Ομάδα Bάγκνερ: Το Κρεμλίνο χορεύει στους ρυθμούς του Πριγκόζιν - Από τα «ντιλ» στην προδοσία

Μία σκιώδης ομάδα μισθοφόρων, αναλάμβανε «ινκόγκνιτο» τις δύσκολες αποστολές της Ρωσίας εντός και εκτός συνόρων. Πλέον έστρεψε τα όπλα ενάντια στο Κρεμλίνο, σε «μία ανταρσία» όπως την αποκάλεσε ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν που δε θα μείνει ατιμώρητη.

Mάσκες του Πούτιν και του Πριγκόζιν
Mάσκες του Πούτιν και του Πριγκόζιν
ΑΡ
6'

Οι μισθοφόροι της Bάγκνερ ήταν εκείνοι που έφθασαν πρώτοι στην Ουκρανία, προετοιμάζοντας τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου του 2022, σύμφωνα με τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών. Είναι πολύ αποτελεσματικοί επειδή είναι δύσκολο να εντοπιστούν, δήλωνε στους Times ο στρατηγός σερ Ρίτσαρντ Μπάρονς, πρώην διοικητής της Διοίκησης Κοινών Δυνάμεων. «Μπορούν να εμφανιστούν ξαφνικά, να κάνουν πολύ βίαια πράγματα και στη συνέχεια να εξαφανιστούν πάλι, χωρίς να είναι προφανές ποιος ήταν υπεύθυνος»

Σήμερα πιστεύεται ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες μισθοφόροι της «Βάγκνερ» που πολεμούν για τη Ρωσία στην Ουκρανία, ενώ πρόσφατα, τα στρατεύματά της έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μακρά και δαπανηρή μάχη για την κατάληψη της πόλης Μπαχμούτ από τις ουκρανικές δυνάμεις. Ο όμιλος «Bάγκνερ» αυτοχαρακτηρίζεται ως «ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία», αλλά εδώ και καιρό η ρωσική κυβέρνηση φαίνεται να λαμβάνει μέτρα για να τη χαλιναγωγήσει.

Τι είναι η ομάδα «Βάγκνερ» και ποιος αγωνίζεται γι' αυτή;

Η ομάδα Βάγκνερ (PMC Wagner επίσημα) αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 2014, όταν υποστήριζε τις φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία. Εκείνη την εποχή ήταν μια μυστική οργάνωση, που δρούσε κυρίως στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, και πιστεύεται ότι είχε μόνο περίπου 5.000 μαχητές, κατά κύριο λόγο βετεράνους των επίλεκτων συνταγμάτων και των ειδικών δυνάμεων της Ρωσίας. Από τότε ή δύναμή της έχει αυξηθεί σημαντικά.

«Σχεδόν σίγουρα η Βάγκνερ διοικεί 50.000 μαχητές στην Ουκρανία και έχει γίνει βασικό συστατικό της εκστρατείας της Ουκρανίας», σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου. Η οργάνωση άρχισε να στρατολογεί μαχητές σε μεγάλους αριθμούς το 2022 επειδή η Ρωσία είχε πρόβλημα να βρει άτομα για τον τακτικό στρατό.

Περίπου το 80% των στρατευμάτων της Βάγκνερ στην Ουκρανία έχουν ανασυρθεί από φυλακές, ανακοίνωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στις αρχές του έτους. Αν και οι μισθοφορικές δυνάμεις είναι παράνομες στη Ρωσία, ο Όμιλος «Βάγκνερ» εγγράφηκε ως εταιρεία το 2022 και εγκαινίασε νέα έδρα στην Αγία Πετρούπολη.

«Πραγματοποιεί ανοιχτά στρατολογήσεις σε ρωσικές πόλεις, αναρτά διαφημιστικές πινακίδες και κατονομάζεται στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ως πατριωτική οργάνωση», λέει ο Δρ Σάμουελ Ραμάνι, της δεξαμενής σκέψης του Royal United Services Institute.

Τι κάνει η ομάδα Βάγκνερ στην Ουκρανία;

Οι μισθοφόροι της Βάγκνερ συμμετείχαν σε μεγάλο βαθμό στην κατάληψη της πόλης Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, από τη Ρωσία. Τα ουκρανικά στρατεύματα λένε ότι οι μαχητές τους στάλθηκαν σε επιθέσεις σε μεγάλους αριθμούς σε ανοιχτό έδαφος, με πολλούς νεκρούς ως αποτέλεσμα.

Αρχικά, το υπουργείο Άμυνας δεν ανέφερε ότι η Ομάδα Βάγκνερ συμμετείχε στις μάχες. Ωστόσο, αργότερα επαίνεσε τους μισθοφόρους της που έπαιξαν έναν «θαρραλέο και ανιδιοτελή» ρόλο.

«Ο σεφ του Πούτιν»

Μια έρευνα του BBC για την ομάδα Βάγκνερ τόνισε την πιθανή συμμετοχή ενός πρώην αξιωματικού του ρωσικού στρατού, του Ντμίτρι Ούτκιν. Βετεράνος των πολέμων της Ρωσίας στην Τσετσενία, πιστεύεται ότι ήταν ο πρώτος διοικητής πεδίου της Βάγκνερ και ότι ονόμασε την ομάδα από το προηγούμενο διακριτικό του ασυρμάτου.

Ο σημερινός επικεφαλής είναι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ένας πλούσιος επιχειρηματίας με το προσωνύμιο «σεφ του Πούτιν» επειδή παρείχε τροφοδοσία για το Κρεμλίνο. «Η πρώτη επιχείρηση του Ομίλου Βάγκνερ ήταν να βοηθήσει τη Ρωσία να προσαρτήσει την Κριμαία το 2014», λέει η Tρέισι Τζέρμαν, ειδική στις συγκρούσεις και την ασφάλεια στο King's College του Λονδίνου.

Τις εβδομάδες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πιστεύεται ότι η Βάγκνερ πραγματοποίησε επιθέσεις «ψευδούς σημαίας» για να δώσει στο Κρεμλίνο το πρόσχημα για εισβολή.

Πώς συγκρούστηκε με τους στρατιωτικούς διοικητές της Ρωσίας;

Τους τελευταίους μήνες, ο Πριγκόζιν κατηγόρησε επανειλημμένα τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, Βαλέρι Γκερασίμοφ, για ανικανότητα και για σκόπιμο «σαμποτάζ» των μονάδων Βάγκνερ που πολεμούν στην Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε απάντηση διεμήνυσε πως «οι εθελοντικοί σχηματισμοί» στην Ουκρανία πρέπει να υπογράφουν συμβόλαια μαζί της, έως το τέλος Ιουνίου. Ο Όμιλος «Βάγκνερ» δεν κατονομάστηκε στην ανακοίνωση, αλλά η κίνηση θεωρείται ως προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκτήσει περισσότερο έλεγχο πάνω του. Ο Πριγκόζιν εξέδωσε ανακοινωθέν, δηλώνοντας ότι οι δυνάμεις του θα μποϊκοτάρουν τις συμβάσεις.

Πού αλλού δραστηριοποιείται ο όμιλος ;

Από το 2015, μισθοφόροι του Ομίλου Βάγκνερ βρίσκονται στη Συρία, πολεμώντας στο πλευρό των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και φρουρώντας κοιτάσματα πετρελαίου. Υπάρχουν επίσης μισθοφόροι της ομάδας Bάγκνερ στη Λιβύη, που υποστηρίζουν τις δυνάμεις που είναι πιστές στον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχει προσκαλέσει τον Όμιλο Βάγκνερ να φυλάει ορυχεία διαμαντιών και πιστεύεται ότι φρουρεί ορυχεία χρυσού στο Σουδάν. Η κυβέρνηση του Μάλι, στη Δυτική Αφρική, χρησιμοποιεί την Ομάδα Βάγκνερ ενάντια σε ισλαμικές μαχητικές ομάδες.

Ο Πριγκόζιν πιστεύεται ότι κερδίζει χρήματα από αυτές τις δραστηριότητες του Ομίλου. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ λέει ότι χρησιμοποιεί την παρουσία του για να εμπλουτίσει εταιρείες εξόρυξης, τις οποίες κατέχει, και τις έχει θέσει υπό κυρώσεις

Τι εγκλήματα φέρεται να έχει διαπράξει η ομάδα ;

Τον Ιανουάριο, ένας πρώην διοικητής ζήτησε άσυλο στη Νορβηγία αφού εγκατέλειψε τη στολή των μισθοφόρων. Ισχυρίζεται ότι έχει δει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Τρεις μισθοφόροι της Ομάδας Βάγκνερ φέρονται οτι σκότωσαν και βασάνισαν πολίτες κοντά στο Κίεβο τον Απρίλιο του 2022, μαζί με τακτικά ρωσικά στρατεύματα, σύμφωνα με Ουκρανούς εισαγγεελείς

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες λένε ότι μισθοφόροι της Βάγκνερ μπορεί επίσης να έχουν σφαγιάσει αμάχους στην Μπούτσα τον Μάρτιο του 2022. Τα Ηνωμένα Έθνη και η γαλλική κυβέρνηση έχουν κατηγορήσει μέλη της ότι διέπραξαν βιασμούς και ληστείες εναντίον αμάχων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Το 2020, ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών κατηγόρησε μισθοφόρους της Βάγκνερ ότι είχαν τοποθετήσει νάρκες ξηράς και άλλους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη.

Πηγή: BBC

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή