SOS από τη UNICEF: 20.000 παιδιά εκτοπίζονται κάθε μέρα από καταιγίδες, πλημμύρες και πυρκαγιές

Έως και 20.000 παιδιά εκτοπίζονται κάθε μέρα λόγω της κλιματικής κρίσης, η UNICEF

Αυξάνονται οι περιβαλλοντικοί πρόσφυγες
Αυξάνονται οι περιβαλλοντικοί πρόσφυγες
ΑΡ
4'

Οι καταστροφές που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες ξερίζωσαν έως και 20.000 παιδιά την ημέρα την περασμένη εξαετία, με τον πραγματικό αριθμό να είναι πιθανότατα υψηλότερος, καθώς πολλά κρούσματα παρέμειναν χωρίς έγγραφα.

Οι καταιγίδες, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές οδήγησαν σε περισσότερους από 43 εκατομμύρια εκτοπισμούς παιδιών μεταξύ 2016 και 2021, δήλωσε η UNICEF. Η υπηρεσία του ΟΗΕ προειδοποίησε επίσης ότι 100 εκατομμύρια περισσότερα παιδιά θα μπορούσαν να εκτοπιστούν λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων τα επόμενα 30 χρόνια.

Οι καταστροφές που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες γίνονται πιο βίαιες και συχνές καθώς τα αέρια του θερμοκηπίου προκαλούν την υπερθέρμανση της Γης, ξερίζωσαν έως και 20.000 παιδιά την ημέρα σε 44 χώρες κατά τη διάρκεια της εξαετίας, με το 95% αυτών να εκτοπίζεται από πλημμύρες, σύμφωνα με την έρευνα.

Η UNICEF είπε ότι είχε μετρήσει τον αριθμό των εκτοπισμένων παιδιών και όχι τον αριθμό των παιδιών, καθώς το ίδιο άτομο θα μπορούσε να εκτοπιστεί περισσότερες από μία φορές. Ο πραγματικός αριθμός ήταν επίσης πιθανό να είναι υψηλότερος, καθώς πολλές περιπτώσεις παρέμειναν χωρίς έγγραφα.

Η Κίνα και οι Φιλιππίνες ήταν μεταξύ των χωρών που επλήγησαν περισσότερο λόγω των μεγάλων παιδικών πληθυσμών που εκτέθηκαν σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Σε σχέση με το μέγεθος του παιδικού πληθυσμού, μικρά νησιωτικά κράτη όπως η Δομίνικα στην Καραϊβική και το Βανουάτου στην Ωκεανία επηρεάστηκαν περισσότερο από τις καταιγίδες, ενώ τα παιδιά στη Σομαλία και στο Νότιο Σουδάν στην Αφρική επηρεάστηκαν περισσότερο από τις πλημμύρες.

Οι πλημμύρες αντιπροσώπευαν το 40,9 εκατομμύρια (95%) των μετακινήσεων παιδιών κατά την περίοδο που αναλύθηκε, εν μέρει λόγω αποτελεσματικής αναφοράς και εκκένωσης, ενώ οι ξηρασίες προκάλεσαν 1,3 εκατομμύρια εσωτερικές εκτοπίσεις και οι πυρκαγιές προκάλεσαν 810.000, με περισσότερο από το ένα τρίτο αυτών μόνο το 2020.

Ο Καναδάς, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ κατέγραψαν τις περισσότερες εκτοπίσεις από τις πυρκαγιές, ενώ η Σομαλία κατέγραψε τις περισσότερες από ξηρασία. Η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Κάθριν Ράσελ δήλωσε: «Είναι τρομακτικό για κάθε παιδί όταν μια άγρια πυρκαγιά, καταιγίδα ή πλημμυρίζει βαρέλια στην κοινότητά του.

«Για όσους αναγκάζονται να τραπούν σε φυγή, ο αντίκτυπος μπορεί να είναι ιδιαίτερα καταστροφικός, με την ανησυχία για το αν θα επιστρέψουν στο σπίτι, θα συνεχίσουν το σχολείο ή θα αναγκαστούν να μετακομίσουν ξανά». Σε μια έκθεση με τίτλο Children Displaced In A Changing Climate, η UNICEF είπε ότι οι αποφάσεις για μετακόμιση μπορεί να είναι απότομες, ενόψει του άμεσου κινδύνου ή το αποτέλεσμα μιας εκκένωσης όπου σώζονται ζωές.

Πολλά παιδιά που κινδύνευαν να εκτοπιστούν από το κλίμα βρίσκονταν σε χώρες που ήδη πάλευαν με τις συγκρούσεις και τη φτώχεια και οι τοπικές αρχές συχνά δεν μπορούσαν να προσφέρουν αρκετούς πόρους για υποστήριξη.

Η UNICEF είπε ότι οι πλημμύρες από ποτάμια είχαν τη δυνατότητα να εκτοπίσουν 96 εκατομμύρια παιδιά τα επόμενα 30 χρόνια. Με βάση άλλα κλιματικά δεδομένα, οι ειδικοί είπαν ότι οι κυκλώνες και οι καταιγίδες θα μπορούσαν να εκτοπίσουν 10,3 εκατομμύρια και 7,2 εκατομμύρια παιδιά αντίστοιχα κατά την ίδια περίοδο, αν και ο πραγματικός αριθμός θα ήταν πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος καθώς η κλιματική αλλαγή έφερε συχνότερα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής κλιμακώνονται, θα αυξάνεται και η μετακίνηση με γνώμονα το κλίμα» είπε η Ράσελ. Η Katherine Nightingale, παγκόσμια διευθύντρια διεθνών υποθέσεων της WaterAid, δήλωσε: «Έχουμε τα εργαλεία και τις γνώσεις για να ανταποκριθούμε σε αυτήν την κλιμακούμενη πρόκληση για τα παιδιά, αλλά ενεργούμε πολύ αργά.

Πρέπει να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για να προετοιμάσουμε τις κοινότητες, να προστατέψουμε τα παιδιά που κινδυνεύουν να εκτοπιστούν και να υποστηρίξουμε εκείνα που έχουν ήδη ξεριζωθεί. Η κλιματική κρίση είναι μια κρίση νερού, με ένα εκπληκτικό 90% όλων των φυσικών καταστροφών που σχετίζονται με το νερό και ενώ όλοι μας αισθανόμαστε τις επιπτώσεις, είναι οι πιο ευάλωτοι στον κόσμο που υποφέρουν περισσότερο»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
09:44ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Έγκυος η Δόμνα Μιχαηλίδου