Iνδία: Ιστορική αποστολή στη Σελήνη - Έστειλε πύραυλο στον ανεξερεύνητο νότιο πόλο

Η Ινδία εκτόξευσε την τρίτη της αποστολή στη Σελήνη, με στόχο να είναι η πρώτη που θα προσεδαφιστεί κοντά στον ελάχιστα εξερευνημένο νότιο πόλο της. Αν πετύχει θα γίνει η τέταρτη χώρα που θα καταφέρει ομαλή προσγείωση στη Σελήνη, μετά τις ΗΠΑ, την πρώην Σοβιετική Ένωση και την Κίνα

Iστορική αποστολή της Ινδίας στη Σελήνη
Iστορική αποστολή της Ινδίας στη Σελήνη
ΑΡ
4'

Οι επιστήμονες στο κέντρο ελέγχου του διαστημικού κέντρου στη Σριχαρικότα της Ινδίας ξέσπασαν σε χειροκροτήματα καθώς ο πύραυλος εκτοξεύτηκε στις 14:35 (τοπική ώρα), σε μία ιστορική αποστολή που αν πετύχει θα κάνει την ασιατική χώρα την τέταρτη προσγειώνεται στη Σελήνη.

Αρκετοί Ινδοί έγραψαν στο Twitter ότι αισθάνθηκαν «ρίγη και ανατριχίλα» βλέποντας τον πύραυλο να εκτοξεύεται ενώ πολλοί την χαρακτήρισαν μια απίστευτα περήφανη στιγμή για τη χώρα. Πριν από την εκτόξευση, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι χαρακτήρισε το Chandrayaan-3 μια «αξιοσημείωτη αποστολή» που φέρει «τις ελπίδες και τα όνειρα του έθνους μας». «Η 14η Ιουλίου 2023 θα είναι πάντα χαραγμένη με χρυσά γράμματα στον διαστημικό τομέα της Ινδίας», έγραψε νωρίτερα στο Twitter.

Η τρίτη αποστολή στη Σελήνη

Η σημερινή εκτόξευση είναι η τρίτη στο πρόγραμμα σεληνιακής εξερεύνησης της Ινδίας. Η πρώτη αποστολή της χώρας στη Σελήνη - Chandrayaan-1- έγινε το 2008, όταν πραγματοποίησε «την πρώτη και πιο λεπτομερή έρευνα για νερό στη σεληνιακή επιφάνεια και διαπίστωσε ότι η Σελήνη έχει ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της ημέρας», σύμφωνα με τον διευθυντή του έργου Mylswamy Annadurai.

Το Chandrayaan-1 δεν έκανε ήπια προσγείωση στη Σελήνη, αλλά έκανε βασικές ανακαλύψεις από την τροχιά. Το Chandrayaan-2 εκτοξεύτηκε τον Ιούλιο του 2019 αλλά ήταν μόνο εν μέρει επιτυχημένο. Ο τροχιοδρόμος του συνεχίζει να κάνει κύκλους και να μελετά τη Σελήνη ακόμη και σήμερα, αλλά ο προσεδαφιστής-ροβερ συνετρίβη κατά την προσγείωση. Αυτό οφειλόταν σε «μια δυσλειτουργία της τελευταίας στιγμής στο σύστημα πέδησης» εξήγησε ο κ. Annadurai

Το Chandrayaan-3, το οποίο ζυγίζει 3.900 κιλά και κόστισε 75 εκατομμύρια δολάρια, έχει τους ίδιους στόχους με τον προκάτοχό του - να εξασφαλίσει μια ομαλή προσγείωση στην επιφάνεια της Σελήνης. Η διαστημική υπηρεσία της Ινδίας λέει ότι το Chandrayaan-3 στοχεύει να εξασφαλίσει ασφαλή και ήπια προσγείωση στην επιφάνεια της Σελήνης και να πραγματοποιήσει πειράματα επί τόπου.

Η επιτυχία θα καταδείξει την τεχνολογική ικανότητα και τις φιλοδοξίες της χώρας στην εξερεύνηση του διαστήματος. «Αν θέλουμε να αναπτύξουμε τη Σελήνη ως ένα φυλάκιο, μια πύλη προς το βαθύ διάστημα, τότε πρέπει να πραγματοποιήσουμε πολλές ακόμα εξερευνήσεις για να δούμε τι είδους βιότοπο θα μπορούσαμε να χτίσουμε εκεί με το τοπικά διαθέσιμο υλικό και πώς θα μεταφέρουμε προμήθειες στους ανθρώπους μας εκεί», είπε ο διευθυντής του έργου Annadurai στο BBC νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Έτσι, ο απώτερος στόχος για τις ανιχνευτές της Ινδίας είναι ότι μια μέρα, όταν η Σελήνη - 360.000 χλμ. από το διάστημα - θα γίνει μια εκτεταμένη ήπειρος της Γης, δεν θα είμαστε παθητικοί θεατές, αλλά θα έχουμε μια ενεργή, προστατευμένη ζωή σε αυτή την ήπειρο και πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτό»

Γιατί η Ινδία θέλει να εξερευνήσει τον νότιο πόλο της Σελήνης;

Αυτή η περιοχή της Σελήνης είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη. Η επιφάνεια που παραμένει στη σκιά είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στον βόρειο πόλο της Σελήνης, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα νερού σε περιοχές που είναι μόνιμα σκιασμένες.

Το Chandrayaan-1 ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε νερό στη Σελήνη το 2008, κοντά στον νότιο πόλο. «Έχουμε περισσότερο επιστημονικό ενδιαφέρον για αυτό το σημείο, επειδή στην περιοχή που είναι ασφαλής για προσγείωση, έχει ήδη φτάσει και υπάρχουν πολλά δεδομένα για αυτήν», δήλωσε η επικεφαλής του Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας της Ινδίας (Isro) Sreedhara Panicker Somanath.

«Αν θέλουμε να κάνουμε μια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη, πρέπει να πάμε σε μια νέα περιοχή όπως ο νότιος πόλος, αλλά έχει μεγαλύτερους κινδύνους προσγείωσης».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή