεκάθαρα δε, τόνισε ο κ. Δένδιας, πως τα ζητήματα που σχετίζονται με την ελληνική εθνική κυριαρχία δεν επιδέχονται ούτε συζήτηση ούτε αμφισβήτηση.

Αυστηρό είναι και το μήνυμα κατά της Τουρκίας που έστειλε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή τις απειλές πολέμου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Σε μια εποχή που η ενότητα χρειάζεται περισσότερο μεταξύ των Συμμάχων μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Προτρέπουμε όλους τους Συμμάχους μας να αποφεύγουν απειλές και προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσει την ένταση και δεν θα βοηθήσει κανέναν», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση

Επαναφέρει ο Ακάρ το casus belli: «Η Αθήνα προκαλεί»

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις και η επιθετική ρητορική, με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, να επαναφέρει και αυτός σήμερα (30/12) το casus belli και να υποστηρίζει πως η «Αθήνα κάνει βήματα για να προκαλέσει».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι NTV, ο Ακάρ τόνισε ότι οποιαδήποτε επέκταση χωρικών υδάτων εκ μέρους της Ελλάδας πάνω από τα 6 μίλια, αποτελεί casus belli.

«Το 1995 ελήφθη μία απόφαση από τη Βουλή, αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι, να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ένα λάθος βήμα ως προς αυτό θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Λέμε στον γείτονά μας, μην ξεχνάτε ότι ένας λάθος υπολογισμός θα προκαλέσει την απάντηση της Άγκυρας», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Μετά τις απειλές Τσαβούσογλου, ακολουθεί και ο Ακάρ την ίδια ρητορική, ωστόσο η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές με την ηχηρή της απάντηση ότι «η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται».

Παράλληλα, «χαστούκι» ήρθε στην Τουρκία και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο εκφράζει την δυσαρέσκειά του για την κλιμάκωση -από την τουρκική πλευρά- των προκλητικών δηλώσεων

Τούρκοι αναλυτές: «Η τουρκική παρέμβαση στην Κρήτη έχει συγκεκριμένη στρατηγική»

Στο ίδιο κλίμα κινούνται και οι Τούρκοι αναλυτές οι οποίοι θεωρούν ότι η στρατηγική της Ελλάδας είναι να στείλει ένα μήνυμα στην Τουρκία.

Όπως σχολίασε ο Μετεχάν Ντεμίρ, πολιτικός αναλυτής του τηλεοπτικού δικτύου Haberturk, «η Ελλάδα με την Κρήτη επιχειρεί κάτι διαφορετικό. Αντί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο. Πάει να κάνει σταδιακή επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στην Κρήτη και να το κάνει αργότερα αυτό και στο Αιγαίο.»

Και προσέθεσε: «Ήδη έκαναν κάτι παρόμοιο στο Ιόνιο πέλαγος και ήδη είχαν στείλει το μήνυμα πως θα κάνουν επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη δηλαδή από την άλλη πλευρά της ηπειρωτικής χώρας με στόχο να στείλουν μήνυμα στην Τουρκία. Τώρα υπήρξε η παρέμβαση της Τουρκίας καθώς σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο από τα 6 μίλια στα 12 μίλια το μερίδιο που θα κατέχει στο Αιγαίο θα αυξηθεί στο 70% από το 35 % που είναι σήμερα».

Δένδιας σε Τουρκία: Η εθνική μας κυριαρχία δεν επιδέχεται αμφισβήτηση

Ξεκάθαρο και αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα πως «οι απειλές δεν μας πτοούν» και ότι «στην απειλή πολέμου αντιτάσσουμε την τεκμηριωμένη παράθεση των επιχειρημάτων μας, τα οποία εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», στέλνει με συνέντευξή του στην εφημερίδα Παραπολιτικά, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Διαμηνύει εξίσου με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας μας, δεν επιδέχονται συζήτηση ή αμφισβήτηση.

Αποτυπώνοντας την εικόνα των διμερών σχέσεων, επισημαίνει πως τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μίας κλιμακούμενης απειλής εκ μέρους της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη και αδιανόητη την άσκηση πολιτικής με την απειλή χρήση βίας, πόσω μάλλον όταν η απειλή εκτοξεύεται από μία χώρα προς έναν σύμμαχό της. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, αναδεικνύει πως η Ελλάδα έχει επιλέξει να απαντά σε αυτήν την πρωτοφανή λεκτική έξαρση των απειλών με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα, δεν εφησυχάζει και συνεχίζει με νηφαλιότητα να αποδομεί τις τουρκικές θεωρήσεις και αξιώσεις, χωρίς να εμπλέκεται σε προσωπικές αντιδικίες και χαρακτηρισμούς, ευελπιστώντας, πάντα, ότι κάποια στιγμή και η απέναντι πλευρά θα κάνει την «υπέρβαση» που απαιτείται, ώστε να έρθουν οι δύο χώρες σε μια συνεννόηση στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών καθιστά εκ νέου σαφές πως ο εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία είναι πάντα ευκταίος, υπό έναν, ωστόσο, απαράβατο όρο: ότι θα διεξαχθεί στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας για τη μοναδική διαφορά, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, καυτηριάζει πως εδώ και πρωτοφανώς μεγάλο διάστημα, η Τουρκία υπονομεύει το κλίμα που θα ήταν απαραίτητο ως προϋπόθεση για να ξεκινήσει ένας διάλογος, θέτοντας απαράδεκτες αξιώσεις, αμφισβητώντας ακόμα και την κυριαρχία των νησιών μας και προχωρώντας σε ένα κρεσέντο απειλών κατά της χώρας μας, ενώ, με αδιανόητες και συχνά προσβλητικές εκφράσεις, όχι μόνο υποσκάπτει το όποιο πεδίο ενδεχόμενης συνεννόησης, αλλά ταυτόχρονα, δηλητηριάζει και τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών.

Σε αυτό το πλαίσιο, δηλώνει πως στην παρούσα φάση, και ενόψει της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία, δεν είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση. Ωστόσο, θεωρεί σημαντικό, «έστω κι υπό αυτές τις συνθήκες, ή καλύτερα εξαιτίας αυτών των συνθηκών, να μπορούμε σε κάποιο επίπεδο να μιλάμε μεταξύ μας για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων». Όσον αφορά το αν η έξαρση της εκδήλωσης επιθετικών προθέσεων της Τουρκίας συνδέεται με τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία, αναγνωρίζει πως η χρονική συγκυρία παίζει ρόλο, αλλά δηλώνει πως δεν είναι βέβαιος ότι οφείλεται μόνο σε αυτόν τον λόγο.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ο υπουργός Εξωτερικών δηλώνει κατηγορηματικά ότι είναι ένα μονομερές, αναφαίρετο, μη διαπραγματεύσιμο δικαίωμα της χώρας μας που απορρέει από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). «Είναι ένα δικαίωμα που υφίσταται εσαεί και επαφίεται στην εκάστοτε κυβέρνηση να κρίνει πότε, που και πως θα το ασκήσει, με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος» υπογραμμίζει με σαφήνεια.

Εν συνεχεία, ξεδιπλώνοντας το πλέγμα της εκστρατείας διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων, τονίζει πως είναι συντονισμένη, αποφέρει καρπούς και πως πρόκειται για μια διαρκή προσπάθεια «την οποία θα συνεχίσουμε ακόμη πιο εντατικά και στοχευμένα». Προσθέτει ότι κατά το τελευταίο διάστημα, τις περισσότερες φορές, «οι απολύτως απαράδεκτες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων καθιστούν το έργο μας αυταπόδεικτο, υπό την έννοια ότι δεν χρήζουν καν περαιτέρω σχολίων».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη στάση των εταίρων της Ελλάδας στην ΕΕ, αναφέρει πως αντιλαμβάνονται πλήρως το διακύβευμα και καταδικάζουν την απειλητική ρητορική της Άγκυρας, προφορικώς, καθώς και γραπτώς, με ανακοινώσεις στις οποίες σχολιάζεται με απολύτως αρνητικό τρόπο και καταδικάζεται κατηγορηματικά η στάση της γείτονος συνολικά.

Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, τονίζει πως «σε επίπεδο κρατών μελών, εν πολλοίς, ισχύει το ίδιο, αλλά είναι γνωστό πώς θα θέλαμε περισσότερο σαφή και κατηγορηματική τη διατύπωση των θέσεων του Γενικού Γραμματέα».

Αναφερθείς στις ΗΠΑ, επισημαίνει πως δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στην Τουρκία όσον αφορά την αγορά και ανανέωση στρατιωτικού εξοπλισμού, ούτε τις συχνές παρεμβάσεις του εκπροσώπου State Department, σε ερωτήσεις για την τουρκική προκλητικότητα έναντι της Ελλάδας.

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά δεν της αρέσει και να απειλείται

Ηχηρή ήταν και η απάντηση του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου στις απειλές πολέμου. Όπως ανέφερε, χθες, σε δήλωσή του ο κ. Παναγιωτόπουλος, η χώρα πορεύεται πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, πλην όμως δεν της αρέσει και να απειλείται από τη στιγμή που δεν εκφράζει καμία αμφισβήτηση κυριαρχίας και δεν απειλεί κανέναν από τους γείτονές της.

Η δήλωση αυτή περί “casus belli” που αναφέρεται στη δυνατότητα της Ελλάδας να ασκήσει ένα νόμιμο δικαίωμά της, περισσότερο παραπέμπει σε προκλητικό αναθεωρητισμό παρά σε συμπεριφορά Συμμάχου στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Συνεπώς θα πρέπει να προβληματίσει πολλούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας για τη δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του στο Action 24.

Σε ερώτηση για την κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής, από πλευράς Τουρκίας, με «κορώνες» για το Αιγαίο αλλά και την Κρήτη, ο κ. Παναγιωτόπουλος ήταν σαφής. «Όπως έχω πει και στο παρελθόν η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά και δεν της αρέσει να απειλείται. Η κυβέρνηση πολιτεύεται και λειτουργεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και στη βάση των κανόνων που διέπουν την ειρηνική συμβίωση μεταξύ κρατών δηλαδή το Διεθνές Δίκαιο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», εξήγησε ο υπουργός.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή