Ο Ερντογάν τινάζει στον αέρα τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους πριν ακόμα ξεκινήσει
Την ώρα που το ΝΑΤΟ αναδιατάσσει τις δυνάμεις του γύρω από τον πόλεμο της Ουκρανίας και αυξάνει τους εξοπλισμούς και τις αμυντικές δαπάνες ο Ταγίπ Ερντογάν παρά το γεγονός ότι θέλει να εμφανίζεται διαλλακτικός εξακολουθεί να κάνει άνω-κάτω τη συμμαχία κυρίως με τη στάση του στο θέμα της Σουηδίας. 31 ηγέτες του ΝΑΤΟ έχουν μπροστά τους να λύσουν πολύ σημαντικά ζητήματα για άμεση ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων τουλάχιστον 300 χιλιάδων ανδρών, αλλά και την ενίσχυση των εξοπλισμών με νέα μαχητικά τανκς, πυροβολικό μεγάλο βεληνεκούς αναβαθμισμένα αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα, όσο ο πόλεμος της στην Ουκρανία είναι σε εξέλιξη.
Ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε βεβαίως οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν αυτή τη στιγμή την είσοδο της Ουκρανίας τη συμμαχία αφού κάτι τέτοιο θα ήταν αιτία πολέμου με τη Ρωσία. Την ίδια ώρα όμως το ιδιότυπο ανατολίτικο παζάρι του Ερντογάν με τις Ηνωμένες Πολιτείες εγκλωβίζει όλο το ΝΑΤΟ.
Το πρόβλημα του τούρκου προέδρου είναι ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν και αυτό που επιθυμεί είναι να λυθεί πρώτα το θέμα των F-16 και μετά το θέμα της Σουηδίας. Μιλάμε δηλαδή για ένα επιχειρούμενο powergame από την πλευρά του Ερντογάν προς την πλευρά του προέδρου των ΗΠΑ. Ο Tαγίπ Ερντογάν όσο μπορεί θα πιέσει τις διαδικασίες προκειμένου οι Αμερικανοί να κάνουν πρώτοι ένα βήμα πίσω με τα αεροσκάφη F-16 και στη συνέχεια ο ίδιος να κάνει μισό βήμα πίσω με το ζήτημα της Σουηδίας.
Στο πλαίσιο τον τακτικισμών του Ταγίπ Ερντογάν εντάσσεται και το γεγονός ότι πριν ακόμα μεταβεί στο Βίλνιους φρόντισε να διαρρεύσει τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για να δείξει προφανώς ότι ακόμα είναι με το... ένα πόδι στη Ρωσία.
Βλέποντας τη μεγάλη εικόνα εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει αλλάξει την κεντρική του στρατηγική παρά τους σεισμούς και την οικονομική δυστοκία στην οποία βρίσκεται η χώρα του.
Η στάση του εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και οι διπλωματικοί ελιγμοί του με τον Ρώσο πρόεδρο προφανώς θα καθορίσουν και τη στάση του έναντι της Ελλάδας.
Η έκβαση αυτού του μεγάλου ανατολίτικου παζαριού με τις ΗΠΑ θα επηρεάσει σαφέστατα και τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ταγίπ Ερντογάν.