Πόλεμος στην Ουκρανία: Το σινορωσικό «ραντεβού» στη Μόσχα και τα διπλά μηνύματα του Πεκίνου

Ο ανώτερος διπλωμάτης της Κίνας και ο επικεφαλής ασφαλείας της Ρωσίας συναντήθηκαν στη Μόσχα, παραμονές της πρώτης επετείου από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία
O Γουανγκ Γι στη διάσκεψη ασφαλείας του Μονάχου
Α.Ρ
3'

Ο ανώτερος διπλωμάτης της Κίνας και ο επικεφαλής ασφαλείας της Ρωσίας συναντήθηκαν στη Μόσχα. Ο Γουάνγκ Γι και ο Nικολάι Πατρούσεφ είπαν ότι «αντιτίθενται στην εισαγωγή μιας ψυχροπολεμικής νοοτροπίας», ωστόσο το Πεκίνο έχει κατηγορηθεί ότι ήδη στέλνει τεχνολογία διπλής χρήσης για να υποστηρίξει την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας.

Οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν να αντιταχθούν στη «νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, την αντιπαράθεση του μπλοκ και την ιδεολογική αντιπολίτευση», μια λεπτή κρυφή κριτική προς τις ΗΠΑ και να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για τη «βελτίωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης», σε μια προφανή αναφορά στο Πεκίνο και τη Μόσχα και τη φιλοδοξία τους να αναδιαμορφώσουν την παγκόσμια τάξη υπέρ τους.

Γουάνγκ και Πατρούσεφ «αντάλλαξαν τις απόψεις τους» για το ζήτημα της Ουκρανίας, πρόσθεσε η δήλωση, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. O Γουάνγκ, ο οποίος διορίστηκε κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ τον περασμένο μήνα, επισκέπτεται τη Μόσχα ως τον τελευταίο σταθμό μιας οκταήμερης διεθνούς περιοδείας που περιελάμβανε επισκέψεις στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ουγγαρία, καθώς και στη Γερμανία για τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Καθώς μιλούσαν οι δυο αξιωματούχοι, η Ουάσιγκτον προσπαθούσε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσία για να σταματήσει τον πόλεμο με νέες κυρώσεις. Η Κίνα και η Ρωσία «αντιτίθενται σε κάθε μορφή μονομερούς εκφοβισμού» απάντησαν.

Ο Γουάνγκ Γι θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και δεν αποκλείεται να συναντήσει και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο «υπάρχουν πολλά θέματα προς συζήτηση». Στο Πεκίνο υπάρχει έντονη φημολογία οτι ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνκ πρόκειται να επισκεφθεί τη Ρωσία τους επόμενους μήνες.

Η Κίνα πέρασε τον τελευταίο χρόνο ακολουθώντας μια πολύ προσεκτική γραμμή όσον αφορά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, προσφέροντας σιωπηρή υποστήριξη στη Ρωσία χωρίς ποτέ να επιδοκιμάζει φανερά την εισβολή της. Το τελευταίο διάστημα υπήρξε ένας καταιγισμός ανάμεικτων σημάτων από το Πεκίνο. Ο Γουάνγκ Γι, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας, επισκέφθηκε για παράδειγμα πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στη Ρωσία.

Οι φήμες ότι ο πρόεδρος Σι πρόκειται να δώσει μια ομιλία πιέζοντας για «ειρήνη», ενώ ταυτόχρονα κατηγορείται από τους Αμερικανούς ότι ετοιμάζεται να πουλήσει όπλα στη Ρωσία. Τα διπλά μηνύματα ωστόσο λειτούργησαν αρκετά καλά για την Κίνα κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου, λένε αναλυτές.

Της επέτρεψαν να παίξει το παιχνίδι της, παρακολουθώντας προσεκτικά πώς εξελίσσεται η σύγκρουση και η σχετική γεωπολιτική ισορροπία. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία, το βασικό συμφέρον της Κίνας σε αυτή τη σύγκρουση είναι η Κίνα. Και υπάρχουν λόγοι που η Κίνα μπορεί να μην θέλει μια πρόωρη ειρήνη ή μια ηττημένη Ρωσία.

Στην αρχή του πολέμου, οι δυτικοί διπλωμάτες έτρεφαν ελπίδες ότι η Κίνα θα ήταν μια καλή μεσολαβητική δύναμη στη σύγκρουση, ίσως ακόμη και ασκώντας επιρροή στον Πούτιν για να τον πιέσει να αλλάξει πορεία. Το γεγονός ότι η Κίνα απείχε αντί να πάρει το μέρος της Ρωσίας σε βασικά ψηφίσματα του ΟΗΕ σχετικά με τον πόλεμο ερμηνεύτηκε ως καλό σημάδι.

Αλλά μεγάλο μέρος αυτής της αισιοδοξίας δεν ήταν μόνο άστοχη, αλλά βασίστηκε σε μια παρανόηση της Κίνας και των κινήτρων της. Η πραγματικότητα είναι ότι, ενώ η Κίνα απέφυγε να εγκρίνει άμεσα την εισβολή και δεν έχει πουλήσει όπλα στη Ρωσία, έχει παράσχει έμμεση οικονομική βοήθεια και σημαντική διπλωματική κάλυψη.