Βιβλική καταστροφή στη Λιβύη: Πάνω απο 6 χιλιάδες οι νεκροί - «Η θάλασσα ξεβράζει πτώματα»
Λιβύη: Περισσότερα από 6000 πτώματα έχουν ήδη καταμετρηθεί στην πόλη Ντέρνα, σύμφωνα με το Αl Jazeera. Η πόλη επλήγη από φονικές πλημμύρες, με τον απολογισμό των νεκρών να αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά
Ο αριθμός των νεκρών στην κατεστραμμένη από τις πλημμύρες πόλη Ντερνα έφτασε τους 6.000, σύμφωνα με ορισμένες πηγές στο Al Jazzera. Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στην ανατολική πόλη της Λιβύης.
Xιλιάδες άνθρωποι αγνοούνται, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης ενότητας. Η ανατολική διοίκηση της Λιβύης είπε ότι 5.300 πτώματα έχουν καταμετρηθεί μόνο στη Ντέρνα μέχρι στιγμής, με τον αριθμό να αναμένεται να διπλασιαστεί.
«Η θάλασσα ξεβράζει συνεχώς δεκάδες πτώματα» επεσήμανε ο Χίσεμ Αμπού Σκιουάτ υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας των αρχών της ανατολικής Λιβύης μιλώντας στο Reuters, ενώ πρόσθεσε ότι η ανοικοδόμηση θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια και ζήτησε την παροχή διεθνούς βοήθειας, καθώς η χώρα δεν διαθέτει την εμπειρία για να αντιμετωπίσει την καταστροφή.
Στο μεταξύ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στη Λιβύη ανακοίνωσε σήμερα σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ότι τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Ντέρνα, την πόλη που επηρεάστηκε περισσότερο από την καταιγίδα Daniel.
Παράλληλα 6.085 άνθρωποι είναι γνωστό ότι έχουν εκτοπιστεί σε άλλες πληγείσες περιοχές, περιλαμβανομένης της Βεγγάζης, με τον αριθμό των νεκρών να παραμένει ανεπιβεβαίωτος. «Ο ΔΟΜ και οι συνεργάτες του στέλνουν αμέσως προϊόντα πρώτης ανάγκης πλην τροφίμων, φάρμακα, εξοπλισμό έρευνας και διάσωσης καθώς και προσωπικό στις πληγείσες περιοχές», τόνισε.
Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στην Τρίπολη, καθώς η βοήθεια από τη δυτική Λιβύη και άλλες χώρες έχει αρχίσει να φθάνει στα ανατολικά της χώρας. Οι άνθρωποι κατηγορούν την αμέλεια της κυβέρνησης,, αλλά ελπίζουν επίσης ότι η καταστροφή μπορεί επιτέλους να ενώσει τους αντίπαλους πολιτικούς της χώρας.
Τέσσερα μεγάλα λιμάνια πετρελαίου στη Λιβύη έχουν πλέον ανοίξει ξανά από τότε που αναγκάστηκαν να κλείσουν το Σάββατο λόγω της καταιγίδας, δήλωσε ο λιμενικός πράκτορας al-Omran International Maritime Agencies. Τα ανατολικά λιμάνια Μπρέγκα, Ες Σίντρα και Ρας Λανούφ άνοιξαν την Τρίτη, ενώ το λιμάνι Ζουεϊτίνα άνοιξε το πρωί της Τετάρτης, δήλωσε ο αλ Ομράν.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τετάρτη, καθώς η αγορά εξισορρόπησε τις ανησυχίες για το κλείσιμο των λιμανιών και τις περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ έναντι των παγκόσμιων οικονομικών προοπτικών
Διεθνείς προσφορές βοήθειας
Πολλές χώρες έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια την επομένη της καταστροφής. Ομάδες διάσωσης που στάλθηκαν από την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έφτασαν στην ανατολική Λιβύη, δήλωσαν οι αρχές.
Ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου, πολιτικός και στρατιωτικός σύμμαχος του διοικητή του Εθνικού Στρατού της Λιβύης με έδρα το Τομπρούκ, Χαλίφα Χάφταρ, πέταξε στη Βεγγάζη την Τρίτη με ένα αεροπλάνο φορτωμένο με προμήθειες και προσωπικό, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.
Η Γαλλία υποσχέθηκε να στείλει ένα νοσοκομείο πεδίου στη Λιβύη εντός 48 ωρών για να στηρίξει τα θύματα των πλημμυρών. Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλγερίας ανακοίνωσε ότι έστειλε οκτώ αεροσκάφη φορτωμένα με τρόφιμα, ιατρικές προμήθειες, ρούχα και σκηνές. Η Αίγυπτος, η Γαλλία, το Ιράν, η Ιταλία, το Κατάρ, η Τυνησία, τα Ηνωμένα Έθνη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί ότι θα συνδράμουν την πληγείσα Λιβύη.