Ερντογάν: Επιμένει για εκλογές στις 14 Μαΐου - Οργή για την προσπάθεια εξαγοράς παιδιών

Οι καθυστερήσεις και τα τεράστια προβλήματα στη διαχείριση των καταστροφών από το σεισμό έχουν φέρει πολιτική κρίση στην κυβέρνηση του Ερντογάν.

Ερντογάν: Επιμένει για εκλογές στις 14 Μαΐου - Οργή για την προσπάθεια εξαγοράς παιδιών
Associated Press
4'

Δυσαρέσκεια και οργή έχει προκαλέσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους Τούρκους πολίτες και την αντιπολίτευση για τη διαχείριση της κατάστασης του φονικού σεισμού. Η δυσαρέσκεια αυτή, μάλιστα, καταγράφηκε και στις δημοσκοπήσεις με κατάρρευση των ποσοστών του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Οι καθυστερήσεις και τα τεράστια προβλήματα στη διαχείριση των καταστροφών από το σεισμό με τους χιλιάδες νεκρούς έχουν φέρει πολιτική κρίση στην κυβέρνηση του Ερντογάν, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που στρέφονται προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αντιδράσεις προκάλεσε επίσης η εικόνα του Ερντογάν να μοιράζει χρήματα στους σεισμόπληκτους, με την αντιπολίτευση να τον κατηγορεί ότι το κάνει για να μαζέψει ψήφους. Συγκεκριμένα, ο ηγέτης του CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εξερράγη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μπορείς να εξαγοράσεις τη ανθρώπινη βούληση με χρήματα; Την πιο πονεμένη μέρα λες ''θα σου δώσω χρήματα;''… Για όνομα του Θεού!»

Παράλληλα, προσέθεσε πως «ο Ερντογάν δηλώνει ''δυο μέρες δεν κάναμε τίποτα ζητώ ταπεινά συγγνώμη''. Φίλοι, δεν υπάρχει συγχώρεση όταν επιβουλεύεσαι το λαό… Εσείς κάνατε τις παραβιάσεις (στους αντισεισμικούς κανονισμούς), το κάνατε επίτηδες».

Οι εικόνες «ελεημοσύνης» προς τα μικρά παιδιά που έχασαν τα πάντα χαρακτηρίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ντροπιαστικές και προκάλεσαν τη λαϊκή οργή. Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει να προχωρήσει κανονικά σε εκλογές, πιθανότατα στις 14 Μαΐου.

Η συγγνώμη του Ερντογάν που δεν έπεισε

Ο Ερντογάν ζήτησε συγγνώμη για την καθυστέρηση στις επιχειρήσεις διάσωσης και παροχής βοήθειας από τους κατοίκους της επαρχίας Αντίγιαμαν, μίας από τις πλέον πληγείσες τουρκικές επαρχίες από τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

«Εξαιτίας της καταστροφικότητας των δονήσεων και των κακών μετεωρολογικών συνθηκών, δεν μπορέσαμε να εργαστούμε όπως θέλαμε στο Αντίγιαμαν για πολλές ημέρες. Ζητώ συγγνώμη γι' αυτό», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στην επαρχία αυτή, τρεις εβδομάδες μετά τον σεισμό.

Παράλληλα, σε δήλωσή του από το Ελμπιστάν (το επίκεντρο του δεύτερου φονικού σεισμού 7.6 ρίχτερ), ο Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει η ανέγερση συνολικά 309 χιλιάδων κατοικιών.

«Τώρα, όποιος προσπαθήσει να αποτρέψει αυτά τα έργα με τη δηλητηριώδη γλώσσα του ή προκαλώντας το λαό μας, θα μαχαιρώσει ευθέως πισώπλατα το έθνος και τη χώρα μας. Αυτή η χώρα δεν μπορεί να ανεχθεί νέα δεινά», είπε προκαλώντας κύμα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, αρκετοί φαίνεται πως είναι και οι πολίτες, οι οποίοι μετά την απόλυτη καταστροφή και τον πόνο που ζήσανε δεν αρκούνται σε μια συγγνώμη.

Η συνάντηση Ερντογάν με Μπλίνκεν, η Σουηδία, η Φινλανδία και τα F-16

Με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκαν ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα, τις προηγούμενες ημέρες. Όπως αναφέρθηκε στον τουρκικό Τύπο, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ λαο η απόκτηση των μαχητικών F-16.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του δικτύου Yetkin Report, ο Μπλίνκεν ρώτησε πότε θα διεξαχθούν οι εκλογες, για να δει αν η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν έτοιμη εγκαίρως για τη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους, τον Ιούλιο.

Ο Ερντογάν απάντησε πως η πιθανότερη ημερομηνία είναι η 14η Μαΐου και τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την ένταξη της Φινλανδίας. Ωστόσο, σημείωσε ότι η Σουηδία δεν κρατάει το λόγο της.

Παράλληλα, υπενθύμισε στις ΗΠΑ την ευθύνη που έχουν για τα F-16, αν πρόκειται να ενισχυθεί το ΝΑΤΟ, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να επισημαίνει ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν.

Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε επίσης να διεξαχθούν συνομιλίες και στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, για να διαπιστώσουν όλοι ότι η Σουηδία δεν τηρεί το λόγο της. Ο όρος του έγινε δεκτός από τον Μπλίνκεν.

Ο αρθρογράφος του δημοσιεύματος αναφέρει ότι αν ο Ερντογάν κερδίσει τις εκλογές, φαίνεται πιθανό ότι η Φινλανδία και στη συνέχεια η Σουηδία να λάβουν έγκριση. Αν όμως χάσει τα ερωτηματικά είναι πολλά. «Το ''Τραπέζι των 6'' έχει ήδη υποσχεθεί να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Δύση, ιδίως με την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή