Τρελάθηκε ο καιρός: Νέο έτος στην Ευρώπη με θερμοκρασίες καλοκαιριού
Η κλιματική αλλαγή κάνει αισθητή την παρουσία της στην Ευρώπη με θερμοκρασίες καλοκαιριού
Θερμοκρασίες ιδιαίτερα υψηλές για την εποχή καταγράφονται σε όλη την Ευρώπη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Βαρσοβία όπου η πρώτη ημέρα του χρόνου ήταν ακόμα πιο ζεστή και από της Αθήνας.
Την πρώτη Ιανουαρίου στην Αθήνα η θερμοκρασία κατά την διάρκεια της ημέρας δεν ξεπέρασε τους 17 βαθμούς -η οποία θεωρείται και υψηλή για την εποχή-, ενώ στην Βαρσοβία η οποία είναι γνωστής για τους βαρύς χειμώνες της η πόλη κατέγραψε 19 βαθμούς Κελσίου.
Ελλάδα και Πολωνία όμως δεν είναι οι μοναδικές χώρες της Ευρώπης που τους τρέχοντες χειμερινούς μήνες είχαν υψηλές θερμοκρασίες. Όλη η Ευρώπη καλωσόρισε το νέο έτος με ήλιο και καλοκαιρία.
Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα της Λιθουανίας, της Ολλανδίας της Δανίας και της Λευκορωσίας -όλες βόρειες χώρες- όπου η πρώτη ημέρα του 2023 αποτέλεσε ρεκόρ. Σε κάποια σημεία στην Πολωνία και την Ελβετία η θερμοκρασία έφτασε τους 19 βαθμούς, θερμοκρασία πάνω και από τον μέσο όρο του Ιουλίου.
Στο ίδιο καιρικό μοτίβο κινήθηκε και η Γερμανία με τους μετεωρολογικούς σταθμούς να καταγράφουν ελάχιστη θερμοκρασία 24ώρου στους 15,3 βαθμούς. Μάλιστα, σε δεκάδες σταθμούς σε όλη τη χώρα καταγράφηκε η πιο ζεστή ημέρα (ή η μεγαλύτερη ελάχιστη θερμοκρασία ημέρας) όλων των εποχών για τον Δεκέμβριο.
Στη Γαλλία επίσης, ο καιρός θύμιζε περισσότερο αρχές καλοκαιριού παρά τα μέσα του χειμώνα, αγγίζοντας στη Γαλλία σχεδόν τους 25 βαθμούς, ενω στην Ισπανία οκτώ περιφέρειες είχαν θερμοκρασία πάνω από 23 βαθμούς.
Ο πιο θερμός Δεκέμβριος από το 2010 στην Ελλάδα
Εν τω μεταξύ, οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψαν τον πιο θερμό Δεκέμβριο από πλευράς μεγίστων θερμοκρασιών στο σύνολο της χώρας, εκτός από τη Θεσσαλία όπου ο Δεκέμβριος 2022 ήταν μόλις 0,1°C πιο ψυχρός από τον αντίστοιχο μήνα το 2020. Ο χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις των μεγίστων ημερήσιων τιμών θερμοκρασίας τον μήνα Δεκέμβριο 2022 ανά γεωγραφική περιοχή, σε σύγκριση με τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019.
Στη Βόρεια και Δυτική Ελλάδα σημειώθηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετικές αποκλίσεις μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών σε σύγκριση με τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019. Από τις 31 ημέρες του μήνα, στην Κέρκυρα οι 29 ημέρες ήταν θερμότερες από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, όπως επίσης στη Φλώρινα και τα Ιωάννινα καταγράφηκαν 28 και 27 ημέρες αντίστοιχα με θετικές αποκλίσεις μεγίστων θερμοκρασιών σε σχέση με τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019. Στη Φλώρινα μάλιστα, καταγράφηκε και μια από τις θερμότερες ημέρες του χειμώνα από την έναρξη λειτουργίας του μετεωρολογικού σταθμού το 2007, με μέγιστη θερμοκρασία 20,7ºC στις 17/12, η οποία ήταν κατά 14,6°C υψηλότερη από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019.
Στην Αθήνα οι περισσότερες ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τις κλιματικές τιμές, με +1,9°C απόκλιση της μέσης τιμής μεγίστων θερμοκρασιών στην Αθήνα και 22 ημέρες με θετικές αποκλίσεις. Παρόμοιες συνθήκες καταγράφηκαν και στη Θεσσαλονίκη, με 26 ημέρες του μήνα να είναι ιδιαίτερα θερμές για την εποχή, και τη μέση τιμή της απόκλισης των μεγίστων θερμοκρασιών να φτάνει τους +2,3°C.