Φρίκη στην Ουκρανία: Μέλη της Wagner δολοφόνησαν πάνω από 20 παιδιά – «Πυροβόλησα 5χρονη στο κεφάλι»

Σοκ και ανατριχίλα έχει προκαλέσει η ομολογία δύο μισθοφόρων της Wagner.

Φρίκη στην Ουκρανία: Μέλη της Wagner δολοφόνησαν πάνω από 20 παιδιά – «Πυροβόλησα 5χρονη στο κεφάλι»
AP Photo
4'

Δυο μέλη της διαβόητης ομάδας μισθοφόρων Wagner αποκάλυψαν πως δολοφόνησαν περισσότερα από 20 παιδιά στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Οι δυο πρώην αξιωματικοί, ο Αζαμάτ Ουλντάροβ και ο Αλεξέι Σαβίτσεβ, εμφανίζονται σε βίντεο που δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ομολογούν πως έχουν δολοφονήσει περισσότερα από 20 παιδιά, ακολουθώντας τις οδηγίες του αρχηγού της ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι δυο μισθοφόροι βρίσκονται από τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Ρωσία, καθώς τους αποδόθηκε χάρη από τον πρόεδρο της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Σκοτώσαμε τους πάντες. Γυναίκες, άντρες, παιδιά, ανάμεσά τους και πεντάχρονα»

«Εκτέλεσα τις εντολές. Σκότωσα παιδιά. Μας διέταξαν να μην αφήσουμε κανέναν ζωντανό. Σκοτώσαμε τους πάντες. Γυναίκες, άντρες, παιδιά, ανάμεσά τους και πεντάχρονα», ανέφερε ο Ουλντάροβ σε βιντεοκλήση, με δάκρυα στα μάτια, την οποία έφερε στη δημοσιότητα το Gulagu.net.

Ο Ουλντάροφ που στο βίντεο εμφανίζεται να πίνει αλκοόλ περιγράφει με λεπτομέρειες πως σκότωσε ένα κοριτσάκι ηλικίας πέντε ή έξι ετών. «Δεν θέλω αυτόν τον πόλεμο. Βλέπετε το τσιγάρο στο χέρι μου, με αυτό το χέρι έλαβα εντολές να σκοτώσω παιδιά», είπε αρχικά στην κάμερα.

«Λάβαμε εντολή να σκοτώσουμε οτιδήποτε ήταν στο δρόμο μας και να κάνουμε οτιδήποτε χρειάζεται να αμυνθούμε στην περιοχή. Πήγαμε και σκοτώσαμε τα πάντα. Υπήρχαν γυναίκες, άνδρες, ηλικιωμένοι και παιδιά. Υπήρχε ένα μικρό κορίτσι που ούρλιαζε, πέντε ή έξι ετών, δεν ξέρω πόσο, το πυροβόλησα στο κεφάλι», είπε περιγράφοντας τις φρικαλεότητες που διέπραξε.

«Ήταν απόφαση των διοικητών. Δεν μου επετράπη να αφήσω κανέναν ζωντανό, επειδή η εντολή μου ήταν να σκοτώσω τους πάντες με κάθε τρόπο», είπε ακόμα. «Υπάρχει ένας ανώτερος που είναι πάνω από τους πάντες. Είναι ο Πριγκόζιν, που μας είπε να μην αφήσουμε κανέναν και να εξαλείψουμε τους πάντες», προσέθεσε.

«Είχα εντολή να σκοτώσω παιδιά κάτω των 15 ετών»

Από την πλευρά του ο Σαβίτσεβ φέρεται να πήρε μέρος σε επιχειρήσεις κατά την ανταλλαγή αιχμαλώτων ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, όπου έλαβε εντολή να σκοτώσει οποιονδήποτε ηλικίας κάτω των 15 ετών.

Επίσης μίλησε για τις εντολές που έλαβε να «σκουπίσει» ένα σπίτι. «Δεν είχε σημασία αν μέσα υπήρχε πολίτης ή όχι. Το σπίτι έπρεπε να καθαριστεί. Δεν τους ένοιαζε ποιος ήταν μέσα», είπε ακόμα. «Είτε ήταν καλύβα είτε σπίτι, η σημασία ήταν να βεβαιωθούμε ότι δεν είχε μείνει ούτε ένα άτομο εντός», είπε ακόμα και προσέθεσε: «Μπορείς να με κατηγορήσεις γι’ αυτό. Δεν θα φέρω αντίρρηση. Είναι δικαίωμά σου, αλλά ήθελα να ζήσω», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Σαβίτσεφ οι μαχητές που δεν ακολούθησαν τις εντολές, σκοτώνονταν.

Το CNNi, το οποίο αναμετέδωσε το περιεχόμενο των συνεντεύξεων, δεν κατάφερε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς ή την ταυτότητα των ανδρών που εμφανίζονται στα βίντεο, όπως ούτε το Politico ή κάποιο άλλο ανεξάρτητο μέσο.

Ωστόσο όπως αναφέρει το CNNi έχει λάβει ρωσικά ποινικά έγγραφα που δείχνουν ότι οι δύο συγκεκριμένοι κατάδικοι αφέθηκαν ελεύθεροι με προεδρική χάρη τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2022, αντίστοιχα.

Αρνείται τις φρικαλεότητες ο Πριγκόζιν

Ο επικεφαλής της ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, επιβεβαίωσε στο κανάλι του στο Telegram ότι είχε παρακολουθήσει αποσπάσματα του βίντεο και απείλησε με αντίποινα εναντίον των δύο πρώην μαχητών.

«Όσο για το τι βιντεοσκοπήθηκε, κατάφερα να δω κάποια σημεία του βίντεο και μπορώ να πω το εξής: εάν τουλάχιστον μία από αυτές τις κατηγορίες εναντίον μου επιβεβαιωθεί, είμαι έτοιμος να λογοδοτήσω σύμφωνα με οποιονδήποτε νόμο», είπε αρχικά.

Ωστόσο ο Πριγκόζιν προσέθεσε, «εάν δεν επιβεβαιωθεί καμία, θα στείλω μία λίστα 30-40 ανθρώπων που μου βγάζουν γλώσσα όπως ο Οσέτσκιν, τους οποίους ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουκρανίας είναι υποχρεωμένος να μου παραδώσει για μία «δίκαιη δίκη» ώστε να μιλήσουν».

«Δεν θα είναι «πολίτες» για εμάς και ειδικά όχι παιδιά, τους οποίους δεν έχουμε ποτέ αγγίξει και δεν θα αγγίξουμε. Αυτό είναι ένα ξεδιάντροπο ψέμα. Αυτοί οι άνθρωποι που διασπείρουν ψέματα, είναι αντίπαλοί μας και θα τους αντιμετωπίσουμε με έναν ειδικό τρόπο», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα ο Πριγκόζιν με μήνυμα του και πάλι στο Telegram είχε αναφέρει πως: «Σχετικά με την εκτέλεση παιδιών, φυσικά κανείς δεν πυροβολεί πολίτες και παιδιά, δεν υπάρχει καμία απολύτως ανάγκη για κάτι τέτοιο. Ήρθαμε για να τους σώσουμε από ένα αυταρχικό καθεστώς».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή