Συμφώνησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αποκατάσταση της Φύσης
Δεν συγκεντρώθηκε πλειοψηφία για την συνολική απόρριψη της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μία ιστορική συνεδρίαση, με 336 ψήφους υπέρ, 300 κατά και 13 αποχές, ενέκρινε σήμερα, Τετάρτη, τη θέση σχετικά με την υπό διαμόρφωση νομοθεσία για την αποκατάσταση της Φύσης. Σύμφωνα με την πρόταση με την οποία το ΕΚ θα προσέλθει στις επαφές με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τελική συμφωνία, η ΕΕ πρέπει να έχει θεσπίσει μέτρα αποκατάστασης έως το 2030 που να καλύπτουν τουλάχιστον το 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της, καθώς πάνω από το 80% των ευρωπαϊκών εδαφών είναι σε όχι καλή κατάσταση.
Σημειώνεται, ότι ύστερα από έντονες διεργασίες, νωρίτερα στην Ολομέλεια, δεν συγκεντρώθηκε πλειοψηφία για την συνολική απόρριψη της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (312 ψήφοι υπέρ, 324 κατά και 12 αποχές), καθώς η αρχική πρόταση της επιτροπής περιβάλλοντος του ΕΚ ήταν απορριπτική, ύστερα από μία ψηφοφορία «θρίλερ» που οδήγησε σε ισοπαλία.
Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων είναι καίριας σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας και μειώνει τους κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλεια. Τονίζουν, επιπλέον, ότι το νομοσχέδιο δεν προβλέπει τη δημιουργία νέων προστατευόμενων περιοχών στην ΕΕ, ούτε εμποδίζει νέες υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ και η τροποποιημένη πρόταση που στηρίζει το Κοινοβούλιο ρητά τονίζει ότι οι εν λόγω εγκαταστάσεις εξυπηρετούν εξαιρετικά το δημόσιο συμφέρον.
Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό με την έγκριση του πρώτου κανονισμού για την αποκατάσταση της φύσης στην ιστορία της ΕΕ, εντός 12 μηνών από την έναρξη ισχύος του κανονισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει την ύπαρξη χρηματοδοτικών κενών μεταξύ των στόχων της αποκατάστασης και της διαθέσιμης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, εξετάζοντας ακόμη πιθανές λύσεις, ειδικά μέσω ενός στοχευμένου χρηματοδοτικού μηχανισμού της ΕΕ.
Την ικανοποίησή του εξέφρασε σε δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της Κομμισιόν Φράνς Τϊμερμανς, λέγοντας ότι έγινε ένα πρώτο βήμα προκειμένου να αρχίσει μία εποικοδομητική διαπραγμάτευση, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να σκεφτόμαστε την επόμενη ημέρα και όχι την επόμενη εκλογική μας αναμέτρηση».
«Σήμερα στείλαμε ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα δώσει μία μεγάλη ευκαιρία για τον πλανήτη και μία ευκαιρία να δυναμώσουμε τον αγώνα μας κατά της κλιματικής αλλαγής». Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη τύπου η πρόεδρος της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών ΙράτσεΓκαρσία, ασκώντας σκληρή κριτική προς όσους καταψήφισαν την πρόταση νόμου.
«'Αδεια νίκη» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας απ΄ την πλευρά του ο κ. Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρόεδρος του ΕΛΚ, το οποίο καταψήφισε την πρόταση, εκφράζοντας σημαντικές επιφυλάξεις σε σχέση με τις τροπολογίες, Όπως τόνισε, δεν ξεκαθαρίζεται η χρηματοδότηση, ή οι νέοι μέθοδοι παραγωγής. «Θα επιτύχουμε με την Πράσινη Συμφωνία εάν παραμείνουμε ενωμένοι», τόνισε ο κ. Βέμπερ, δίνοντας έμφαση στην υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας με ταυτόχρονη ενίσχυση της ανάπτυξης, της οικονομικής μεγέθυνσης και της της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Σε άρθρο του νωρίτερα, αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους έπρεπε να καταψηφιστεί η πρόταση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποκατάσταση της Φύσης,ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στόχος του νόμου είναι η επαναφορά της φύσης στην κατάσταση του 1950. Προκαλεί τις τοπικές και περιφερειακές αρχές να κάνουν το αδύνατο: σε περίπου 25 χρόνια, να γυρίσουν πίσω 70 χρόνια αλλαγών στη φύση», συμπληρώνοντας ότι: «Οι στόχοι αυτοί υπερβαίνουν κατά πολύ τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει και επιτυγχάνουν το στόχο τους, μειώνοντας παραγωγικές χερσαίες, δασικές ή θαλάσσιες περιοχές χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες».
Μετά την ψηφοφορία σε συνέντευξη τύπου, ο εισηγητής από την πλευρά του ΕΚ Σεζάρ Λουένα (Σοσιαλιστές, Ισπανία), δήλωσε: «Η νομοθεσία για την αποκατάσταση της φύσης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και ακολουθεί την επιστημονική συναίνεση και τις συστάσεις για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων της Ευρώπης».
Στη συνέντευξη τύπου έκανε λόγο για μία «μεγάλη κοινωνική νίκη με μεγάλα οφέλη για τη δημοκρατία. Μία μεγάλη νίκη για το ευρωκοινοβούλιο». «Πρέπει να είμαστε θαρραλέοι και φιλόδοξοι προεκειμένου να καταφέρουμε να περάσουμε αυτό το νομοσχέδιο μέχρι το τέλος του χρόνου», τόνισε και πρόσθεσε ότι: «Θα παίξουμε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στον τρίλογο με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λουένα ξεκαθάρισε ότι τα σενάρια που κάνουν λόγο «για μείωση των παραγωγικών εκτάσεων είναι ένα μεγάλο ψέμα, δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ. Δε θα επιτρέψουμε ποτέ να συμβεί δεν είναι στα πλάνα μας, Είναι ανεύθυνο, και όποιος το φέρει, θα το το σταματήσουμε». «Είναι ένας νόμος υπέρ της φύσης και όχι κατά οποιουδήποτε», ξεκαθάρισε.
Στόχοι αποκατάστασης της φύσης για το 2030
Το Κοινοβούλιο τονίζει ότι ο νέος νόμος πρέπει να συμβάλει στην επίτευξη των διεθνών δεσμεύσεων της ΕΕ, ιδίως του πλαισίου «Kunming-Montreal Global Biodiversity» των Ηνωμένων Εθνών. Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν την πρόταση της Επιτροπής να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα αποκατάστασης έως το 2030, τα οποία θα καλύπτουν τουλάχιστον το 20% όλων των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών στην ΕΕ.
Θέση του ΕΚ είναι ότι η νομοθεσία θα πρέπει να εφαρμοστεί μόνο αφού η Επιτροπή παρουσιάσει δεδομένα για τις αναγκαίες συνθήκες που διασφαλίζουν την μακροπρόθεσμη επισιτιστική ασφάλεια και όταν οι χώρες της ΕΕ ποσοτικοποιήσουν την έκταση που χρειάζεται να αποκατασταθεί για να επιτευχθούν οι στόχοι για κάθε τύπο οικοσυστήματος. Το Κοινοβούλιο επιθυμεί επίσης να υπάρχει η δυνατότητα αναστολής στόχων όταν αναμένονται εξαιρετικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Ιουνίου 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε κανονισμό σχετικά με την αποκατάσταση της φύσης, ο οποίος αναμένεται να συμβάλει στη μακροπρόθεσμη αποκατάσταση της κατεστραμμένης φύσης σε όλες τις χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της ΕΕ και στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η νέα νομοθεσία θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη, καθώς κάθε ευρώ που επενδύεται για τη φύση θα αποφέρει τουλάχιστον 8 ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ