Γαλλία: Δεν κοπάζει η οργή για το συνταξιοδοτικό - Οι δημοσκοπήσεις και ο «πονοκέφαλος» του Μακρόν
Στο χάος παραμένει βυθισμένη η Γαλλία μετά την απόφαση της κυβέρνησης να περάσει το επίμαχο νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό με προεδρικό διάταγμα. Οι πολίτες βγαίνουν και πάλι στους δρόμους και υπόσχονται μάχη μέχρι τέλους, ενώ ο Μακρόν βρίσκεται με την πλάτη στο τοίχο
Η Γαλλία προετοιμάζεται για νέες μαζικέ; διαδηλώσεις που δοκιμάζουν τις «αντοχές» της κυβέρνησης, με τα συνδικάτα να προκηρύσσουν νέα πανεθνική κινητοποίηση για αύριο Τρίτη (28/3). Οι διαμαρτυρίες κατά της αντιδημοφιλούς μεταρρύθμισης για το συνταξιοδοτικό του Μακρόν συνεχίζονται από τα μέσα Μαρτίου, όταν η κυβέρνηση παρέκαμψε κοινοβουλευτική ψηφοφορία για να περάσει το επίμαχο νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό.
Αν και δεν συνδέονται με την ευρύτερη αντίδραση για την κίνηση του Μακρόν να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία το Σάββατο σε διαδηλώσεις κοντά στο χωριό Sainte-Soline στη δυτική Γαλλία για σχέδια κατασκευής δεξαμενής νερού, στην οποία αντιτίθενται οι περιβαλλοντολόγοι.
Ένας διαδηλωτής και ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν σοβαρά. Οι διαδηλωτές πέταξαν βλήματα και έβαλαν φωτιά σε φορτηγά, ενώ οι αξιωματικοί με οχήματα προσπαθήσουν να ελέγξουν τα πλήθη στα χωράφια και χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, οδηγώντας σε επικρίσεις από ορισμένους πολιτικούς της αντιπολίτευσης για σκληρές αστυνομικές τακτικές.
Οι διαμαρτυρίες κατά των αντιδημοφιλών συνταξιοδοτικών σχεδίων του Μακρόν έχουν πάρει μια πιο απρόβλεπτη τροπή από τότε που η κυβέρνηση παρέκαμψε μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία στα μέσα Μαρτίου για την ψήφιση του νόμου, οδηγώντας σε αντιδράσεις στους δρόμους που μετατρέπεται σε πολιτικό πονοκέφαλο για την κυβέρνηση.
Μεγαλώνει η οργή των Γάλλων
Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν σε πορείες σε όλη τη Γαλλία την περασμένη Πέμπτη, ενώ ξέσπασαν συγκρούσεις με την αστυνομία. Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια στο κέντρο του Παρισιού, με αποτέλεσμα η αστυνομία να εκτοξεύσει δακρυγόνα και να αναπτύξει την πιο βαριά ταξιαρχία μοτοσικλετών της για να ελέγξει τα πλήθη.
Τα εργατικά συνδικάτα και οι διαδηλωτές κάλεσαν τον Μακρόν να αποσύρει τη μεταρρύθμισή του, η οποία θα αυξήσει την ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 και θα απαιτήσει από τους ανθρώπους να εργάζονται για 43 χρόνια για να πληρούν τις προϋποθέσεις για πλήρη σύνταξη. Ο Λοράν Μπερζερ, ηγέτης του μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT, προέτρεψε την Παρασκευή την κυβέρνηση να «παύσει» τα σχέδιά της, λέγοντας ότι η σπειροειδής βία στο περιθώριο των διαδηλώσεων είναι ανησυχητική.
Ο Μακρόν έμεινε σταθερός, υποστηρίζοντας ότι η αναθεώρηση είναι απαραίτητη για να παραμείνει βιώσιμο το συνταξιοδοτικό σύστημα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν δήλωσε την Κυριακή ότι δεν θα υπάρχει χώρος για επαναδιαπραγμάτευση της ηλικίας συνταξιοδότησης και ζήτησε ηρεμία.«Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτή την ιδέα ότι κατά κάποιο τρόπο η βία είναι μια δικαιολογημένη ή κατανοητή απάντηση», είπε στην εφημερίδα Journal du Dimanche.
Η γαλλική αστυνομία έχει κατηγορηθεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και νομικούς αγωνιστές ότι καταφεύγει σε υπερβολική βία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση από τις 16 Μαρτίου, όταν οι διαδηλωτές άρχισαν να βγαίνουν στους δρόμους και αρκετές γαλλικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπαν ότι πολλές συλλήψεις έγιναν αναίτια και χωρίς νομική βάση.
Ανέφεραν περιπτώσεις περαστικών που συνελήφθησαν, ενώ οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από μια νύχτα στη φυλακή χωρίς συνέχεια. Το όργανο εσωτερικών υποθέσεων της γαλλικής αστυνομίας έχει ξεκινήσει 11 έρευνες για εικαζόμενες καταχρήσεις, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανάν.
Ωστόσο υπερασπίστηκε την απάντηση της αστυνομίας στο Sainte-Soline. Κατηγόρησε τους ακροαριστερούς ακτιβιστές μεταξύ των χιλιάδων διαδηλωτών στον προγραμματισμένο χώρο της δεξαμενής για τη βία. Η τοπική αστυνομία είπε ότι είχε κατασχέσει μαχαίρια πριν από την έναρξη της διαδήλωσης. Ο ηγέτης της άκρας αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν και μέλη του κόμματός του «Ανυπότακτη Γαλλία» που βρίσκονταν στο Sainte-Soline, είπαν ότι η αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει χειροβομβίδες κρότου-λάμψης αδιακρίτως.
Σε πολιτικό επίπεδο, η δημόσια αντίδραση έχει ωφελήσει μέχρι στιγμής τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό (RN) της Μαρίν Λεπέν, έδειξε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop στη Journal du Dimanche. Η υποστήριξη για το κόμμα θα αυξανόταν κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες στο 26% εάν πραγματοποιούνταν κοινοβουλευτικές εκλογές τώρα, σε σύγκριση με 19,2% στις εκλογές τον περασμένο Ιούνιο.
Η υποστήριξη για το κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν, το οποίο δεν έχει πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή, αλλά εξακολουθεί να κατέχει τις περισσότερες έδρες, θα υποχωρούσε κατά σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες στο 22%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
«Ραντεβού» της κυβέρνησης με τα συνδικάτα
Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν έχει προγραμματίσει να δεχθεί την εβδομάδα της 3ης Απριλίου τις κοινοβουλευτικές ομάδες και τα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης, καθώς και εκπροσώπους συλλογικοτήτων, με στόχο «να υπάρξει ηρεμία στη χώρα», δήλωσε σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια συγκλονίζουν τη χώρα μετά την υιοθέτηση στις 16 Μαρτίου, χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Δύο μήνες μετά την έναρξη της κινητοποίησης κατά του νόμου αυτού, μια νέα ημέρα διαδηλώσεων προγραμματίζεται για την Τρίτη, με την κυβέρνηση και τα συνδικάτα να προειδοποιούν για τον κίνδυνο "χάους".
«Πρέπει να υπάρξει κατευνασμός», είπε η Μπορν, ενώ απέρριψε το αίτημα του επικεφαλής του CFDT, του πρώτου συνδικάτου στη Γαλλία, Λοράν Μπερζέ, να ανασταλεί η εφαρμογή της μεταρρύθμισης. Η μεταρρύθμιση υιοθετήθηκε και θα «ακολουθήσει την πορεία της» μέχρι το Συνταγματικό Συμβούλιο που θα γνωμοδοτήσει, στο τέλος της οποίας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας «πρέπει να εκδώσει τον νόμο», όπως προβλέπει το Σύνταγμα, δήλωσε η Μπορν.
Αν και η χρήση του άρθρου 49.3 για την υιοθέτηση αυτής της μεταρρύθμισης πυροδότησε το κίνημα διαμαρτυρίας, η πρωθυπουργός επιθυμεί να μην χρησιμοποιεί πλέον αυτό το αμφιλεγόμενο άρθρο του γαλλικού Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει να περάσει αναγκαστικά το νομοσχέδιο στην Εθνοσυνέλευση, εκτός από τα οικονομικά κείμενα.
«Ο στόχος που ορίζω για το μέλλον δεν είναι το 49.3 εκτός από τα οικονομικά κείμενα», δήλωσε. Επιφορτισμένη από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να οικοδομήσει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα και ένα νομοθετικό πρόγραμμα, η Ελιζαμπέτ Μπορν διευκρινίζει ότι θα «αναπτύξει» ένα «σχέδιο δράσης» τις επόμενες τρεις εβδομάδες «το οποίο επιστρατεύει όλους τους παράγοντες που θέλουν να προχωρήσει (η) χώρα». «Θέλουμε πραγματικά να δώσουμε προτεραιότητα σε μερικά θέματα ώστε γρήγορα να παρουσιάσουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα στους Γάλλους», τόνισε.
Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ, Financial Times