Εκλογές στην Τουρκία: Καθοριστικές οι ψήφοι από Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη

Εκλογές στην Τουρκία: Τα αποτελέσματα από τις τρεις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας μπορεί να αλλάξουν δραματικά το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους αναλυτές
2'

Καθώς η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται στην Τουρκία, οι ψήφοι από τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις - την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη - ενδέχεται να αλλάξουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Μέχρι στιγμής, πάνω από το 60% των ψήφων σε όλη τη χώρα έχει καταμετρηθεί και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται. Αλλά πολλές από τις ψήφους στις μεγαλύτερες πόλεις δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί.

Η Κωνσταντινούπολη έχει πληθυσμό 16 εκατομμυρίων, ενώ η πρωτεύουσα, η Άγκυρα, και η δυτική πόλη της Σμύρνης έχουν συνολικά 10 εκατομμύρια πληθυσμό και στις τρεις έχουν καταμετρηθεί μόνο οι μισές ψήφοι.

Στη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη μέχρι στιγμής ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δείχνει μπροστά, ενώ στην Άγκυρα ο Ερντογάν προηγείται οριακά. Η Σμύρνη είναι προπύργιο του αντιπολιτευόμενου CHP και το κόμμα έχει αυξήσει δραματικά την υποστήριξή του στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα από τις εκλογές του 2015.

Ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς είπε ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα κερδίσει όταν βγουν τα αποτελέσματα από αυτές τις τρεις μεγάλες πόλεις.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ένα ποσοστό 84% από τις κάλπες έχει ανοίξει και έχουν καταμετρηθεί περίπου 45 εκατομμύρια ψήφοι. Ο αριθμός των Τούρκων υπηκόων που έχουν δικαίωμα ψήφου είναι πάνω από 64 εκατομμύρια.

Αυτό σημαίνει ότι περισσότερες από 18 εκατομμύρια ψήφοι δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί - δηλαδή περίπου το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού ψήφων. Και αυτές οι ψήφοι θα προέρχονται κυρίως από μεγάλες πόλεις.

Δεν γνωρίζουμε πόσες από τις ψήφους είναι άκυρες και πόσοι δεν ψήφισαν, αλλά γνωρίζουμε ότι η συμμετοχή είναι σε υψηλό επίπεδο, με βάση επίσημες δηλώσεις.

Πηγή: ΒΒC