Βραζιλία: Ο νέος αρχηγός του στρατού - Βαθιά αναθεώρηση από τον Λούλα
Βραζιλία: Η σχέση με τις ένοπλες δυνάμεις είναι μια από τις μεγαλύτερες άμεσες προκλήσεις του Λούλα, σύμφωνα με τους αναλυτές που επισημαίνουν τη σημαντική παρουσία των στρατιωτικών στην προηγούμενη κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα απέπεμψε τον αρχηγό του στρατού, Χούλιο Σέζαρ ντε Αρούντα, δύο εβδομάδες μετά τις επιθέσεις σε κέντρα εξουσίας στη Μπραζίλια, ανακοίνωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων.
Ο Χούλιο Σέζαρ ντε Αρούντα είχε αναλάβει το αξίωμα αυτό προσωρινά από τις 30 Δεκεμβρίου, δύο ημέρες πριν από τη λήξη της θητείας του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου και η νέα κυβέρνηση του Λούλα στις αρχές Ιανουαρίου επικύρωσε τη θητεία του στη θέση αυτή.
Θα αντικατασταθεί από τον στρατιωτικό διοικητή της νοτιοανατολικής περιοχής, στρατηγό Τόμας Μιγκέλ Ριμπέιρο Πάιβα, μετέδωσε το Reuters που επικαλείται το GloboNews.
Ο Τομάς Ριμπέιρο Πάιβα δήλωσε σε δημόσια ομιλία την Τετάρτη ότι ο στρατός θα συνεχίσει "να εγγυάται τη δημοκρατία". "Είναι η κυβέρνηση του λαού, της εναλλαγής στην εξουσία. Είναι η ψήφος. Και όταν ψηφίζουμε, οφείλουμε να σεβόμαστε τα αποτελέσματα της κάλπης", δήλωσε, σύμφωνα με βίντεο που δημοσίευσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος G1.
Ο Χούλιο Σέζαρ ντε Αρούντα συμμετείχε την Παρασκευή στην πρώτη συνάντηση του Λούλα με τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, στο τέλος της οποίας κανείς δεν έκανε καμία δήλωση.
Οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων "δέχονται" να επιβληθούν κυρώσεις κατά των μελών των ενόπλων δυνάμεων που εμπλέκονται στις ταραχές, είχε δηλώσει ωστόσο, στο τέλος αυτής της συνάντησης ο υπουργός Άμυνας Χοσέ Μούτσιο, τονίζοντας ωστόσο ότι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση δεν είχαν κάνει άμεση αναφορά στις ταραχές. Ο υπουργός είχε επίσης υποστηρίξει ότι δεν υπήρξε "άμεση εμπλοκή" του στρατού στις ταραχές στη Μπραζίλια.
Η σχέση με τις ένοπλες δυνάμεις είναι μια από τις μεγαλύτερες άμεσες προκλήσεις του Λούλα, σύμφωνα με τους αναλυτές που επισημαίνουν τη σημαντική παρουσία των στρατιωτικών στην προηγούμενη κυβέρνηση.
Ο αριστερός ηγέτης άρχισε "βαθιά αναθεώρηση" του στρατιωτικού μηχανισμού, ο οποίος υπηρετεί την εκτελεστική εξουσία, αφότου εξέφρασε δυσπιστία προς ορισμένα μέλη υπεύθυνα για την ασφάλειά του.
Συνολικά 53 μεταξύ αυτών αποπέμφθηκαν αυτή την εβδομάδα, δεκατρείς από τους οποίους ήταν μέλη του Γραφείου Θεσμικής Ασφάλειας (GSI), ενός κυβερνητικού φορέα υπεύθυνου να βοηθά τον αρχηγό του κράτους στην πολιτική του που αφορά την εθνική ασφάλεια και άμυνα.
Περισσότεροι από 4.000 υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου προκάλεσαν χάος στη Μπραζίλια στις 8 Ιανουαρίου, εισβάλλοντας και λεηλατώντας το προεδρικό μέγαρο, το Κογκρέσο και το Ανώτατο Δικαστήριο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ