ΕΕ: Δήλωση βόμβα από Bέλγο πολιτικό - «Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παίρνουν ναρκωτικά»

Ο αρχηγός της πολεοδομίας των Βρυξελλών επικρίνει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την απροθυμία να μετακινήσει τα γραφεία της στον υποβαθμισμένο βορά των Βρυξελλών, καταγγέλλοντας οτι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παίρνουν ναρκωτικά. «Έκανα πλάκα», ανασκεύασε λίγο μετά

Σάλος απο δήλωση Βέλγου πολιτικού
Σάλος απο δήλωση Βέλγου πολιτικού
ΑΡ
4'

Κορυφαίος πολιτικός των Βρυξελλών κατηγόρησε για προσποιητή οργή τους ευρωκράτες των Βρυξελλών επειδή δεν ήθελαν να μετακομίσουν σε φτωχότερες συνοικίες της πόλης που πλήττονται από τη χρήση ναρκωτικών, καταγγέλλοντας ότι πολλοί από τους δημόσιους υπαλλήλους της ΕΕ....είναι οι ίδιοι χρήστες ναρκωτικών.

«Πολλοί άνθρωποι που εργάζονται για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς παίρνουν ναρκωτικά», δήλωσε ο υφυπουργός Πολεοδομίας των Βρυξελλών Πασκάλ Σμετ κατά τη διάρκεια συνάντησης κεκλεισμένων των θυρών με το Γραφείο Υποδομής και Επιμελητείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες (OIB), το οποίο είναι υπεύθυνο για τη στέγαση του προσωπικού της ΕΕ.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιανουαρίου, συζήτησαν την πιθανή μετεγκατάσταση των υπηρεσιών της ΕΕ από την συνοικία της ΕΕ στη βόρεια συνοικία της βελγικής πρωτεύουσας με χαμηλά εισοδήματα, σε απόσταση αναπνοής από τον σιδηροδρομικό σταθμό Gare du Nord των Βρυξελλών, μια περιοχή που οι αρχές της πόλης επιχειρούν να αναδιαμορφώσουν μετά από δεκαετίες παραμέλησης.

Ενώ φαίνεται να υπάρχει υποστήριξη για την μετακίνηση στα ανώτερα κλιμάκια των θεσμικών οργάνων, τα συνδικάτα που εκπροσωπούν το προσωπικό της ΕΕ ανησυχούν για τις προσπάθειες μετεγκατάστασης, αναφέροντας τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας και χρήσης ναρκωτικών στη Βόρεια Συνοικία.

Ο Σμετ έσπευσε να απορρίψει αυτό το επιχείρημα, υποδεικνύοντας ότι η χρήση ναρκωτικών στους εργαζόμενους της ΕΕ σημαίνει ότι δεν είναι ικανοί να κρίνουν τους άλλους. Ο πολιτικός μάλιστα είπε ότι η κοκαΐνη είναι ένα δημοφιλές ναρκωτικό μεταξύ των υπαλλήλων της ΕΕ, λέγοντας ότι «στο Σούμαν διακινούν ναρκωτικά… και πιθανότατα όχι τα ίδια ναρκωτικά που διακινούν [στη Βόρεια Συνοικία], αλλά μάλλον λίγο πιο λευκά».

Τα σχόλια του Σμετ προκάλεσαν σάλο και καταγγέλθηκαν σε επιστολή που εστάλη από συνδικάτα προσωπικού που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ στον Επίτροπο προϋπολογισμού και διοίκησης Johannes Hahn. Στην επιστολή, τα λόγια του εκπροσώπου της περιφέρειας των Βρυξελλών χαρακτηρίστηκαν ως «μη ανεκτά».

«Δεν μπορώ να καταλάβω τι σκεφτόταν όταν έκανε αυτό το σχόλιο ή γιατί το προσωπικό της OIB του επέτρεψε να επιτεθεί στην αξιοπρέπεια και τη φήμη του προσωπικού των ιδρυμάτων», δήλωσε ο Κριστιάνο Σεμπαστιάνι, πρόεδρος του συνδικάτου Renouveau & Démocratie και ένας από τους συνδικαλιστές της επιστολής. «Ο κ Σμετ πρέπει να αποσύρει αυτήν την εντελώς απαράδεκτη δήλωση».

Ο Σμετ είπε στο POLITICO ότι τα σχόλιά του...έγιναν για πλάκα και έγιναν ως απάντηση σε έναν παρευρισκόμενο στη συνάντηση που άφησε να εννοηθεί ότι οι ευρωπαίοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα ήξεραν πώς να αντιμετωπίσουν μια κοινότητα στην οποία μπορεί να είναι παρόντες χρήστες ναρκωτικών.

«Το μόνο που είπα ήταν ότι υπήρχαν και άλλα μέρη στα οποία είναι παρόντες χρήστες ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης της πλατείας Σούμαν», είπε. «Είμαστε μια πόλη… Δεν υπάρχουν γειτονιές για ανθρώπους από τις Βρυξέλλες και άλλες για Ευρωπαίους».

Ο ίδιος ο Σμετ παραδέχτηκε ότι το έγκλημα ήταν ένα ζήτημα στη Βόρεια Συνοικία. Το 2021, η BNP Paribas Fortis χρειάστηκε να προσλάβει φρουρούς ασφαλείας για να συνοδεύσουν τους υπαλλήλους της από το Gare du Nord στα γραφεία τους και το περασμένο φθινόπωρο αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις έγραψαν μια ανοιχτή επιστολή καταγγέλλοντας τη σταθερή αύξηση της βίας στην περιοχή.

Ωστόσο, ο Σμετ είπε ότι ενώ συμπάσχει με τους ευρωκράτες που ανησυχούν για την πιθανή κίνηση, η μετεγκατάσταση στην περιοχή θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην αναγέννησή της. «Οι άνθρωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορούν να είναι φορείς της αλλαγής», είπε. «Με το να έρθουν εδώ θα αλλάξουν τη φύση της γειτονιάς».

Οι αποφάσεις σχετικά με τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών της ΕΕ στη Βόρεια Συνοικία εναπόκεινται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία φαίνεται να αντιμετωπίζει ευνοϊκά την κίνηση ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την κατάληψη λιγότερου χώρου γραφείων στις Βρυξέλλες και την εξάπλωση των εργαζομένων της σε όλη την πόλη, επιλέγοντας «Πιο πράσινη» και «πιο ευχάριστη» σχέση με τη βελγική πρωτεύουσα.

Το ίδρυμα σκοπεύει να αρχίσει να μετακινεί υπαλλήλους σε ένα κτήριο που έχει νοικιάσει στην περιοχή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και σκοπεύει να μετακινήσει έως και έξι πρακτορεία στην περιοχή μακροπρόθεσμα. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των ιδρυμάτων υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης δεν ήταν διαφανές και ζητούν από τους αξιωματούχους της Επιτροπής να μοιραστούν πληροφορίες προκειμένου να εξακριβώσουν εάν η κίνηση έχει οικονομική λογική.

Πηγή: Politico

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή