Τουρκία: Σήμερα η ορκωμοσία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Τουρκία: Μετά την ορκωμοσία αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Τουρκία: Σήμερα η ορκωμοσία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
AP
4'

Σήμερα πρόκειται να ορκιστεί στην Άγκυρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για μία νέα πενταετή θητεία καθώς επανεξελέγη στην προεδρία της Τουρκίας την Κυριακή 28 Μαΐου. Στη συνέχεια αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας του κυβέρνησης.

Εκτός από περίπου 20 ηγέτες κρατών που θα παραστούν στην τελετή, σύμφωνα με τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, η Άγκυρα επιβεβαίωσε και την παρουσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Τουρκία, που επιμένει να ασκεί βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία εδώ και 13 μήνες, δέχεται πιέσεις να αλλάξει στάση ως τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στο Βίλνιους.

«Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους Σουηδούς φίλους μας: «Σεβαστείτε τις δεσμεύσεις σας (…) και λάβετε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν», έγραψε στο Twitter την Πέμπτη το βράδυ ο νυν υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τα σενάρια για τα υπουργεία

Άλλο ένα καυτό ζήτημα είναι ο κατάλογος των υπουργών που θα ανακοινωθεί σήμερα το βράδυ, μετά την τελετή, και ο οποίος πρόκειται να δώσει μια ιδέα για την πορεία που θέλει να ακολουθήσει ο Ερντογάν για την ανάταξη της οικονομίας της Τουρκίας, που διέρχεται κρίση.

Για το δύσκολο αυτό έργο κυκλοφορεί εδώ και ημέρες το όνομα του Μεχμέτ Σιμσέκ.

Πρώην υπουργός Οικονομικών (2009-2015), στη συνέχεια αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδιος για την Οικονομία (ως το 2018), ο 56χρονος Σιμσέκ, πρώην οικονομολόγος στη Merrill Lynch, θα αναλάβει να επαναφέρει λίγη ορθοδοξία στην τουρκική οικονομία προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Εκτός από τον πληθωρισμό, που ξεπερνά το 40% ενισχυμένος από τις τακτικές μειώσεις των επιτοκίων, το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας, η λίρα, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, πέφτοντας την Παρασκευή στις 20,88 λίρες το ένα δολάριο.

Δείπνο στο προεδρικό μέγαρο

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, 20 ηγέτες κρατών και 45 υπουργοί Εξωτερικών θα παραστούν στην τελετή ορκωμοσίας του Ερντογάν και θα συμμετάσχουν σε δείπνο στο τεράστιο προεδρικό μέγαρο, το οποίο κατασκεύασε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μεταξύ αυτών θα είναι ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, στενός σύμμαχος του Ερντογάν, και οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν και του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντελράχμαν αλ Θάνι, οι οποίοι ήταν μεταξύ των πρώτων που συνεχάρησαν τον Τούρκο πρόεδρο για την επανεκλογή του.

Το νέο κοινοβούλιο

Το κοινοβούλιο που εξελέγη στις 14 Μαΐου συνεδρίασε για πρώτη φορά χθες Παρασκευή στην Άγκυρα: το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και οι σύμμαχοί του έχουν την πλειοψηφία των 600 εδρών.

Οι συντηρητικοί έχουν ισχυρή θέση στο κοινοβούλιο, τόσο εντός της κυβέρνησης, με το υπερεθνικιστικό MHP, όσο και στην αντιπολίτευση με το Iyi Parti (Καλό Κόμμα).

Η ορκωμοσία του Ερντογάν είναι προγραμματισμένη για τις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στην έδρα του κοινοβουλίου. Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί στο μαυσωλείο του ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας, του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, πριν τις επίσημες τελετές και το μεγάλο δείπνο.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο του Ερντογάν

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ιμπραήμ Καλίν (στη θέση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ

Γιασάρ Γκιουλέρ (στη θέση του Χουλουσί Ακάρ)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Χακάν Φιντάν (στη θέση του Σουλεϊμάν Σοϊλού)

ΥΠΟΥΡΓΕIΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Μεχμέτ Σιμσέκ (στη θέση του Νουρεντίν Νεμπάτ)

«Το δόγμα της ‘’Γαλάζιας Πατρίδας’’ δεν πρόκειται να το εγκαταλείψει η Τουρκία»

Ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, μίλησε για το «αύριο» της Ελλάδας μετά από την επανεκλογή του Ερντογάν.

«Ο κ. Σισμέκ είναι σοβαρός και έχει ισχυρούς δεσμούς με χρηματοοικονομικά κεφάλαια της Δύσης. Το κυριότερο δείχνει μία διάθεση συνεννόησης με τη Δύση. Φαίνεται πως η κατεύθυνση είναι πως θέλει να τα βρει με τη Δύση. Δεν είναι τυχαίο που ο Στόλτενμπεργκ θα παρευρεθεί αλλά και θα μείνει και δύο μέρες με σκοπό μάλλον την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Εγώ δεν είναι από τους αισιόδοξους πως θα υπάρξει διευθέτηση με την Τουρκία. Το δόγμα της ‘’Γαλάζιας Πατρίδας’’ δεν πρόκειται να το εγκαταλείψει η Τουρκία εύκολα. Θα υπάρχουν περίοδοι νηνεμίας και περιόδους με έξαρση. Την Τουρκία δεν την ‘’παίρνει’’ να κάνει πόλεμο με την Ελλάδα για πολλούς λόγους, κυρίως επιχειρησιακούς. Υπάρχει η πιθανότητα έντασης όμως, όπως έχουμε ζήσει πολλές φορές στο παρελθόν».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή