Πόλεμος στο Ισραήλ: Δωρεές ακόμη και σε κρυπτονομίσματα – Πώς η Χαμάς «ξεπλένει» εκατομμύρια δολάρια
Τα σκοτεινά «παιχνίδια» της ισλαμιστικής οργάνωσης και το «κρυφτό» με τις Αρχές.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής πραγματοποιεί ενδελεχή έρευνα αναφορικά με τις πηγές εσόδων της Χαμάς, φανερές (υποστήριξη από το Ιράν) αλλά και «υπόγειες». Η ισλαμιστική οργάνωση συνδέεται με το «ξέπλυμα» χρήματος, ενώ, έχει εξασφαλίσει δωρεές και σε… κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με στοιχεία.
Στο παρελθόν, το Ισραήλ είχε κατασχέσει λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων που, επίσης, συνδέονται με τη Χαμάς.
Το ποσό στους λογαριασμούς ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, ωστόσο, δεν αποσαφηνίζεται το συνολικό ποσό που έχει λάβει η οργάνωση. Μόνο ένα από τα «πορτοφόλια» που κατέσχεσαν οι Ισραηλινοί μετρούσε περισσότερα από 40 εκατ. δολάρια που συγκεντρώθηκαν μεταξύ 2020 και 2023, ενώ, σε άλλο ψηφιακό «πορτοφόλι», που ανήκε σε ένοπλη οργάνωση η οποία σχετίζεται με τη Χαμάς, υπήρχαν πάνω από 90 εκατ. δολάρια, αν και πιθανόν δεν ανήκαν όλα στην οργάνωση.
Οι εκκλήσεις για δωρεές λάμβαναν χώρα σε κοινή θέα, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Η τρομοκρατική ομάδα απλώς δημοσίευε την ηλεκτρονική διεύθυνση του λογαριασμού, όπου οι ενδιαφερόμενοι έκαναν τις δωρεές σε Bitcoin, Ether, XRP και Tether.
Οι Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν απευθύνει κατηγορίες εις βάρος άνδρα από το Νιού Τζέρσεϊ, που έγραψε στο Instagram ότι κατέθεσε 100 δολάρια υπέρ της Χαμάς. Άλλος χρήστης απέστειλε ένα bitcoin αξίας 20 δολαρίων, σύμφωνα με το CNN. Από την έναρξη των εμπόλεμων συγκρούσεων, οι ισραηλινές Αρχές «πάγωσαν» κι άλλους ψηφιακούς λογαριασμούς.
Το «παιχνίδι ανάμεσα στη γάτα και το ποντίκι»
Τόσο η Χαμάς, όσο και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις επιδεικνύουν ευελιξία και προσαρμοστικότητα, κάνοντας εξαιρετικά δύσκολο το έργο για τις Αρχές να ακολουθήσουν τα ίχνη τους και να επέμβουν. Μάλιστα, συνεχώς χρησιμοποιούν «διευθύνσεις μίας χρήσης» για κάθε έναν δωρητή.
Μαζί με τους πόρους από τα κρυπτονομίσματα, υπάρχουν και τα «αληθινά» χρήματα που λαμβάνουν οι παλαιστινιακές ομάδες από το Ιράν, τα οποία υπολογίζονται κατά προσέγγιση σε 100 εκατ. δολάρια τον χρόνο. Οι αμερικανικές αρχές έχουν εντοπίσει πρόσωπα στον χρηματοοικονομικό κλάδο και συγκεκριμένα παράγοντες από την Τουρκία και τον Λίβανο (έδρα της Χεζμπολάχ), οι οποίοι διευκολύνουν αυτές τις μεταφορές, όπως έγραψε το CNN.