Πούτιν: Η «πρώην» συζύγος του Ρώσου προέδρου, τα εκατομμύρια και το ευρωπαϊκό real estate
Η πρώην σύζυγος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Λιουντμίλα Οτσερέτναγια και ο νυν σύζυγός της έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια ευρώ από το ευρωπαϊκό real estate. Προς το παρόν δεν έχουν μπει στη λίστα των ευρωπαϊκών κυρώσεων, ενώ οι φήμες για ξέπλυμα χρήματος οργιάζουν
Από τότε που διαλύθηκε ο γάμος της με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η Λιουντμίλα Οτσερέτναγια και ο σύντροφός της έχουν συσσωρεύσει εκατομμύρια ευρώ από το ευρωπαϊκό real estate. H πρώην σύζυγος του Ρώσου ηγέτη έχει πάρει το επίθετο του νυν συζύγου της, Αρτούρ Οτσερέτνι γράφει το Politico και ρίχνει φως στα έργα και τις ημέρες της πρώην «πρώτης κυρίας» της Ρωσίας, τη νέα ζωή της και τα εκατομμύρια που έχει συσσωρεύσει.
Η υπογράφουσα του ρεπορτάζ του μέσου, Λεονί Κιγέφσκι γράφει για τα πανάκριβα ακίνητα που διαθέτει το ζευγάρι, ανάμεσά τους ένα διαμέρισμα σε απόσταση 20 λεπτών με τα πόδια από την παραλία της Μαρμπέγια, μιας πόλης–θερέτρου στην ισπανική Κόστα ντελ Σολ, που είναι γεμάτη διασημότητες. Η μονάδα άξιζε περίπου 1,1 εκατομμύρια ευρώ όταν αγοράστηκε το 2014 και οι τιμές των ακινήτων έχουν μόνο αυξηθεί έκτοτε.
«Μετά το διαζύγιό της, η Οτσερέτναγια έχει ζήσει μια αυστηρά ιδιωτική ζωή, ακόμη και ο γάμος της το 2015 με τον Αρτούρ Οτσερέτνι, έναν λάτρη του τριάθλου Ironman, πάνω από 20 χρόνια νεότερό της κρατήθηκε μυστικός μέχρι που οι δημοσιογράφοι ανακάλυψαν ότι είχε αλλάξει το επώνυμό της. Μια περιήγηση στο διαμέρισμά τους θα προσέφερε μια ματιά στο πώς ζούσαν, καθώς και μια ματιά στο τι μπορούν να αγοράσουν εκατομμύρια "ρωσικά" ευρώ.
Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι Οτσερέτνι θα ήθελαν να διαθέσουν το διαμέρισμα στην αγορά. Το ζευγάρι δεν περιλαμβάνεται στη λίστα κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα. Άλλωστε, το Λονδίνο έχει ήδη θέσει την Οτσερέτναγια και τα ενήλικα παιδιά της υπό κυρώσεις.Αν οι Βρυξέλλες ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, το διαμέρισμα και το υπόλοιπο ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιό τους κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός της κυριότητας τους.
Ποτέ δεν πρόλαβα να μιλήσω με την Oτσερέτναγια ή τον σύζυγό της καθώς διέσχιζα την ήπειρο ακολουθώντας τις επενδύσεις τους σε ακίνητα. Αλλά αυτό που βρήκα κατά τη διάρκεια της έρευνάς μου δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με το τι ακριβώς χρειάζεται για να τεθεί κάποιος υπό κυρώσεις. Αποκάλυψα επίσης πώς αλλάζει η συζήτηση, καθώς η ΕΕ παλεύει με το πώς να αντιμετωπίσει τα τεράστια ποσά των συχνά παράνομα κερδισμένων κεφαλαίων που εισέρρευαν σχεδόν άναρχα πριν ο πόλεμος ανατρέψει τη στενή σχέση ανάμεσα στα ρωσικά χρήματα και ορισμένους από τους πιο πολυτελείς προορισμούς της Ευρώπης»
Ευτυχισμένος γάμος
Η Λιουντμίλα ήταν παντρεμένη με τον Πούτιν για περίπου 30 χρόνια, κατά την άνοδό του από την αφάνεια στο πιο ισχυρό πρόσωπο της χώρας. Οι δυο τους παντρεύτηκαν το 1983 όταν ο Πούτιν ήταν χαμηλόβαθμος αξιωματικός της KGB στο Λένινγκραντ (τώρα Αγία Πετρούπολη) και η Λιουντμίλα ήταν αεροσυνοδός της Aeroflot. Τον ακολούθησε στη Δρέσδη της Ανατολικής Γερμανίας, όπου υπηρέτησε ως πράκτορας. Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, το ζευγάρι και οι δύο κόρες τους επέστρεψαν στην Αγία Πετρούπολη, όπου ο Πούτιν ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως υπάλληλος στο γραφείο του δημάρχου.
Ως σύζυγος πολιτικού, η Λιουντμίλα Πούτινα, όπως ήταν τότε το όνομά της, κράτησε σχετικά χαμηλό προφίλ. Ακολούθησε τη δική της καριέρα μέχρι την εκλογή του Πούτιν ως πρωθυπουργού και στη συνέχεια βοήθησε στη δημιουργία και λειτουργία ενός κέντρου αφιερωμένου στην προώθηση της ρωσικής γλώσσας. Η Πούτινα συμμετείχε σε περιστασιακά κρατικά δείπνα και εκτελούσε άλλα καθήκοντα πρώτης κυρίας, όπως το άνοιγμα των τελετών για το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Κρεμλίνο, αλλά γενικά έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς, αλλά εκείνη την εποχή, φαίνονταν και οι δύο αρκετά επαρχιώτες, αρκετά αβέβαιοι για το πώς να συμπεριφερθούν», είπε η Νίνα Χρουστσόβα, καθηγήτρια διεθνών σχέσεων στο The New School στη Νέα Υόρκη και δισέγγονη του πρώην Σοβιετικού ηγέτη. Νικήτα Χρουστσόφ. «Το ντύσιμό της θυμάμαι… ήταν λίγο παράταιρο, αν και προσπάθησε να προσλάβει τον καλύτερο Ρώσο σχεδιαστή ρούχων», είπε.
Καθώς ο Πούτιν εδραίωνε την εξουσία του, άρχισαν να εμφανίζονται αναφορές, που γρήγορα διαψεύστηκαν, για άλλες γυναίκες στη ζωή του (...) Το 2013, το ζευγάρι σταμάτησε για να μιλήσει σε τηλεοπτικό συνεργείο καθώς έφευγε από μια παράσταση μπαλέτου στο Κρεμλίνο. Ο γάμος τους τελείωσε, ανακοίνωσαν, με «κοινή απόφαση». Ο γάμος μπορεί να έληξε, αλλά ορισμένες πτυχές της σχέσης, ιδίως τα οικονομικά του στοιχεία, συνεχίστηκαν.
Όταν ο Πούτιν ρωτήθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων το 2014 εάν σχεδίαζε να ξαναπαντρευτεί, ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε με ένα αστείο: «Πρέπει πρώτα να παντρέψω την πρώην σύζυγό μου Λιουντμίλα και μετά θα σκεφτώ τον εαυτό μου».
Στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την προώθηση της ρωσικής γλώσσας, η Λιουντμίλα είχε δημιουργήσει ένα ίδρυμα που ονομάζεται Κέντρο Ανάπτυξης της Ρωσικής Γλώσσας, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε και μετατράπηκε σε Κέντρο Ανάπτυξης Διαπροσωπικών Επικοινωνιών.
Το 2016, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι είχε παντρευτεί τον Oτσερέτνι, τον πρόεδρό της. Το ίδρυμα είχε και ένα άλλο προνόμιο. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Πούτιν, είχε αποκτήσει ένα πρώην κυβερνητικό κτήριο στο κέντρο της Μόσχας που κάποτε ανήκε στον παππού του Ρώσου συγγραφέα Λέων Τολστόι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έμπνευση για μια έπαυλη που περιγράφεται στο μυθιστόρημα «Πόλεμος και Ειρήνη», το Volkonsky House είχε ανακαινιστεί και επεκταθεί από το τμήμα ιδιοκτησίας της κυβέρνησης, το οποίο πρόσθεσε δύο νέους ορόφους στο ιστορικό κτίριο, σύμφωνα με μια έκθεση του Ρώσου αντιφρονούντος Αλεξέι Ναβάλνι.
Το ακίνητο δόθηκε στη συνέχεια στο ίδρυμα της Οτσερέτναγια και η πρώην πρώτη κυρία φαίνεται ότι το χρησιμοποίησε παραγωγικά. Σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια από το Κρεμλίνο, το κτίριο δημιουργεί τώρα εκατομμύρια δολάρια σε ενοίκιο που καταβάλλεται, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, σε μια εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στο πατρικό της όνομα.
Η «χρυσή» Κόστα ντελ Σολ
Ο γάμος των Οτσερέτντι, ο οποίος δεν είχε δημοσιοποιηθεί από κανένα από τα μέρη, έλαβε χώρα σε μια περίοδο κατά την οποία το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του ζευγαριού επεκτεινόταν γρήγορα. Το διαμέρισμα που επισκεφτηκε η ρεπόρτερ στη Μαρμπέγια είναι ένα από τα δύο στην πόλη που απέκτησε ο Οτσερέτνι λίγο πριν τον γάμο. Αγόρασε το πρώτο το 2011 για περίπου 800.000 ευρώ και το δεύτερο το 2014 για περισσότερο από 1 εκατομμύριο ευρώ. Τα διαμερίσματα παραμένουν ιδιοκτησία του, δείχνουν τα ληξιαρχικά έγγραφα που εξασφάλισε το POLITICO.
Οι δύο μονάδες βρίσκονται σε ένα συγκρότημα που θωρακίζεται από μαύρες πύλες. Τα κουδούνια χωρίς όνομα προσφέρουν ελάχιστες ενδείξεις για το ποιος μένει μέσα. Ανάμεσα στα διαμερίσματα υπάρχει ένας καλά ποτισμένος κήπος, με πρόσβαση σε πολλές πισίνες. Το πρωί, τα κουνέλια τσιμπολογούν το τέλεια κομμένο γρασίδι και τα πουλιά κελαηδούν στα δέντρα.
Άλλα άτομα που έχουν ιδιοκτησία στη Μαρμπέγια περιλαμβάνουν τους ηθοποιούς Χιου Γκραντ και Σον Κόνερι, την τηλεοπτική προσωπικότητα Σάιμον Κάουελ και τον Ριφάατ αλ Άσαντ, θείο του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο Πούτιν είναι ιδιοκτήτης μιας βίλας στη γειτονική La Zagaleta, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ.
Τις τελευταίες δεκαετίες, η περιοχή έχει γίνει πόλος έλξης για τα ρωσικά χρήματα, σύμφωνα με τον Javier de Luis, εμπειρογνώμονα ακινήτων στη συνομοσπονδία της βάσης Οικολόγοι σε Δράση. Περίπου 3.000 Ρώσοι ζουν επίσημα στη Μαρμπέγια, είπε, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι ο πραγματικός αριθμός ήταν πολύ μεγαλύτερος.
Πολλοί Ρώσοι βάζουν τα χρήματά τους σε ακίνητα ως επένδυση. Αγοράζουν, πουλάνε - είναι μια πηγή εισοδήματος για αυτούς», είπε ο de Luis. Για όσους θέλουν να κρύψουν την πηγή των κεφαλαίων που αποκτήθηκαν παράνομα, η αγορά ακινήτων προσφέρει πολλές ευκαιρίες για να τα καθαρίσουν. «Το ξέπλυμα χρήματος είναι το λάδι που λιπαίνει τα μηχανήματα», είπε.
Στη Μαρμπέγια, αυτό συμβαίνει κυρίως αγοράζοντας οικοδομικές άδειες για μεμονωμένα σπίτια ή μεγαλύτερα έργα όπως ξενοδοχεία και στη συνέχεια πουλώντας τα πριν ξεκινήσουν οι εργασίες, σύμφωνα με το Politico. Το διαμέρισμα που αγοράστηκε το 2014 θα μπορούσε να έχει ένα άλλο σημαντικό προνόμιο:
Από το 2013, η ισπανική νομοθεσία χορηγεί άδειες διαμονής σε όσους επενδύουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ σε ισπανικά ακίνητα. Αυτές οι αποκαλούμενες «χρυσές βίζες» προσφέρουν απεριόριστη πρόσβαση στα ταξίδια στις 27 χώρες της ζώνης Σένγκεν της ΕΕ και το δικαίωμα να υποβάλει κανείς τελικά αίτηση για μόνιμη διαμονή στην Ισπανία. Το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε να «αποκαλύψει προσωπικές πληροφορίες σε τρίτους».
Επικίνδυνη επένδυση
Εάν οι Oτσερέτνι ήθελαν να ξεφορτώσουν την ακίνητη περιουσία τους στη Mαρμπέγια, θα είχαν έναν επιτακτικό λόγο να το κάνουν: Κινδυνεύουν να χάσουν την πρόσβαση στο διαμέρισμά τους και τα χρήματά τους εάν γίνουν στόχοι κυρώσεων της ΕΕ.
Από την επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επιβάλει κυρώσεις σε εκατοντάδες ανθρώπους που πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνοι για τον πόλεμο, για τη διάδοση προπαγάνδας υπέρ του πολέμου ή για την παροχή πηγής εσόδων για την Κρέμλινο. Η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις που σχετίζονται με τη Ρωσία σε περίπου 1.400 άτομα και οντότητες, στις ΗΠΑ σχεδόν 2.500 και στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 1.600.
Ωστόσο, δεν υπάρχει μεγάλη συμφωνία για το ποιος ακριβώς θα πρέπει να γίνει στόχος. Μόνο 639 άτομα και οντότητες είχαν λάβει κυρώσεις και από τις τρεις χώρες έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από το Brookings Sanctions Tracker, το οποίο παρακολουθεί τις κυρώσεις που σχετίζονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι δύο κόρες του Πούτιν και της Οτσερέτναγια, αλλά όχι οι Οτσερέτνι.
Η Οτσερέτναγια είναι στόχος κυρώσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο, ως μέρος μιας προσπάθειας «να χτυπήσει το οικονομικό δίκτυο του Πούτιν, σφίγγοντας τον αντιπρόεδρο και τον στενό κύκλο του», αλλά η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής αφήσει τόσο αυτήν όσο και τον σύζυγό της εκτός λίστας .
Για να τιμωρηθεί ένα άτομο από την ΕΕ, το όνομά του πρέπει να προβληθεί από μια εθνική κυβέρνηση και στη συνέχεια να συμφωνηθεί από κάθε χώρα της ΕΕ. Αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ είπαν στο POLITICO ότι δεν γνώριζαν ότι κάποια χώρα είχε προτείνει την επιβολή κυρώσεων στο ζεύγος Οτσερέτνι.
Η ΕΕ γνωρίζει ότι οι αποφάσεις της μπορούν να αντιμετωπίσουν νομικές προκλήσεις. Περίπου 70 ολιγάρχες και τα μέλη των οικογενειών τους έχουν προσφύγει στα δικαστήρια της ΕΕ για να πάρουν πίσω τα περιουσιακά τους στοιχεία. Κάποιοι στο μεταξύ έχουν αποσυρθεί αθόρυβα από τη λίστα κυρώσεων.
Δεν υπάρχουν δημόσια στοιχεία ότι ο Oτσερέντι απέκτησαν παράνομα τον πλούτο και τις περιουσίες τους, αλλά η αξία της φαίνεται να ξεπερνά τις γνωστές πηγές εισοδήματός του. Και ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ αναμένεται να παρουσιάσει μια πρόταση τον Ιούνιο που θα επιτρέψει στο μπλοκ να επιβάλει κυρώσεις σε άτομα για διαφθορά. Αυτό θα διευκόλυνε τη στόχευση ατόμων που δεν συμβάλλουν άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ήδη, ομάδες όπως το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς και η κυβέρνηση της Ουκρανίας ζητούν επίσης να προστεθούν οι Ocheretnys στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η κ. Oτσερέτναγια θα υποβληθεί σε κυρώσεις», δήλωσε ένας ουκρανός κυβερνητικός αξιωματούχος.
Ελβετική μυστικότητα
Αν υπάρχει ένα μέρος όπου οι άνθρωποι δεν ζητούν εξηγήσεις, τουλάχιστον όχι ακόμα, είναι η Ελβετία. Το 2015, περίπου την ίδια περίοδο που παντρεύτηκε τη Λιουντμίλα, ο Αρτούρ αγόρασε ένα πολυτελές διαμέρισμα στο Νταβός, έδρα του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το οποίο ουσιαστικά απαγόρευσε τη ρωσική συμμετοχή ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Διαφημισμένο κατά τη στιγμή της αγοράς για περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ, το διαμέρισμα βρίσκεται σε ένα αυστηρό γκρι κτίριο σε απόσταση αναπνοής από μια όμορφη λίμνη και συνδέεται με υπόγειες σήραγγες με το πανύψηλο AlpenGold Hotel, δίνοντας στους ενοίκους του πρόσβαση στην πισίνα του ξενοδοχείου και το ιδιωτικό του δωμάτιο για την αποθήκευση εξοπλισμού σκι.
Όταν το επισκέφτηκε η υπογράφουσα το φθινόπωρο, το όνομα του Oτσερέτνι ήταν στο ταχυδρομικό κουτί και μια χούφτα γράμματα που απευθυνόταν σε αυτόν ήταν μέσα. Οι κάτοικοι της είπαν ότι στέλνει έναν δικηγόρο στις ετήσιες συνεδριάσεις των κτηρίων τους, έτσι δεν θα μπορούσαν να τον αναγνωρίσουν αν τον συναντούσαν στο δρόμο.
Κανένας από τους δεκάδες γείτονες με τους οποίους μίλησε δεν εξέφρασε ανησυχία για τους δεσμούς του ιδιοκτήτη με τον Πούτιν ή την προέλευση του χρήματος. Το γεγονός ότι ο Oτσερέτνι μπόρεσε να αγοράσει ένα διαμέρισμα στην Ελβετία είναι ασυνήθιστο. Οι ελβετικοί νόμοι περιορίζουν τους αλλοδαπούς από το να αγοράζουν σπίτια εκτός από περιορισμένες συνθήκες, όπως η αγορά μιας νέας κατασκευής ως εξοχικής κατοικίας, όπως φαίνεται να έκανε ο Oτσερέτντι, ή αν μπορούν να αποδείξουν ότι εργάζονται και ζουν στην Ελβετία.
Το πρόβλημα στην Ελβετία είναι ότι ο νόμος αφήνει σε μεγάλο βαθμό στους ιδιωτικούς φορείς να διασφαλίσουν την επιβολή των κανόνων σχετικά με τις αγορές, σύμφωνα με τη Maíra Martini, εμπειρογνώμονα για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην οργάνωση παρακολούθησης της διαφθοράς Transparency International.
Η Martini είπε ότι είναι «πραγματικά κόκκινη σημαία» εάν ο επίσημος μισθός ενός ατόμου δεν ταιριάζει με τα χρήματα που έχει στους λογαριασμούς του. Αυτό θα μπορούσε να έχει σημάνει συναγερμό στην περίπτωση του Oτσερέντι καθώς δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά ένα διαμέρισμα και πολλά σπίτια με τις επιχειρήσεις που δηλώνει ότι λειτουργούν.
Το πρακτορείο που διαχειρίζεται τις πωλήσεις στο συγκρότημα διαμερισμάτων του Ocheretny, Guyan & Co, αρνήθηκε να σχολιάσει το αρχείο, αλλά ένας άλλος κτηματομεσίτης στο Νταβός, ο οποίος ζήτησε την ανωνυμία του λόγω της ευαισθησίας του ζητήματος, είπε ότι τα πρακτορεία δεν διεξήγαγαν ελέγχους ιστορικού για το πώς αγόρασαν το ακίνητό τους ή από πού έπαιρναν τα χρήματά τους οι πελάτες.
Το κτηματολόγιο του δήμου, το οποίο παρακολουθεί ποιος κατέχει τι στην περιοχή, επίσης δεν διενεργεί ελέγχους από πού προέρχονται τα κεφάλαια ενός αγοραστή. Αυτό αφήνει τις διαδικασίες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε μεγάλο βαθμό στα χέρια των τραπεζών – με αυτά που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν φιλανθρωπικά ως μικτά αποτελέσματα.
«Τα μπλουζ του Μπιαρίτζ»
Δεν είναι όλοι στην Ευρώπη, ωστόσο, τόσο αδιάφοροι όσο οι Ελβετοί για τα ρωσικά χρήματα. Μία από τις πιο αξιοσημείωτες προσθήκες στο χαρτοφυλάκιο του Oτσερέτνι είναι μια εκκεντρική βίλα αρ ντεκό, που ονομάζεται Villa Souzanna, περίπου 6 χιλιόμετρα από το θέρετρο Biarritz στη νοτιοδυτική ακτή των Βάσκων της Γαλλίας, μια περιοχή στην οποία η Λιουντμίλα και ο Πούτιν συνήθιζαν να κάνουν διακοπές πριν γίνει πρωθυπουργός. υπουργός.
Η βίλα αγοράστηκε από τον Οτσερέττι το 2013 και διαθέτει μπροστινή βεράντα με κιονοστοιχία διακοσμημένη με ανάγλυφα. Η κοντινότερη παραλία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Η Villa Souzanna δεν είναι η μόνη ιδιοκτησία στην πόλη που συνδέεται με τον Ρώσο πρόεδρο. Το 2012, ο Kίριλ Σαμάνοφ, ο τότε σύζυγος της Κατερίνα Τιχόνοβα- της μικρότερης κόρης του Πούτιν και της Oτσερέτναγια- αγόρασε ένα σπίτι 3,5 εκατομμυρίων ευρώ με θέα στη θάλασσα.
Προτού η πανδημία του COVID δυσκολέψει τα ταξίδια, η κόρη του Πούτιν πήγαινε συχνά εκεί, σύμφωνα με έναν γείτονα. Μαζί με τα παιδιά της, κατέβαινε στο Μπιαρίτζ μια φορά το χρόνο για αρκετές εβδομάδες και έκανε μπάνιο στην παραλία ακριβώς κάτω από το σπίτι, είπε. Τα τρία παιδιά της συνοδεύονταν από τρεις σωματοφύλακες - οι οποίοι λειτουργούσαν περισσότερο σαν νταντάδες παρά σαν μυώδεις προστάτες. «Συμπεριφερόταν σαν μια κανονική μητέρα, περπατούσε στην παραλία, μαυρίζοντας», είπε η γειτόνισσα υπό όρους ανωνυμίας.
Η αγορά έγινε μέσω της εταιρίας ακινήτων Sci Atlantic. Το σπίτι εξακολουθεί να ανήκει στην εταιρεία, όπως δείχνουν τα αρχεία του POLITICO, αλλά έχει κατασχεθεί από τις γαλλικές αρχές μετά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στον Σαμάλοφ τον Απρίλιο. Ο Σαμάλοφ και η Tιχόνοβα χώρισαν το 2018.