Φρίκη στο Πακιστάν: Εξαγριωμένο πλήθος λίντσαρε μέχρι θανάτου «βλάσφημο» θρησκευτικό ηγέτη

Πακιστάν: Ένας άνδρας ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από έναν εξαγριωμένο όχλο αφού κατηγορήθηκε για βλασφημία σε συγκέντρωση για το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ίμραν Χαν, δήλωσαν αξιωματούχοι την Κυριακή.

Πλήθος στο Πακιστάν ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου θρησκευτικό ηγέτη
Πλήθος στο Πακιστάν ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου θρησκευτικό ηγέτη
ΑΡ
3'

Ένας μουσουλμάνος θρησκευτικός ηγέτης ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου επειδή φέρεται να έκανε βλάσφημα σχόλια κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του κόμματος της αντιπολίτευσης στη βορειοδυτική επαρχία Khyber Pakhtunkhwa, δήλωσε ένας τοπικός αστυνομικός αξιωματούχος στο Al Jazeera.

Ο Nίγκαρ Άλαμ, ένας τοπικός μουσουλμάνος θρησκευτικός ηγέτης, κλήθηκε να δώσει μια ομιλία σε συγκέντρωση που διοργάνωσε το κόμμα Tehreek-e-Insaf (PTI) του πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Χαν στο χωριό Sawaldher στην περιοχή Mαρντάν. Ο Άλαμ σκοτώθηκε από το πλήθος αφού «έκανε κάποιες βλάσφημες δηλώσεις που εξόργισαν τον κόσμο», είπε στο Al Jazeera ένας τοπικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε ανωνυμία.

Οι αστυνομικοί αρχικά κατάφεραν να φέρουν τον Alam σε ασφαλές μέρος σε ένα κοντινό κατάστημα, αλλά το πλήθος διέρρηξε την πόρτα, τον έσυρε βίαια έξω και τον ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου με ρόπαλα. Πέθανε επί τόπου. Το βίντεο από το λιντσάρισμα έχει κοινοποιηθεί ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους αστυνομικούς να προσπαθούν μάταια να εμποδίσουν τον ξέφρενο όχλο να χτυπήσει τον άνδρα.

Το σώμα του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για περαιτέρω διαδικασίες και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, είπαν οι αξιωματούχοι. Η βλασφημία είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα στο Πακιστάν μία χώρα με μουσουλμανική πλειοψηφία, όπου ακόμη και αναπόδεικτοι ισχυρισμοί μπορούν να ξεσηκώσουν όχλους και βία.

Τον Φεβρουάριο, ένας εξαγριωμένος όχλος μπήκε σε ένα αστυνομικό τμήμα στη Λαχωρη του ανατολικού Πακιστάν, άρπαξε ένα άτομο που κατηγορήθηκε για βλασφημία από το κελί του και τον σκότωσε. Τον Δεκέμβριο του 2021, ένας υπήκοος της Σρι Λάνκα, ο Priyantha Diyawadanage, ο οποίος εργαζόταν ως διευθυντής εργοστασίου στο Πακιστάν, ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου και πυρπολήθηκε από ένα θυμωμένο πλήθος μετά απ/ό καταγγελίες για βλασφημία.

Ο τότε πρωθυπουργός Khan είχε επικρίνει δημόσια τη δολοφονία του αποκαλώντας την «ημέρα ντροπής για το Πακιστάν». Μήνες αργότερα, έξι άτομα καταδικάστηκαν σε θάνατο για τους ρόλους τους στη δολοφονία. Το ίδιο συνέβη και με τον Mashal Khan, έναν 23χρονο φοιτητή που λιντσαρίστηκε στην πανεπιστημιούπολη του πανεπιστημίου του μετά από μια συζήτηση για τη θρησκεία.

Διεθνείς και πακιστανικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι οι κατηγορίες για βλασφημία έχουν χρησιμοποιηθεί συχνά για εκφοβισμό θρησκευτικών μειονοτήτων. Η κυβέρνηση του Πακιστάν δέχεται εδώ και καιρό πιέσεις να αλλάξει τους νόμους περί βλασφημίας της χώρας, αλλά ορισμένες πολιτικές δυνάμεις στη χώρα έχουν αντισταθεί σθεναρά.

Σύμφωνα με το Κέντρο Κοινωνικής Δικαιοσύνης, μια ανεξάρτητη ομάδα που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν κατηγορηθεί για βλασφημία από το 1987 και τουλάχιστον 88 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από όχλους μετά από παρόμοιες καταγγελίες.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή