Ισραήλ: Σοκ και οργή μετά την επίθεση της Χαμάς στο φεστιβάλ - Η ιστορία του Στιβ και της Ελίζα

Μέση Ανατολή: Τουλάχιστον 600 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και περίπου 100 κρατήθηκαν όμηροι στην πιο θανατηφόρα επίθεση στην ιστορία της χώρας με την υπογραφή της Χαμάς

O Στιβ Μαρκατσένκο και η Ελίζα Λεβίν αγνοούνται
O Στιβ Μαρκατσένκο και η Ελίζα Λεβίν αγνοούνται
Α.Ρ
8'

Ο Στιβ Μαρκατσένκο, ένας 25χρονος από το Καρμέλ, στο βόρειο Ισραήλ, ανυπομονούσε να παρευρεθεί στο μουσικό φεστιβάλ Nova σε ένα κιμπούτς στην έρημο αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο ίδιος και η κοπέλα του, Ελίζα Λεβίν, 34 ετών, οδήγησαν τέσσερις ώρες προς το νότο το βράδυ της Παρασκευής για την εκδήλωση για τον εορτασμό της εβραϊκής γιορτής συγκομιδής του Sukkot.

Όμως, στις 6.30 το πρωί του Σαββάτου, ήταν ανάμεσα σε χιλιάδες νεαρούς παρευρισκόμενους που απολάμβαναν την ανατολή του ηλίου, αλλά δεν γνώριζαν ότι η ζωή τους επρόκειτο να αλλάξει για πάντα. Στην αρχή, οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής έμοιαζαν σαν να ήταν μέρος της trance μουσικής, είπαν οι επιζώντες. Στη συνέχεια, ίχνη ατμών από πυραύλους άρχισαν να εμφανίζονται στον ουρανό: οι άνθρωποι άρχισαν να πανικοβάλλονται επειδή πιάστηκαν στα ανοιχτά και έτρεξαν στα αυτοκίνητά τους. Και τότε άρχισαν οι πυροβολισμοί.

Τουλάχιστον 260 πτώματα ανακαλύφθηκαν στον χώρο του ολονύχτιου φεστιβάλ, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι αργά την Κυριακή, και ο αριθμός είναι πιθανό να αυξηθεί. Δεκάδες άλλοι που εξακολουθούν να αγνοούνται, πιστεύεται ότι μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας ως όμηροι. Η επίθεση ήταν ένα από τα χειρότερα μεμονωμένα περιστατικά κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίθεσης της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας της Χαμάς, Επιχείρηση «Πλημμύρα του Αλ Ακσά» μια μέρα που θα μείνει στην ιστορία ως η 11η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ.

Μερικοί παρευρισκόμενοι έβλεπαν τους φίλους τους να πεθαίνουν μπροστά τους, άλλοι υποκρίνονταν τους νεκρούς για ώρες μέχρι που άκουσαν φωνές που μιλούσαν στα εβραϊκά και κατάλαβαν ότι είχε φτάσει η βοήθεια. Βίντεο από τη σκηνή δείχνουν άψυχα πτώματα στο έδαφος, ένα πυροβολημένο βαν και άνδρες και γυναίκες να παρασύρονται από ένοπλους μαχητές. Οι κραυγές γέμιζαν τον αέρα.

Ένα τρομακτικό βίντεο δείχνει μια Ισραηλινή γυναίκα που ονομαζόταν Νόα Αργκαμάνι να εκλιπαρεί για τη ζωή της καθώς την χώριζαν από τον σύντροφό της και την έδιωχναν με μια μηχανή από δύο μαχητές της Χαμάς.

Ο Στιβ και η Ελίζα κατάφεραν να ξεφύγουν από το αρχικό χάος, είπε ο αδελφός του Ντίμα. Το σύστημα GPS του αυτοκινήτου τους δείχνει ότι το όχημα βρίσκεται ακόμα περίπου 5 χιλιόμετρα μακριά από το χώρο του πάρτι. Αλλά κανείς δεν έχει νέα για το ζευγάρι από τις 6.15 περίπου το πρωί, όταν ο Λέβιν τηλεφώνησε στον αδερφό της.

«Δεν ξέρουμε τίποτα. Το Εσωτερικό Μέτωπο, η αστυνομία, ο στρατός, κανείς δεν έχει καμία πληροφορία να μας δώσει. Έχουμε πάει σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, τίποτα. Και ο δρόμος είναι αποκλεισμένος, οπότε δεν μπορούμε να πάμε στο αυτοκίνητό τους», είπε ο 32χρονος. Όλη αυτή η τεχνολογία, όλα αυτά τα πράγματα που κάναμε για να κρατήσουμε τους εαυτούς μας ασφαλείς, ο στρατός, δεν σήμαινε τίποτα. Αυτή η χώρα είναι ένα αστείο».

Ο Ντίμα Μαρκατσένκο βρισκόταν σε ένα κέντρο αγνοουμένων που δημιουργήθηκε σε αστυνομικό τμήμα κοντά στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ την Κυριακή για να καταχωρήσει το όνομα του αδελφού του και να υποβάλει δείγματα DNA. Ήταν ένας από τους εκατοντάδες ήσυχους ανθρώπους που έμπαιναν και έβγαιναν στο κέντρο κατά τη διάρκεια του πρωινού. Σε μια κοινωνία που είναι συνήθως βαθιά διχασμένη, Ισραηλινοί κάθε υπόβαθρου –κοσμικοί, υπερορθόδοξοι, εθνικιστές-θρησκευτικοί τύποι, Ασκενάζι, Μιζράχι και Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ– στριμώχνονταν γύρω από το κτίριο, ενωμένοι στην ανησυχία και τη θλίψη.

Μερικοί άνθρωποι ήταν σίγουροι για το πού βρίσκονταν τα αγαπημένα τους πρόσωπα αφού είδαν τα τρομοκρατημένα πρόσωπά τους σε βίντεο της Χαμάς που φαίνεται να έχουν γυριστεί στη Γάζα. Περίπου 100 Ισραηλινοί, τόσο στρατιωτικοί όσο και πολίτες, πιστεύεται τώρα ότι έχουν μεταφερθεί στον θύλακα, αν και δεν υπάρχει ακόμη επίσημο σύνολο.

Στο παρελθόν, η Χαμάς χρησιμοποίησε αιχμάλωτους Ισραηλινούς ως διαπραγματευτικό χαρτί για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των μελών της στις φυλακές του Ισραήλ, αλλά ποτέ μέχρι τώρα δεν κατάφερε να συλλάβει περισσότερα από ένα ζευγάρι τη φορά. Ο Γκιλάντ Σαλίτ ένας στρατιώτης που κρατήθηκε στη Γάζα για πέντε χρόνια, αφέθηκε ελεύθερος το 2011 με αντάλλαγμα περισσότερους από 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους.

«Ο ξάδερφός μου, η γυναίκα του και η οκτάχρονη κόρη τους, βρίσκονται στη Γάζα. Έχουν επίσης ένα αγόρι 15 ετών, αλλά δεν ξέρουμε πού είναι», είπε ο Nιτζάτ Ελ Ακίν, 51 ετών. Τα μέλη της οικογένειάς του, συνελήφθησαν υπό την απειλή όπλου από τα σύνορα κιμπούτς Nαχάλ Οζ. Η τελευταία τους επαφή ήταν περίπου στις 10:30 το πρωί του Σαββάτου, όταν έστειλαν μηνύματα λέγοντας ότι τρομοκράτες βρίσκονταν μέσα στην κοινότητά τους.

«Μοιάζουν σαν να μην είναι υπόγεια σε τούνελ, αυτό είναι καλό, και υπάρχει λίγο αίμα στα ρούχα τους, αλλά φαίνονται καλά στην υγεία τους. Απλώς παρακαλούμε κάποιον να μας βοηθήσει να τα επιστρέψουμε με ασφάλεια», είπε.

Οι Ισραηλινοί είναι συνηθισμένοι στον πόλεμο, αλλά η κλίμακα και η αγριότητα της επίθεσης του Σαββάτου τύφλωσε τις δυνάμεις ασφαλείας και πληροφοριών της χώρας, οι οποίες εκτίμησαν μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται επί του παρόντος για μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας.

Τώρα αντιμετωπίζουν τον πέμπτο πόλεμο στα 16 χρόνια από τότε που οι ισλαμιστές κατέλαβαν τον έλεγχο της λωρίδας και το Ισραήλ και η Αίγυπτος επέβαλαν τιμωρητικό αποκλεισμό από αέρα, ξηρά και θάλασσα.

Ομάδες ρουκετών χρησιμοποιήθηκαν ως κάλυψη για την καταστροφική και άνευ προηγουμένου χερσαία επίθεση, η οποία είδε στελέχη της Χαμάς να διαπερνούν 29 σημεία στην υπερσύγχρονη ισραηλινή άμυνα που περιβάλλει τον μικροσκοπικό θύλακα πριν εξαπλωθούν με φορτηγά και μοτοσικλέτες σε 22 κοντινές ισραηλινές κοινότητες.

Οι μαχητές πυροβόλησαν αδιακρίτως ανθρώπους στους δρόμους, προτού εισέλθουν σε σπίτια και δημόσια κτήρια, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις έπιασαν ομήρους. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) άργησαν να απαντήσουν Οι μάχες συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και το βράδυ του Σαββάτου, καθώς ο στρατός εξακολουθούσε να αγωνίζεται να εξουδετερώσει ένοπλους σε διάφορες τοποθεσίες. Μέχρι τη δύση του ηλίου, τουλάχιστον τρία χωριά και κιμπούτζ φαινόταν να πηγαινοέρχονται μεταξύ του ελέγχου του Ισραήλ και της Χαμάς.

Τουλάχιστον 700 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί, ενώ ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται. Η επίθεση της Χαμάς είναι τώρα η πιο θανατηφόρα στην ιστορία της χώρας: αυτός είναι ήδη ο ίδιος αριθμός νεκρών αμάχων με το σύνολο της πενταετούς ιντιφάντα, ή της παλαιστινιακής εξέγερσης, της δεκαετίας του 2000, σε μία μόνο μέρα.

Χθες το μεσημέρι, δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 βρυχήθηκαν πάνω από την κυκλοφορία, κατευθυνόμενοι προς τη Μεσόγειο, πριν στρίψουν νότια προς τη Λωρίδα της Γάζας. Τα αντίποινα των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στην πολιορκημένη παλαιστινιακή επικράτεια έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 370 ανθρώπους, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Οι αρχικές αναφορές παλαιστινιακών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι 17 μέλη μιας οικογένειας, ηλικίας μεταξύ ενός και 65 ετών, σκοτώθηκαν σε μία μόνο επίθεση.

Το βόρειο μέτωπο του Ισραήλ, εναντίον της λιβανέζικης μαχητικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, ήταν επίσης τεταμένο αφού οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν ισλαμιστές πραγματοποίησαν επίθεση με ρουκέτες στο ισραηλινό έδαφος. Η σιιτική ομάδα συνήθως εκτοξεύεται στη Γάζα, αλλά έχει προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει εάν το Ισραήλ στείλει χερσαίες δυνάμεις στη λωρίδα. Ένας πόλεμος σε τρία μέτωπα, εάν ακολουθήσει και η ανήσυχη Δυτική Όχθη - ή ακόμα και τέσσερα, εάν υπάρξει επιστροφή στη διακοινοτική βία που παρατηρήθηκε το 2021 - θα σηματοδοτούσε μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση στην παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση δεκαετιών.

Το ίχνος καταστροφής που άφησε η Χαμάς σε κοινότητες στο νότιο Ισραήλ είναι τεράστιο. Στην οδό Ha-Tamar, στη μικρή πόλη Ofakim, σχεδόν κάθε σπίτι ήταν καλυμμένο με τρύπες από σφαίρες, κάθε αυτοκίνητο ήταν κατεστραμμένο και παραδοσιακές σκηνές Sukkotό ήταν σκισμένες. Μέσα σε ένα καταφύγιο βομβών στο δρόμο, στεγνές λωρίδες αίματος σημάδεψαν τον τοίχο.

Μέσα στην τραγωδία, υπήρχαν ιστορίες ελπίδας και γενναιότητας. Ο Yair Golan, έφεδρος στρατηγός και πρώην μέλος της Κνεσέτ του αριστερού κόμματος Meretz, φέρεται να έσωσε έναν περαστικό από ένοπλους ένοπλους, ενώ ένας απόστρατος στρατηγός που ζούσε στο Τελ Αβίβ ταξίδεψε στο κιμπούτς του γιου του, απελευθερώνοντας επιτυχώς την οικογένειά του.

Αλλά το συντριπτικό συναίσθημα στο Ισραήλ αυτή τη στιγμή είναι σοκ – σε συνδυασμό με μια αυξανόμενη αίσθηση θυμού. «Αυτό δεν μπορεί να συμβεί ποτέ ξανά», είπε ο Dima Markachenko, ο αδερφός του οποίου, ο Steve, δεν έχει εμφανιστεί μετά την επίθεση στο μουσικό φεστιβάλ. «Πρέπει να συντρίψουμε τη Γάζα. Μια για πάντα αυτή τη φορά.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή