Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθεί με τον Μπασάρ αλ Άσαντ - Στην ατζέντα οι σχέσεις Συρίας-Τουρκίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει συνομιλίες την Τετάρτη με τον Σύρο ηγέτη Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσε την Τρίτη το Κρεμλίνο.
2'

«Θα συζητηθούν ζητήματα της επικαιρότητας που αφορούν την ανάπτυξη της ρωσοσυριακής συνεργασίας στην πολιτική, την οικονομική, την εμπορική και την ανθρωπιστική σφαίρα, καθώς και οι προοπτικές επίλυσης της κατάστασης στη Συρία και γύρω από τη χώρα», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της ρωσικής προεδρίας.

Ο Άσαντ έφθασε το βράδυ στη Μόσχα «για επίσημη επίσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν», ανέφερε δελτίο Τύπου της συριακής προεδρίας.

Τον Άσαντ, «συνοδευόμενο από μεγάλη υπουργική αντιπροσωπεία», υποδέχθηκε ο Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Πούτιν και υφυπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η προηγούμενη επίσημη επίσκεψη του Σύρου προέδρου στη Μόσχα είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 2021. Και σε εκείνη την περίπτωση, είχε συνομιλίες με τον Πούτιν.

Η συριακή εφημερίδα Αλ Ουάταν, επικαλούμενη τη ρωσική εφημερίδα Βένταμαστι, ανέφερε την Τρίτη ότι οι δύο πρόεδροι αναμένεται α συζητήσουν τις προσπάθειες «εξομάλυνσης (των σχέσεων) μεταξύ της Δαμασκού και της Άγκυρας», στις οποίες η Ρωσία διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή.

Το Δεκέμβριο του 2022, έγινε τριμερής συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Συρίας, της Τουρκίας και της Ρωσίας. Ήταν η πρώτη από το 2011.

Οι σχέσεις διακόπηκαν από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία το 2011, καθώς η Τουρκία τάχθηκε στο πλευρό οργανώσεων ανταρτών που πολεμούσαν εναντίον της Δαμασκού.

Η Ρωσία, ο κυριότερος σύμμαχος της Συρίας, προσέφερε από την πλευρά της μετά το 2015 στρατιωτική υποστήριξη αποφασιστικής σημασίας στις ένοπλες δυνάμεις του κ. Άσαντ, αλλάζοντας τον ρου της ένοπλης σύρραξης.

Η φιλοκυβερνητική Αλ Ουάταν ανέφερε ακόμη πως θα θιγούν στη συνάντηση «οι τρέχουσες εξελίξεις που αφορούν τις συροαραβικές σχέσεις».

Ο Άσαντ παραμένει απομονωμένος σε διεθνές επίπεδο από το 2011, όταν η αιματηρή καταστολή μαζικών κινητοποιήσεων έγινε το έναυσμα για το ξέσπασμα του πολέμου. Όμως μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Τουρκία και στη Συρία, αραβικές χώρες εντατικοποίησαν τις επαφές και έστειλαν ανθρωπιστική βοήθεια στη Δαμασκό, που ενδέχεται να επωφεληθεί από την τραγωδία για να βγει από τη διπλωματική απομόνωσή της, σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές.