Πακιστάν: Συνελήφθησαν 10 άτομα ως διακινητές των μεταναστών που βρίσκονταν στο ναυάγιο της Πύλου
Οι πακιστανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι συνέλαβαν δέκα άτομα ύποπτα για συμμετοχή σε διακίνηση ανθρώπων μετά το θάνατο δεκάδων μεταναστών σε ναυάγιο σκάφους στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών.
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ διέταξε την πάταξη "των ατόμων που εμπλέκονται στο αποτρόπαιο έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων" και υποσχέθηκε ότι οι ένοχοι θα «τιμωρηθούν αυστηρά», σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του. Κάθε χρόνο, χιλιάδες νεαροί Πακιστανοί πραγματοποιούν επικίνδυνο διάπλου με προορισμό την Ευρώπη όπου επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.
Πακιστανοί μετανάστες επέβαιναν στη μηχανότρατα που ανατράπηκε και στη συνέχεια βυθίστηκε μέσα σε δεκαπέντε λεπτά ανοιχτά της Πελοποννήσου το πρωί της Τετάρτης, παρασύροντας στον θάνατο τουλάχιστον 78 ανθρώπους και εκατοντάδες αγνοούμενους. Δώδεκα Πακιστανοί είναι μεταξύ των επιζώντων, ανέφερε το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών χθες Σάββατο, αν και δεν γνωρίζει πόσοι από τους υπηκόους του επέβαιναν στο πλοίο.
Ωστόσο, ο αριθμός τους θα μπορούσε να ξεπεράσει τους 200, δήλωσε ένας αξιωματούχος μετανάστευσης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο εκτιμώμενος αριθμός των επιβατών του μοιραίου πλοίου τοποθετείται μεταξύ 400 και 750, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Εννέα άτομα «που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις εμπορίας ανθρώπων» συνελήφθησαν στο πακιστανικό Κασμίρ, από όπου και κατάγονταν τα περισσότερα θύματα. Ένας άλλος συνελήφθη στο Γκουτζράτ της Παντζάμπ, μια πόλη που εδώ και πολύ καιρό αποτελεί γόνιμο έδαφος για όσους θέλουν να μεταναστεύουν.
Όσοι συνελήφθησαν «αυτή τη στιγμή διερευνώνται για τη συμμετοχή τους στη διευκόλυνση της όλης διαδικασίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τσοντάρι Σαουκάτ, αξιωματούχος του Κασμίρ. Η πολιτική αναταραχή και μια οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης απωθούν δεκάδες χιλιάδες Πακιστανούς από τη χώρα, νόμιμα ή παράνομα.
Οι νεαροί άνδρες, κυρίως από το ανατολικό Παντζάμπ και τη βορειοδυτική επαρχία Χιμπέρ Παχτούνκουα, ταξιδεύουν συχνά από το Ιράν, τη Λιβύη, την Τουρκία και την Ελλάδα για να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη.
Συμπληρωματικές καταθέσεις των διασωθέντων στις ελληνικές Αρχές
Νωρίτερα, στο δικαστήριο έφτασαν για συμπληρωματική κατάθεση τέσσερις ακόμα διασωθέντες στο πλαίσιο διερεύνησης των αιτιών της τραγωδίας, ενώ τη Δευτέρα στις 11:00 ενώπιον του ανακριτή θα βρεθούν οι εννέα Αιγύπτιοι που έχουν συλληφθεί για τη διακίνηση των μεταναστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 4 διασωθέντες που καταθέτουν σήμερα όσο και οι πέντε που κατέθεσαν χθες δεν σχετίζονται με τη διακίνηση μεταναστών.
Ανυποψίαστοι ταξίδευαν προς τον θάνατο
Παρά τις άθλιες συνθήκες του ταξιδιού του οι μετανάστες είχαν ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους. Πάνω στο σκάφος, δεν έπεφτε ούτε καρφίτσα. Οι διακινητές εκμεταλλεύτηκαν την ανάγκη τους, οι άνθρωποι ρίσκαραν τη ζωή τους εφόσον δεν είχαν άλλη επιλογή.
Η υπεύθυνη του γραφείου Τύπου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Χριστίνα Νικολαΐδου, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το μέγεθος του ναυαγίου είναι πρωτόγνωρο για το σημείο που συνέβη, […] από το 2014 έχουν χάσει τη ζωή τους 27 χιλιάδες άνθρωποι στη Μεσόγειο».
H Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου θρηνεί και εκφράζει τη θλίψη της για τις ζωές που χάθηκαν. Παρακολουθεί καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, από κοινού με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, τις επιχειρήσεις διάσωσης και την ανεύρεση των σορών των θυμάτων, ώστε να επιβεβαιώσει την ταυτότητα και τον αριθμού των Αιγυπτίων θυμάτων.
«Η Αίγυπτος επαναδιατυπώνει με τον πιο έντονο τρόπο την καταδίκη της συνεχιζόμενης εκμετάλλευσης της ανάγκης όσων αναζητούν καλύτερες ευκαιρίες ζωής και εργασίας, οι οποίοι, απέλπιδες, εκθέτουν τη ζωή τους σε θανάσιμο κίνδυνο, από οργανωμένες συμμορίες εγκλημάτων παράνομης μετανάστευσης», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η πλειοψηφία των επιβαινόντων ήταν άνδρες, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και οι 9 που έχουν συλληφθεί και κατηγορούνται για ανάμειξη στην υπόθεση που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.
«Ο εντολέας μου αρνείται όλες τις κατηγορίες, δεν έχει καμία εμπλοκή σε αυτά τα πράγματα που κατηγορείται, το μόνο το οποίο αποδέχεται είναι ότι προσπάθησε να μπει παρανόμως όχι στην ελληνική χώρα αλλά σε άλλη τρίτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο Αλέξανδρος Δημαρέσης, συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων.
Κορυφώνεται η αγωνία των συγγενών
Η επόμενη σκηνή αυτής της τραγωδίας γράφεται στο κτίριο «Κεράνης» του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στη λεωφόρο Θηβών. Εκεί η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών προσφέρει επιπλέον βοήθεια στην προσπάθεια συγγενών και φίλων να αναγνωρίσουν τα θύματα του ναυαγίου
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ήδη από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της υπηρεσίας δύο άνδρες με καταγωγή από το Πακιστάν, οι οποίοι ζουν μόνιμα στο Λονδίνο ταξίδεψαν από τη Μεγάλη Βρετανία προκειμένου να έρθουν στην Αθήνα και να μάθουν αν οι δικοί τους άνθρωποι και οι συγγενείς τους βρίσκονται ανάμεσα στα θύματα της ναυτικής τραγωδίας.
Η ελληνική ομάδα έχει αναλάβει το ανθρωπιστικό έργο της αναγνώρισης των θυμάτων – σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, την γενική γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Σε ό,τι αφορά τις νεότερες πληροφορίες για την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, στη θαλάσσια περιοχή 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά Πύλου επιχειρούν μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, τρία παραπλέοντα πλοία και ένα ελικόπτερο του λιμενικού σώματος. Ωστόσο οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της έρευνας καθώς πνέουν άνεμοι βορειοδυτικοί εντάσεως 6 μποφόρ. Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 78 σοροί.