ΗΠΑ: Καταρρίφθηκε άγνωστο αντικείμενο πάνω από την Αλάσκα
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ένα αντικείμενο που πετούσε σε μεγάλο υψόμετρο πάνω από την Αλάσκα καταρρίφθηκε
Το Πεντάγωνο κατέρριψε ένα άγνωστο αντικείμενο πάνω από την Αλάσκα την Παρασκευή με εντολή του προέδρου Μπάιντεν, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Όπως μεταδίδουν οι New York Times, ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, επιβεβαίωσε το περιστατικό σε συνέντευξη Τύπου. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν επιβεβαιώθηκε εάν το αντικείμενο ήταν αερόστατο, αλλά ταξίδευε σε ύψος που το καθιστούσε πιθανή απειλή για τα πολιτικά αεροσκάφη (στα 40.000 πόδια).
Επίσης ο Κίρμπι ανέφερε ότι το αντικείμενο καταρρίφθηκε πάνω από τη θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας και ότι οι αξιωματούχοι το περιέγραφαν ως «αντικείμενο» επειδή αυτή ήταν η καλύτερη περιγραφή που είχαν για αυτό.
«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε τον στρατό να καταρρίψει το αντικείμενο, και το έκαναν», είπε ο κ. Κίρμπι. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχουν «ενδείξεις στρατιωτικής απειλής» για τους ανθρώπους στο έδαφος από το αντικείμενο.
Επίσης οι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν εάν υπήρχε εξοπλισμός παρακολούθησης στο αντικείμενο που καταρρίφθηκε. Θα γίνει προσπάθεια ανάκτησης των συντριμμιών, είπε ο κ. Κίρμπι και πρόσθεσε ότι το αντικείμενο ήταν «περίπου στο μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου» — πολύ μικρότερο από το κατασκοπευτικό μπαλόνι που είχε ωφέλιμο φορτίο στο μέγεθος πολλών λεωφορείων.
Η δράση έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που είχε διασχίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Τα μπαλόνια της Κίνας κατασκοπεύουν όλο τον κόσμο» - Αποκαλύψεις του Πενταγώνου
Το κινεζικό μπαλόνι που καταρρίφθηκε στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας ήταν μέρος ενός μεγάλου προγράμματος επιτήρησης που διεξάγει η Κίνα εδώ και «αρκετά χρόνια», όπως αποκάλυψε το Πεντάγωνο την Τετάρτη (8/2).
Όταν παρόμοια μπαλόνια πέρασαν πάνω από το έδαφος των ΗΠΑ σε τέσσερις περιπτώσεις κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων Τραμπ και Μπάιντεν, οι ΗΠΑ δεν τα αναγνώρισαν αμέσως ως κινεζικά αερόστατα επιτήρησης, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Washington Post.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Αμερικανών αξιωματούχων, η Κίνα διαθέτει έναν «στόλο» από μπαλόνια επιτήρησης - διαφόρων σχημάτων και μεγεθών - τα οποία έχει αναπτύξει σε πέντε ηπείρους.
O γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, Στρατηγός Πατ Ράιντερ, είπε ότι μια «μεταγενέστερη ανάλυση πληροφοριών» επέτρεψε στις ΗΠΑ να επιβεβαιώσουν ότι ήταν μέρος μιας κινεζικής κατασκοπευτικής προσπάθειας και έτσι έμαθαν «πολλά περισσότερα» για το πρόγραμμα.
Ωστόσο, αρνήθηκε να δώσει νέες λεπτομέρειες σχετικά με τα προηγούμενα μπαλόνια. Υπό πίεση, ο Ράιντερ απάντησε μόνο ότι τα μπαλόνια πέταξαν πάνω από «τοποθεσίες που ενδιέφεραν τους Κινέζους». Μάλιστα, ένα αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε πέρσι τον Φεβρουάριο.
Ο Υποστράτηγος Κένεθ Χάρα στη Χαβάη, έγραψε στο Twitter για ένα μπαλόνι πάνω από το Καουάι πριν από ένα χρόνο. Είπε ότι η Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ «εντόπισε ένα αντικείμενο σε μεγάλο υψόμετρο στον αέρα στην περιοχή των νησιών της Χαβάης» και έστειλε αεροσκάφος για να το αναχαιτίσει. Είπε, επίσης, ότι επιβεβαίωσαν οπτικά ότι επρόκειτο για ένα μη επανδρωμένο μπαλόνι χωρίς σημάδια αναγνώρισης.
Το πρόσφατο μπαλόνι καταρρίφθηκε από μαχητικό αεροσκάφος των ΗΠΑ το Σάββατο. Το Πολεμικό Ναυτικό και η Ακτοφυλακή εξακολουθούν να εργάζονται για την ανάκτηση κομματιών του, ώστε να μπορέσουν να τα αναλύσουν.
Δύτες του Πολεμικού Ναυτικού στη Νότια Καρολίνα άρχισαν να ανασύρουν κομμάτια του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού από τον βυθό του ωκεανού την Τρίτη, χρησιμοποιώντας εξελιγμένα αναγνωριστικά drones.
Κατασκοπεύουν όλο τον κόσμο
Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν ενημερώσει δεκάδες χώρες για το πρόγραμμα, το οποίο αξιωματούχοι είπαν ότι δραστηριοποιείται σε πέντε ηπείρους.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν ο μόνος στόχος», είπε σε συνέντευξη Τύπου. Ο Μπλίνκεν είπε ότι αυτός και ο Στόλτενμπεργκ μίλησαν για τις «συστημικές και τακτικές προκλήσεις» που θέτει η Κίνα στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και τη σημασία της καταπολέμησής τους.
Ο Στόλτενμπεργκ συμφώνησε στη φύση της κινεζικής απειλής, λέγοντας ότι το περιστατικό με το αερόστατο «επιβεβαιώνει ένα μοτίβο κινεζικής συμπεριφοράς» και σημείωσε ότι το Πεκίνο «είχε επενδύσει πολύ σε νέες στρατιωτικές δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών τύπων πλατφορμών παρακολούθησης και πληροφοριών».
«Έχουμε δει επίσης αυξημένες κινεζικές δραστηριότητες πληροφοριών στην Ευρώπη», προσέθεσε. «Απλώς πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Πρέπει να έχουμε επίγνωση του συνεχούς κινδύνου της κινεζικής υπηρεσίας πληροφοριών και να εντείνουμε ό,τι κάνουμε για να προστατευτούμε», τόνισε.
Η Κίνα, από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι ήταν ένα μη στρατιωτικό αερόστατο που χρησιμοποιήθηκε για μετεωρολογική έρευνα και επέκρινε δριμύτατα τις ΗΠΑ για την κατάρριψή του.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την εξήγηση της Κίνας, ο Ράιντερ είπε την Τετάρτη ότι, «μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό δεν ήταν για πολιτικούς σκοπούς… είμαστε 100% σαφείς ως προς αυτό».