Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι είναι οι «βόμβες θερμίτη» - Αναφορές για χρήση τους στην πόλη Βουλεντάρ

Toν γύρο του Διαδικτύου κάνει ένα τρομακτικό βίντεο που φέρεται να καταγράφει επίθεση των Ρώσων με βόμβες θερμίτη στην πόλη Βουλεντάρ της Ουκρανίας, μια τοποθεσία κλειδί στις μάχες. 

Aναφορές για βόμβες θερμίτη στην Ουκρανία
Aναφορές για βόμβες θερμίτη στην Ουκρανία
2'

Η Ρωσία επιτέθηκε στην ουκρανική πόλη Βουλεντάρ με «βόμβες θερμίτη» καθώς καταγράφει μεγάλες απώλειες στα πεδία των μαχών. Τρομακτικά πλάνα που κυκλοφόρησαν δείχνουν «βροχή θερμίτη» να πέφτει πάνω από την ουκρανική πόλη μια τοποθεσία κλειδί στη μάχη μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών στρατευμάτων. Η Ρωσία έχει αναπτύξει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στην πόλη των ορυχείων με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να αποκτήσουν τον έλεγχό της.

Τα στρατεύματα της Μόσχας φέρεται να χρησιμοποιούν τώρα όπλα θερμίτη για να προσπαθήσουν να καταγράψουν νίκες. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περιγράφει αυτή την τακτική ως μια από τις πιο «σκληρές» που έχει αναπτύξει η Ρωσία καθώς μπορεί να προκαλέσει «άμεσο και δια βίου ανθρώπινο πόνο».

Ο θερμίτης είναι ένα μείγμα μεταλλικής ισχύος και οξειδίου μετάλλου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή βομβών. Καίγεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 2.400C. Οι βόμβες θερμίτη μπορούν να εκτοξευθούν από εκτοξευτές πυραύλων εδάφους. Είναι όπλα που χτυπούν ευρείες περιοχές και όχι ακριβείς στόχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει... βόμβες θερμίτη τον Σεπτέμβριο. Ο Ουκρανός βουλευτής Roman Hryshchuk μοιράστηκε πλάνα από τη «βροχή του θερμίτη» στα social media. Και πρόσθεσε: «Αυτό είναι φρικτό».

Τότε, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε μόλις μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ζητώντας να λογοδοτήσει η Ρωσία για τα εγκλήματά της στην Ουκρανία. Είπε: «Έχει διαπραχθεί έγκλημα κατά της Ουκρανίας και απαιτούμε δίκαιη τιμωρία. «Το έγκλημα διαπράχθηκε ενάντια στις ζωές των ανθρώπων μας. Το έγκλημα διαπράχθηκε ενάντια στην αξιοπρέπεια των γυναικών και των ανδρών μας».

Παρά τις τακτικές της Ρωσίας, ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας υποσχέθηκε ότι οι άνδρες του θα κρατήσουν τη γραμμή στο Βουλεντάρ και στο Μπαχμούτ, μια πόλη στην περιοχή του Ντόνετσκ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή