Κλιμάκωση από Κίνα: «Αν οι ΗΠΑ δεν πατήσουν φρένο, θα πάμε σε σύγκρουση»
Κλιμακώνει την ψυχροπολεμικη ένταση η Κίνα, με τους αξιωματούχους της να επιστρατεύουν επιθετική ρητορική εναντίον των ΗΠΑ και να προειδοποιούν για «εκτροχιασμό» των σινοαμερικανικών σχέσεων
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας προειδοποίησε για ενδεχόμενη σύγκρουση με τις ΗΠΑ και χαιρέτισε τους δεσμούς της χώρας του με τη Ρωσία. Σε μια πρώτη συνέντευξη Τύπου, ο Τσιν Γκανγκ επέπληξε την Ουάσιγκτον για την πολιτική της στην Ταϊβάν και το περιστατικό με το μπαλόνι.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα οδεύουν προς μια αναπόφευκτη σύγκρουση εάν η Ουάσιγκτον δεν αλλάξει την προσέγγισή της, δήλωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κίνας σε μια «εκρηκτική» συνέντευξη Τύπου στην οποία υπερασπίστηκε την ενίσχυση της σχέσης της χώρας του με τη Ρωσία.
Στην πρώτη του εμφάνιση στα μέσα ενημέρωσης ως υπουργός Εξωτερικών, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (7/3) στο περιθώριο της πολιτικής συγκέντρωσης «δύο συνεδριάσεων», ο Τσιν Γκανγκ περιέγραψε την ατζέντα εξωτερικής πολιτικής της Κίνας για τα επόμενα χρόνια, παρουσιάζοντας την Κίνα και τη σχέση της με τη Ρωσία ως φάρο δύναμης και σταθερότητας , και τις ΗΠΑ και τους σύμμαχους τους ως πηγή έντασης και σύγκρουσης.
Ο Τσιν είπε ότι η αμερικανική πλευρά ισχυρίζεται ότι θέλει να συναγωνιστεί την Κίνα, αλλά δεν επιδιώκει σύγκρουση «αλλά στην πραγματικότητα, ο λεγόμενος ανταγωνισμός της αμερικανικής πλευράς είναι ο πλήρης περιορισμός και η καταστολή, ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος όπου ο θάνατός σου είναι η ζωή μου»
«Εάν οι ΗΠΑ δεν πατήσουν φρένο, αλλά συνεχίσουν να επιταχύνουν σε λάθος μονοπάτι, κανένα προστατευτικό κιγκλίδωμα δεν θα μπορεί να αποτρέψει τον εκτροχιασμό και σίγουρα θα υπάρξει σύγκρουση και αντιπαράθεση».
«Κίνα: Οι σινωρωσικές σχέσεις είναι πρότυπο»
Ο Τσιν υπερασπίστηκε τη στενή φιλία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, μια σχέση που παρακολουθεί στενά η Δύση υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία. Είπε ότι οι δεσμοί μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας «αποτελούν παράδειγμα για τις παγκόσμιες εξωτερικές σχέσεις».
«Με την Κίνα και τη Ρωσία να συνεργάζονται, ο κόσμος θα έχει μια κινητήρια δύναμη», είπε. «Όσο πιο ασταθής γίνεται ο κόσμος τόσο πιο επιτακτική είναι η Κίνα και η Ρωσία να προωθούν σταθερά τις σχέσεις τους». Είπε επίσης ότι υπήρξε «στενή επαφή» μεταξύ της ηγεσίας των δύο χωρών, με τις σχέσεις «αρχηγών κρατών» να αποτελούν την άγκυρα του δεσμού. «Η στρατηγική εταιρική σχέση … θα δυναμώνει σίγουρα διαρκώς».
Η ομιλία του Σι Τζινπίνγκ
Τα σχόλια του Τσιν ευθυγραμμίστηκαν με μια ομιλία του ηγέτη της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, σε πολιτικούς αντιπροσώπους τη Δευτέρα, αποδοκιμάζοντας αυτό που αποκάλεσε «καταστολή» της Κίνας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. «Οι δυτικές χώρες υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν εφαρμόσει πλήρη περιορισμό, περικύκλωση και καταστολή της Κίνας, γεγονός που έχει φέρει άνευ προηγουμένου σοβαρές προκλήσεις στην ανάπτυξη της χώρας μας», είπε.
Οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί απότομα τα τελευταία χρόνια και οι προσπάθειες για την επιδιόρθωση τους εκτροχιάστηκαν νωρίτερα αυτό το έτος, όταν οι ΗΠΑ κατέρριψαν, όπως είπαν, ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, που πετούσε στον αμερικανικό εναέριο χώρο. Η Κίνα ισχυρίστηκε ότι ήταν ένα ατύχημα που προκλήθηκε από «ανωτέρα βία» και ότι οι ΗΠΑ αντέδρασαν υπερβολικά.
Ο Τσιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την επιδείνωση των σχέσεων, αναφέροντας συγκεκριμένα το περιστατικό με το αερόστατο, καθώς και τις εντάσεις για την Ταϊβάν και τον πόλεμο της Ουκρανίας. Είπε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία φαίνεται ότι οδηγήθηκε από «ένα αόρατο χέρι… που χρησιμοποιεί την κρίση στην Ουκρανία για να εξυπηρετήσει ορισμένες γεωπολιτικές ατζέντες», πιέζοντας για την παράταση και την κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Η Κίνα παρουσιάστηκε ως ειρηνοποιός στη σύγκρουση, αλλά στην πράξη υποστήριξε τη Ρωσία, αναφέρει ο Guardian. Πρόσφατα δημοσίευσε ένα σχέδιο 12 σημείων για την ειρήνη, το οποίο οι αναλυτές είπαν ότι επαναλάμβανε σε μεγάλο βαθμό τα σημεία συζήτησης του Πεκίνου τον περασμένο χρόνο.
Ο Τσιν είπε ότι η σχέση Μόσχας-Πεκίνου δεν στοχεύει κανένα τρίτο μέρος, δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα και δεν θα υπόκειται σε «παρέμβαση ή διχόνοια που υποδεικνύεται από οποιοδήποτε τρίτο μέρος».
«Κόκκινη γραμμή το θέμα της Ταϊβάν»
Ο Τσιν είπε ότι οι ΗΠΑ ενεργούσαν με υποκρισία όταν υπερασπίζονταν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά όχι την αξίωση της Κίνας επί της Ταϊβάν, καθώς και όταν κατηγόρησαν την Κίνα ότι σκέφτηκε να εξοπλίσει τη Ρωσία όταν εξόπλιζε την Ταϊβάν. Κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ για τις εντάσεις σχετικά με την Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί επαρχία και έχει ορκιστεί ότι θα προσαρτήσει με τη βία εάν χρειαστεί.
«Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι το θεμέλιο των πολιτικών θεμελίων των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας και η πρώτη κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας», είπε. Ο Τσιν είπε ότι περίμενε μια ερώτηση για την Ταϊβάν και έτσι έφερε μαζί του ένα αντίγραφο του συντάγματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, πριν διαβάσει το τμήμα που ισχυριζόταν ότι η Ταϊβάν είναι «ιερό» μέρος της Κίνας.
Η συνέντευξη Τύπου του παρουσίασε τις προθέσεις εξωτερικής πολιτικής της Κίνας για τη νέα πενταετή πολιτική θητεία, η οποία ξεκίνησε με τον επαναδιορισμό του Σι ως ηγέτη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος τον περασμένο Οκτώβριο και με νέους κυβερνητικούς διορισμούς που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα.
Ο Τσιν αποκάλεσε την Κίνα ως δύναμη παγκόσμιας σταθερότητας και ευημερίας, που εμπνέει τον εκσυγχρονισμό σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στον παγκόσμιο νότο. Είπε ότι τα επιτεύγματα της Κίνας «καταρρίπτουν τον μύθο ότι ο εκσυγχρονισμός είναι εκδυτικισμός». Είπε ότι η Κίνα θα μπορούσε να προσφέρει λύσεις σε παγκόσμιες προκλήσεις, αλλά άλλοι «κρατούσαν το μικρόφωνο».