ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΙ ΑΝΑΛΥΟΥΝ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ - Ο ΓΡΙΦΟΣ ΤΟΥ Β ΓΥΡΟΥ

«Πολύ σκληρός για να πεθάνει» - Για ποιον λόγο προηγείται και παραμένει φαβορί ο Ερντογάν

Το εκλογικό θρίλερ στην Τουρκία πήρε παράταση, με τον Ταγίπ Ερντογάν ωστόσο, αν και δεν κατάφερε να στεφθεί νικητής από τον πρώτο γύρο, να διαψεύδει τις εις βάρος του προβλέψεις και να δείχνει ότι παραμένει ο νούμερο ένα ισχυρός κυβερνήτης της γείτονα. Διεθνολόγοι αναλύουν στο Newsbomb.gr το φαινόμενο καθώς και την επόμενη μέρα στα ελληνοτουρκικά.

«Πολύ σκληρός για να πεθάνει» - Για ποιον λόγο προηγείται και παραμένει φαβορί ο Ερντογάν
8'

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκοψε πρώτος το νήμα στην πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, αν και δεν κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 50% για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο της αναμέτρησης. Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ότι ο Ερντογάν συγκεντρώνει το 49,49% των ψήφων, με τον αντίπαλό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να ακολουθεί με 44,79% και σχεδόν όλες τις ψήφους καταμετρημένες.

Τα αποτελέσματα βέβαια δείχνουν ότι ούτε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ούτε ο κύριος αντίπαλός του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εξασφαλίζουν την πλειοψηφία των ψήφων που απαιτούνται για να κερδίσουν από τον πρώτο γύρο.

Με τα αποτελέσματα αυτά διαψεύστηκαν ουσιαστικά οι δημοσκοπήσεις, που έδειχναν μέχρι και επικράτηση του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου ή έστω σκληρό ντέρμπι, ενώ όπως φαίνεται ο Τούρκος πρόεδρος διατηρεί τα πρωτεία και παραμένει φαβορί για τον δεύτερο γύρο.

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, Νομικός-Οθωμανολόγος, καταθέτει την εκτίμησή του στο Newsbomb.gr, για το πως έπειτα από 20 χρόνια στην προεδρία, με την οικονομία του να κλονίζεται αλλά και τους φονικούς σεισμούς να έχουν προκαλέσει μεγάλη οργή σε σημαντικό μέρος του πληθυσμού, ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει ότι παραμένει ο «Σουλτάνος».

«Τα τελευταία δύο χρόνια όλες οι δημοσκοπήσεις έθεταν δεύτερο τον Ερντογάν όποιον και να είχε αντίπαλο. Ο μόνος με τον οποίο θα ισοψηφούσε είναι ο Κιλιντσάρογλου. Επομένως, ήταν προετοιμασμένος ότι θα μπορούσε και να ηττηθεί στις εκλογές, εν τούτοις όπως γνωρίζουμε, δεν ήταν διατεθειμένος να χάσει. Προετοιμάστηκε έτσι εγκαίρως για το αφήγημα και το όραμα που θα έδινε στους Τούρκους».

Το αφήγημα αυτό, κατά τον Δημήτρη Σταθακόπουλο, συνίσταται στα εξής:

1ον Κατέδειξε τη γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Economist χαρακτήρισε τις τουρκικές εκλογές του 2023 ως τις πιο σημαντικές παγκοσμίως, γεγονός που επιβεβαιώνει το αφήγημα Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν είναι μια απλή χώρα που κάνει εκλογές, αλλά μια κεντρική χώρα που επηρεάζει τα παγκόσμια γεγονότα.

2ον Ενεργειακή ανάπτυξη (πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκουγιου)

3ονΕπενδύσεις ξένων κεφαλαίων στην Τουρκία, συμμετοχή στην ισλαμική αναπτυξιακή τράπεζα

4ον Ολοκλήρωση κατά 90% του mega project το οποίο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα αποφέρει οφέλη και στην τσέπη των Τούρκων πολιτών».

Ο γνωστός Τουρκολόγος, διαβλέπει και το πλεονέκτημα του Ερντογάν στις αδυναμίες της αντιπολίτευσης.

«Με την ασυμφωνία της συμμαχίας των «6» να βρει κοινής αποδοχής υποψήφιο πρόεδρο μέχρι και τις αρχές Μαρτίου του 2023, ο Ερντογάν κατέδειξε ότι η αντιπολίτευση δεν θα μπορούσε να έχει κοινή στρατηγική σε σημαντικά κρατικά θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, αφού δεν μπορούσαν να πάρουν εξαρχής μια κοινή απόφαση ούτε καν για τον πρόεδρο που θα υποστήριζαν.

Ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε λοιπόν τον αντίπαλό του να είναι ο Κιλιντσάρογλου, αφού υπάρχει εκκρεμής δίκη για τα πολιτικά δικαιώματα του Ιμάμογλου, ενώ διέσπειρε τη διχόνοια στους αντιπάλους του, οι οποίοι είναι ετερόκλητοι και το μόνο που τους ένωνε είναι ο… αντιεργοντανισμός. Αυτό όμως, δεν αρκούσε για να εμπνεύσει τους Τούρκους για την επόμενη μέρα. Ήθελαν και χειροπιαστό πρόγραμμα αλλαγής, το οποίο η συμμαχία των «6» με τον Κιλιντσάρογλου δεν κατόρθωσε να επικοινωνήσει στον κόσμο».

Το άλλο πλεονέκτημα του Ερντογάν για να ξανακερδίσει την προεδρία και να παραμείνει ηγέτης της γείτονας για πάνω από 20 χρόνια, είναι και το γεγονός ότι αυτός ουσιαστικά ελέγχει τα πράγματα, ενώ ξέρει και πως να «παίξει» με το θυμικό του λαού του.

«Ο Ερντογάν έχει στα χέρια του το βαθύ κράτος, τη γραφειοκρατία και γνωρίζει πως να κερδίζει εκλογές στοχεύοντας στο θυμικό των Τούρκών που κατά 70% είναι αντιδυτικοί, ασχέτως του κόμματος που ψηφίζουν. Πιθανολογώ ότι θα κερδίσει στον δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου, ενώ ρυθμιστής αναδείχτηκε ο Ο(γ)άν , το ποσοστό του οποίου κατά πάσα πιθανότητα θα στραφεί στον Ερντογάν, αφού είναι ακραία εθνικιστές».

«Κλείνοντας», σημειώνει ο Δημήτρης Σταθακόπουλος στο Newsbomb.gr, η προσωπικότητα της επόμενης μέρας της μετα-ερντογανικής εποχής, το πολύ σε 4-5 χρόνια, είναι ο Ιμάμογλου, που σήκωσε όλο το βάρος του προεκλογικού αγώνα του CHP και δεν θα πρέπει να μας εκπλήξει αν στο μέλλον αυτός λάβει και την υποστήριξη ή την ανοχή ακόμα και του Ερντογάν. Αυτό, είναι κάτι πολύ σύνηθες στην Τουρκία».

Ο κύριος Σταθακόπουλος σταθερά, επί σειρά ετών, αναφέρει κι αναλύει τα παραπάνω και δεν είχε καμία αμφιβολία ότι στο τέλος θα επικρατήσει ο πρόεδρος Ερντογάν, όπως έχει αναφέρει και σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr.

Τζογόπουλος: «Ο Ερντογάν παραμένει η κύρια δύναμη στο εσωτερικό της Τουρκίας»

Από τη μεριά του, ο Γιώργος Τζογόπουλος, διεθνολόγος, Λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ και το BESA, επισημαίνει ότι το χθεσινό αποτέλεσμα καταδεικνύει ότι ο Ερντογάν παραμένει κυρίαρχος στα εσωτερικά της Τουρκίας.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει πως ο Ταγιπ Ερντογαν εξακολουθεί να είναι δημοφιλής στη χώρα του. Η εικόνα στο εξωτερικό δεν έχει σχέση με την εικόνα στο εσωτερικό. Το ίδιο συμβαίνει με το κόμμα του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης., Πλέον μπαίνουμε στην τελική τροχιά αλλά η νίκη του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις βουλευτικές εκλογές είναι εξόχως σημαντική».

Παράλληλα, «η Τουρκία είναι πολωμένη και θα παραμείνει έτσι, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στον Β γύρο», όπως επισημαίνει, για να υπογραμμίσει ότι όπως είχε αναφέρει ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Newsbomb.gr, «καλό είναι να κάνουμε προγνωστικά, αλλά όπως είχαμε πει στην παλαιότερη συνέντευξη μας, ήταν επιπόλαιο να ξεγράφουμε τον Ερντογάν λόγω ορισμένων αρχικών δημοσκοπήσεων αμφίβολης αξιοπιστίας».

Όσον αφορά το τι συμφέρει τη χώρα μας, ο Γιώργος Τζογόπουλος επαναλαμβάνει ότι «για την Ελλάδα δεν αλλάζει κάτι την επόμενη μέρα. Οποιαδήποτε τουρκική κυβέρνηση, θα υπερασπίζεται τις πάγιες θέσεις της χώρας»…

«Δεν νομίζω πως τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό επηρεάζονται από το αποτέλεσμα των εκλογών. Η Τουρκία δεν πρόκειται να αλλάξει στρατηγική. Βέβαια, σε περίπτωση νίκης Κιλιντσντάρογλου υπάρχει μία σχετική αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα υπό την έννοια ότι δεν έχει κυβερνήσει στο παρελθόν.

Αυτή η αβεβαιότητα σχετίζεται με την άγνωστη μελλοντική πορεία των αμερικανοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων υπό μια νέα τουρκική κυβέρνηση, και τον αντίκτυπο που θα έχει η πορεία αυτή στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Οι καλύτερες αμερικανοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις στον σημερινό κόσμο θα δημιουργήσουν ευκαιρίες αλλά και κινδύνους για Αθήνα και Λευκωσία», αναφέρει.

Μαρδάς: «Το ερντογανικό στρατιωτικό μεγαλείο προκαλεί μέθεξη στο εκλογικό σώμα»

Ο δημοσιογράφος και ειδικός στα θέματα ελληνοτουρκικών σχέσεων, Κώστας Μαρδάς, διαβλέπει κι αυτός θρίαμβο του Ερντογάν στον δεύτερο γύρο και έπειτα από αυτό, «πρόσκληση για... δίκαιο διαμοιρασμό του πλούτου στο Αιγαίο».

Ο Κώστας Μαρδάς αναφέρει στο Newsbomb.gr:

«Το κρεμμύδι έχασε από το «Αναντολού !»…Το γευστικό αυτό προϊόν, παρά …τις πολύτιμες αντιοξειδωτικές του ουσίες και… την αντιφλεγμονώδη δράση, παρά την συμβολική έκφραση του κινήματος της φτωχοποίησης των τουρκικών μαζών, δεν μπόρεσε να κερδίσει τη μέθεξη που προκάλεσε στο τουρκικό εκλογικό σώμα το ερντογανικό στρατιωτικό μεγαλείο. Μεγαλείο ενσαρκωμένο σε πομπώδες αεροπλανοφόρο απ΄όπου θα απογειώνεται το νέο – οθωμανικό όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ο Ερντογάν , μετά την επερχόμενη νίκη του στις 28 Μαΐου - μια μέρα πριν από την Άλωση της Πόλης – θα έχει όλη την άνεση να απευθύνει στην Ελλάδα ένα διάλογο ειρήνης και φιλίας συνοδευόμενο με… αγάπες και λουλούδια. Θα πρόκειται όμως για ένα διάλογο που θα αποτελεί πρόσκληση για… «δίκαιο διαμοιρασμό του πλούτου στο Αιγαίο» (Ακάρ) και «συζήτηση για τις τουρκικές βραχονησίδες στο Αιγαίο» (Τσαβούσογλου ) .

Και – φοβάμαι – ότι προκειμένου η προστάτιδα δύναμη Αμερική να επιδιώξει τον εξευμενισμό του νικητή Ερντογάν, θα πιέσει την Ελλάδα να συζητήσει όλα ή κάποια αιτήματα… Εννοείται , ότι όσο λέμε «όχι», τόσο ο κίνδυνος μιας σύγκρουσης- αργά ή γρήγορα – θα πλησιάζει…

Εκτός και αν υπάρξει μια πρόταση παγώματος ή συνεργασίας δραστηριοτήτων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο . Πρόταση made in USA…Που δεν θα μας προκαλεί... «δάκρυα»… Λίγο δύσκολο»…

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή