Αίγυπτος: Δύο μεγιστάνες που κατηγορούνταν για τρομοκρατία αφέθηκαν ελεύθεροι
Αίγυπτος: Ο επιχειρηματίας Σαφουάν Θάμπετ είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 2020 και κατηγορείτο ότι είχε ενταχθεί και χρηματοδοτήσει την εκτός νόμου Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική οργάνωση το 2013 και ένα χρόνο αργότερα συνελήφθη και ο γιος του για τον ίδιο λόγο
Ελεύθεροι μετά από δύο χρόνια προφυλάκισης αφέθηκαν ένας Αιγύπτιος μεγιστάνας των επιχειρήσεων και ο γιος του, που κρατούνταν κατηγορούμενοι για τρομοκρατία, σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς τους.
«Ο πατέρας μου Σαφουάν Θάμπετ και ο αδελφός μου Σέιφ αλ-Ντιν Θάμπετ είναι μαζί μας», έγραψε η Μαριάμ, η κόρη του Σαφουάν, χωρίς να διευκρινίσει πότε αφέθηκαν ελεύθεροι οι δύο άνδρες.
Ο 70χρονος Σαφουάν Θάμπετ, εξέχων επιχειρηματίας, είναι ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος της Juhayna, μεγάλης εταιρίας παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων και χυμών φρούτων στην Αίγυπτο.
Είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 2020 και κατηγορείτο ότι είχε ενταχθεί και χρηματοδοτήσει την εκτός νόμου Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική οργάνωση το 2013.
Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, ο γιος του και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, ο Σέιφ αλ Ντιν Θάμπετ, γύρω στα σαράντα, είχε συλληφθεί με τη σειρά του για τον ίδιο λόγο.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι δύο άνδρες στην πραγματικότητα "τιμωρήθηκαν" γιατί "αντιστάθηκαν σε αξιωματούχους ασφαλείας" που απαιτούσαν μια μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων στην εταιρία τους.
Στη συνέχεια, οι δύο άνδρες τέθηκαν στην "απομόνωση για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα", σύμφωνα με τη ΜΚΟ, η οποία τον Σεπτέμβριο του 2021 κατήγγειλε συνθήκες κράτησης "που προσομοιάζουν με βασανιστήρια".
Τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς η Αίγυπτος ετοιμαζόταν να λάβει δάνειο 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η ΜΚΟ Freedom Initiative, με έδρα την Ουάσινγκτον, επέστησε την προσοχή για την τύχη τους.
«Η πολιτική οικονομία της Αιγύπτου εξακολουθεί να ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από μερικούς κρατικούς παράγοντες που είναι πρόθυμοι να κρατήσουν, να εκφοβίσουν και να παρενοχλήσουν ακόμη και τα πιο δημοφιλή ινδάλματα από τον κόσμο των επιχειρήσεων», δήλωσε η Άλισον ΜακΜάνους της Freedom Initiative, αναφερόμενη στους Θάμπετ.
Το δάνειο του ΔΝΤ χορηγήθηκε ως αντάλλαγμα για ένα πρόγραμμα για τη "διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας", για "να ανοίξει τον δρόμο για μια βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμούς και καθοδηγούμενη από τον ιδιωτικό τομέα ανάπτυξη", με το Κάιρο να δεσμεύεται να αυξήσει τη διαφάνεια στις συναλλαγές.
Η Αίγυπτος, η πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου με 104 εκατομμύρια κατοίκους, έχει περισσότερους από 60.000 κρατούμενους συνείδησης σύμφωνα με ΜΚΟ.