Δυτική Όχθη: Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν ζητώντας να δημιουργηθούν περισσότεροι οικισμοί
Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης ζητώντας την επέκταση των εβραϊκών οικισμών σε αυτή την κατεχόμενη παλαιστινιακή περιοχή.
Ανάμεσα στο πλήθος, που κρατούσε λευκές και γαλάζιες σημαίες με το αστέρι του Δαβίδ, βρίσκονταν πολύ ακροδεξιοί υπουργοί, όπως ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ. «Η απάντηση στην τρομοκρατία είναι η δημιουργία» οικισμών, είπε ο Μπεν Γκβιρ στους διαδηλωτές, την ώρα που η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση γνωρίζει όξυνση, με νέο σπιράλ βίας από την αρχή του έτους.
Εκατοντάδες εβραϊκοί οικισμοί, διαφόρων μεγεθών, δημιουργήθηκαν στη Δυτική Όχθη μετά το 1967 που την κατέλαβε το Ισραήλ. Ο ΟΗΕ θεωρεί παράνομη την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα βάσει του διεθνούς δικαίου. Η ισραηλινή κυβέρνηση ξεχωρίζει τους οικισμούς που έχουν λάβει άδεια από το κράτος, τους οποίους θεωρεί νόμιμους, από αυτούς που δημιουργήθηκαν χωρίς τη σχετική άδεια και οι οποίοι θεωρούνται παράνομοι με βάση το ισραηλινό δίκαιο.
Τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπεντζαμίν Νετανιάχου είχε ανακοινώσει ότι θα νομιμοποιήσει εννέα από αυτούς τους παράνομους οικισμούς στη Δυτική Όχθη, σε απάντηση στις παλαιστινιακές επιθέσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ωστόσο η ισραηλινή ακροδεξιά – που ασκεί πιέσεις από το εσωτερικό στην κυβέρνηση-- και κάποιοι έποικοι θεωρούν ότι αυτό δεν αρκεί και ζητούν από τον Νετανιάχου να νομιμοποιήσει και άλλους οικισμούς.
Σύμφωνα με αυτούς, οι Παλαιστίνιοι που ζουν στη Δυτική Όχθη εδώ και αιώνες και μέχρι την κατάληψή της το 1967 δεν έχουν κανένα δικαίωμα σε αυτή τη γη του παλιού βασιλείου του Ισραήλ, την οποία ο Θεός υποσχέθηκε στον λαό του, σύμφωνα με τη Βίβλο. Μεταξύ του πλήθους που πραγματοποιούσε πορεία ήταν πολλές οικογένειες και αρκετοί οπλισμένοι άνδρες.
Προορισμός τους ήταν η κορυφή ενός βραχώδους λόφου, όπου βρισκόταν ο οικισμός Εβιατάρ, στον οποίο ζούσαν περίπου πενήντα οικογένειες, μέχρι την απομάκρυνσή τους το 2021 έπειτα από συμβιβασμό με την προηγούμενη ισραηλινή κυβέρνηση.
«Μόνη λύση»
«Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέο οικισμό, τότε θα κάνουμε πορεία» ως τον Εβιατάρ, δήλωσε η 74χρονη Ρίβκα Κατζίρ, κάτοικος του οικισμού Ελκάνα, η οποία θεωρεί ότι «η εγκατάστασή μας εδώ» είναι «η μόνη λύση» στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.
«Με τη βοήθεια του Θεού θα νομιμοποιήσουμε δεκάδες άλλους» οικισμούς, δεσμεύθηκε ο Μπεν Γκβιρ, ο οποίος επίσης μένει σε έναν από αυτούς. Η δημιουργία του Εβιατάρ είχε προκαλέσει κύμα διαδηλώσεων από τους Παλαιστίνιους που ζουν στη γύρω περιοχή, κυρίως στο κοντινό χωριό Μπεϊτά, όπου πολλοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων με τον ισραηλινό στρατό.
Χθες οι κάτοικοι του χωριού βγήκαν στον δρόμο κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και πέταξαν πέτρες εναντίον των στρατιωτών, οι οποίοι απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, 22 άνθρωποι τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες και σχεδόν 200 χρειάστηκαν τις πρώτες βοήθειες επειδή εισέπνευσαν δακρυγόνα.
Την ίδια ώρα στον λόφο εκατοντάδες άνδρες απήγγειλαν εβραϊκές προσευχές ενώ παιδιά έπαιζαν σε φουσκωτά κάστρα. Παγωτά, μαλλί της γριάς και μπαλόνια προσφέρονταν στις οικογένειες που έκαναν πικ-νικ.
Σύμφωνα με τη Ρίνα Κοέν, που συμμετείχε στην πορεία με τον σύζυγό της, η εκδήλωση ήταν «πολύ επιτυχημένη». «Θέλουμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους διότι (…) καταστράφηκαν τα σπίτια τους», εξήγησε η 22χρονη γυναίκα. Περίπου 490.000 Ισραηλινοί διαμένουν σε οικισμούς στη Δυτική Όχθη, όπου ζουν περίπου 2,9 εκατ. Παλαιστίνιοι.
Από την αρχή του έτους η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 94 Παλαιστίνιους, 18 Ισραηλινούς, μία Ουκρανή και έναν Ιταλό, σύμφωνα με απολογισμό του AFP που βασίζεται σε επίσημες πηγές.
«Η τρομοκρατία δεν θα μας τρομάξει», διαβεβαίωσε ο 52χρονος Εζρί Τομπέ, κάτοικος του οικισμού Γιτζχάρ. «Αυτό που μας κρατά είναι τα χιλιάδες χρόνια ιστορίας», πρόσθεσε, εξηγώντας πως αυτή η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε για να δηλώσουν στην κυβέρνηση ότι «είμαστε εδώ για να μείνουμε».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ