Σεισμός στην Τουρκία: Τα ορφανά των Ρίχτερ και το τεράστιο «κύμα» ανθρωπιάς

Συγκλονισμένοι συγγενείς αναλαμβάνουν να φροντίσουν τα ορφανά από τον σεισμό που συγκλόνισε την Τουρκία και τη Συρία. Οι ιστορίες τους συγκλονίζουν, το ίδιο και το «τσουνάμι» ανθρωπιάς που δέχονται από γείτονες, φίλους αλλά και ιατρικό προσωπικό. Άγνωστος προς το παρόν ο αριθμός των παιδιών χωρίς οικογένεια

H 7χρονη Τζάνα
H 7χρονη Τζάνα
Α.Ρ
5'

Η 7χρονη Jana al-Abdo ανασύρθηκε κάτω από τα ερείπια μετά από μια επιχείρηση διάσωσης 50 ωρών και λαμβάνει θεραπεία σε νοσοκομείο που διευθύνεται από τη Συροαμερικανική Ιατρική Εταιρεία κοντά στο συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ-Χάουα, στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ της Συρίας. Η Τζάνα είναι ένα από τα ορφανά που άφησε πίσω ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ της Δευτέρας.

Βρέθηκε από τα σωστικά συνεργεία κάτω από τα ερείπια του σπιτιού της οικογένειάς της στο Χαρέμ, μια συριακή πόλη κοντά στα τουρκικά σύνορα. Η μητέρα, ο πατέρας και τα τρία αδέλφια της σκοτώθηκαν. Στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκε η κατάσταση είναι ήδη απελπιστική. «Στο τμήμα των παιδιών μας, έχουμε 24 κρεβάτια και πέντε θερμοκοιτίδες, αλλά έχουμε δεχθεί δεκάδες παιδιά. Μετά βίας χωράνε πλέον. Και είναι το μόνο νοσοκομείο με τμήμα για παιδοχειρουργική στην περιοχή», λένε οι γιατροί.

H 7χρονη Τζάνα ρωτάει για τους γονείς τηςΑΡ

Ο σεισμός που έγινε τα ξημερώματα ισοπέδωσε χιλιάδες πολυκατοικίες καθώς οι κάτοικοι ήταν ακόμη στα κρεβάτια τους, με αποτέλεσμα να ξεκληριστούν ολόκληρες οικογένειες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι συγγενείς δέχονται τα ορφανά παιδιά, λένε γιατροί και ειδικοί.

Αλλά αυτοί οι επιζώντες συγγενείς αντιμετωπίζουν επίσης τα συντρίμμια της ζωής τους και των δικών τους οικογενειών. Μέσα στο συνεχές χάος μέρες μετά τον σεισμό, με τους νεκρούς να αυξάνονται και τις ελπίδες για επιζώντες να εξανεμίζονται, οι Αρχές λένε ότι είναι αδύνατο να πουν πόσα παιδιά έχασαν τους γονείς τους.

Η νεογέννητη «Άγια»

Η «Άγια», ένα κοριτσάκι από τη Συρία που η μητέρα του το γέννησε ενώ ήταν παγιδευμένη κάτω από τα ερείπια του σπιτιού τους ονομάστηκε. To όνομά της στα αραβικά σημαίνει «σημάδι από τον Θεό». Οι γονείς της και όλα τα αδέρφια της σκοτώθηκαν και προς το παρόν θα αναλάβει τη φροντίδα της ένας μακρινός θείος.

Σε ένα νοσοκομείο στη βορειοδυτική Συρία,η Jana al-Abdo, ρωτάει επανειλημμένα πού βρίσκονται οι γονείς της από την ημέρα που την έφεραν είπε ο δρ Χαλίλ Αλσφούκ, που την περιέθαλψε. «Αργότερα μάθαμε ότι ήταν η μόνη που επέζησε από ολόκληρη την οικογένειά της».

Στην περίπτωση της νεογέννητης «Άγια» ο θείος του πατέρα της, Salah al-Badran, θα την παραλάβει μόλις βγει από το νοσοκομείο. Αλλά και το δικό του σπίτι καταστράφηκε στη βορειοδυτική πόλη Jenderis της Συρίας. Αυτός και η οικογένειά του κατάφεραν να ξεφύγουν από το μονώροφο κτίριο, αλλά πλέον ο ίδιος και το νοικοκυριό του 11 ατόμων ζουν σε μια σκηνή. «Μετά τον σεισμό, κανείς δεν μπορεί να μείνει στο σπίτι του. Μόνο το 10% των κτιρίων εδώ είναι ασφαλή για να κατοικήσουν και τα υπόλοιπα είναι μη κατοικήσιμα», είπε.

Η μικρή «Άγια»ΑΡ

Οι διασώστες στο Jenderis ανακάλυψαν την «Άγια» το απόγευμα της Δευτέρας, περισσότερες από 10 ώρες μετά τον σεισμό, καθώς έσκαβαν τα συντρίμμια της πενταώροφης πολυκατοικίας όπου έμεναν οι γονείς της. Θαμμένο κάτω από το σκυρόδεμα, το μωρό ήταν ακόμα συνδεδεμένο μέσω του ομφάλιου λώρου με τη μητέρα της, Άφραα Αμπού Χαντίγια, η οποία είχε φύγει από τη ζωή, όπως επίσης και ο σύζυγός της και άλλα τέσσερα παιδιά. Το μωρό μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο στην κοντινή πόλη Αφρίν.

«Την ονομάσαμε Άγια, για να σταματήσουμε να την αποκαλούμε νεογέννητο μωρό», είπε ο Mααρούφ. Η κατάστασή της βελτιώνεται μέρα με τη μέρα και δεν υπήρξαν ζημιές στη σπονδυλική της στήλη, όπως αρχικά φοβήθηκαν οι γιατροί. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, UNICEF, δήλωσε ότι παρακολουθεί παιδιά των οποίων οι γονείς αγνοούνται ή σκοτώθηκαν, παρέχουν τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα και συντονίζεται με νοσοκομεία για τον εντοπισμό μελών της ευρύτερης οικογένειας που μπορεί να είναι σε θέση να τα φροντίσουν.

Αιτήσεις για την αναδοχή

Στην Τουρκία, το Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών απηύθυνε έκκληση σε πιθανές ανάδοχες οικογένειες να υποβάλουν αιτήσεις. Ανέφερε ότι παιδιά των οποίων οι οικογένειες ή οι συγγενείς δεν μπορούσαν να βρεθούν, επί του παρόντος φροντίζονται σε κρατικά ιδρύματα. Το προσωπικό αξιολογεί τις ανάγκες τους και τους τοποθέτησε σε εγγεγραμμένες ανάδοχες οικογένειες, ανέφερε το υπουργείο.

Κοντά στη συριακή πόλη Aζάζ που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, μια μη κυβερνητική οργάνωση έχει δημιουργήσει ένα αυτοσχέδιο ορφανοτροφείο που φιλοξενεί τώρα περίπου 40 παιδιά. Οι Σύροι έχουν εμπειρία στην αντιμετώπιση της τραγωδίας των παιδιών που μένουν χωρίς γονείς: Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στον μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, που ξεκίνησε το 2011, δημιουργώντας άγνωστους αριθμούς ορφανών.

Προς το παρόν, τα πράγματα είναι πολύ μπερδεμένα για να προσδιοριστεί ο αριθμός των ορφανών, λέει ο Δρ Mουχίμπ Καντούρ, αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος υγείας στην επαρχία Iντλίμπ της Συρίας, η οποία είναι το κέντρο του τελευταίου θύλακα της χώρας που ελέγχεται από την αντιπολίτευση στα βορειοδυτικά και χτυπήθηκε από τον σεισμό.

«Αλλά τώρα οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν πολλά παιδιά τώρα χωρίς οικογένειες. Υπάρχει μεγάλη αγκαλιά τους από την κοινωνία. Μακρινοί συγγενείς τα παίρνουν πριν πάνε σε ορφανοτροφείο», λυπήθηκε. «Δυστυχώς, μόνο μετά την καθίζηση της σκόνης του σεισμού τα πράγματα ξεκαθαρίζουν».

Πηγή: Associated Press.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή