ΗΠΑ: Οι αξιωματούχοι αλλάζουν τις αναρτήσεις τους περί... «ισραηλινής αυτοσυγκράτησης»

«Σκληρή γραμμή» υπέρ του Ισραήλ για τις ΗΠΑ, αφού δόθηκε εντολή στους αξιωματούχους να μην ζητούν «αυτοσυγκράτηση».
2'

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν διέγραψε ένα tweet στο οποίο ζητούσε κατάπαυση του πυρός – το δεύτερο τέτοιο παράδειγμα τις τελευταίες μέρες, όταν Αμερικανοί αξιωματούχοι διέγραψαν tweets που ενθαρρύνουν το Ισραήλ για... αυτοσυγκράτηση.

Το tweet του Blinken, που αναφερόταν στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, αρχικά έγραφε ότι ο ίδιος «ενθάρρυνε τη στάση της Τουρκίας για κατάπαυση του πυρός και για άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων από τη Χαμάς», διαφέροντας όμως από την επίσημη ανακοίνωση των ΗΠΑ για το τηλεφώνημα.

Το νέο tweet αντικατέστησε τη φράση περί κατάπαυσης του πυρός με το «Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται, να σώζει όμηρους και να προστατεύει τους πολίτες του».

Είχε προηγηθεί ένα παρόμοιο περιστατικό με το Γραφείο Παλαιστινιακών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο αρχικά ανέφερε ότι «καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς και τις απώλειες ανθρώπινων ζωών που προκλήθηκαν. Καλούμε όλες τις πλευρές να απόσχουν από βία και επιθέσεις αντιποίνων. Ο τρόμος και η βία δεν θα λύσουν τίποτα».

Αυτή η εκδοχή διαγράφηκε, με το γραφείο αντ' αυτού να δημοσιεύει μηνύματα που μεταδίδουν τις ειδοποιήσεις της Πρεσβείας των ΗΠΑ σε πολίτες που βρίσκονταν στο έδαφος και προβάλλοντας Αμερικανούς αξιωματούχους που καταδικάζουν «αδιαμφισβήτητα» τις επιθέσεις.

Η αλλαγή στη ρητορική αυτή καταδεικνύει την αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ στις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ, που ενισχύεται από την ανάπτυξη του Πολεμικού Ναυτικού και στρατιωτικών αεροσκαφών των ΗΠΑ, την αύξηση των υπαρχουσών μοιρών της Πολεμικής Αεροπορίας και την παροχή στον ισραηλινό στρατό με πρόσθετο εξοπλισμό και πυρομαχικά.