ΟΗΕ: «Τελειώνει η ζωή στη Γάζα, ο κόσμος έχει χάσει την ανθρωπιά του»

Η μεγαλύτερη υπηρεσία του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, δήλωσε ο επικεφαλής της 

Τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα
Τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα
ΑΡ
2'

Το προσωπικό της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών, (UNRWA) που εδρεύει στη Γάζα, έχει μεταφερθεί στη Ράφα κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο και εργάζεται στο ίδιο κτήριο με «χιλιάδες απελπισμένους εκτοπισμένους», δήλωσε ο Philippe Lazzarini, γενικός επίτροπος της UNRWA.

«Η Γάζα στραγγαλίζεται και φαίνεται ότι ο κόσμος αυτή τη στιγμή έχει χάσει την ανθρωπιά του», είπε σε μια σκληρή ομιλία από τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ την Κυριακή.

«Αν κοιτάξουμε το θέμα του νερού, όλοι ξέρουμε ότι το νερό είναι ζωή.Η Γάζα στερεύει από νερό και η Γάζα στερεύει από ζωή. Σύντομα, πιστεύω δεν θα υπάρχει ούτε τροφή ούτε φάρμακα», δήλωσε ο Λαζαρίνι, αποκαλώντας την πολιορκία στη Γάζα ως «τίποτα άλλο από συλλογική τιμωρία».

«Πριν να είναι πολύ αργά, η πολιορκία πρέπει να αρθεί και οι υπηρεσίες βοήθειας πρέπει να μπορούν να φέρουν με ασφάλεια βασικές προμήθειες όπως καύσιμα, νερό, τρόφιμα και φάρμακα. Και το χρειαζόμαστε τώρα», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχει ασφαλές σημείο στη Γάζα

Η Gabriella Waaijman, διευθύντρια ανθρωπιστικής βοήθειας στο Save the Children περιέγραψε την ίδια στιγμή πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στη Γάζα για το προσωπικό της. Πολλά μέλη της οργάνωσης έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και λέει ότι υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα που μπορεί να κάνει για να τους βοηθήσει όσο παραμένουν στη Γάζα.

«Ένας από τους συναδέλφους μου μού είπε σήμερα ότι χάνει την ελπίδα του και ότι το όνειρό του είναι απλώς να ξυπνήσει με τα παιδιά του ακόμα στην αγκαλιά του», είπε στο BBC. Δεν υπάρχει κανένας ασφαλής χώρος στη Γάζα και η οργάνωσή της ανησυχεί ότι οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση θα έχει δραματικές συνέπειες για τους κατοίκους της.

Η οργάνωση συγκεντρώνει προμήθειες στα σύνορα με την Αίγυπτο, σε περίπτωση που τα σύνορα ανοίξουν ξανά και επιτραπεί η είσοδος βοήθειας. Όμως με τους πρόσφατους βομβαρδισμούς της περιοχής, οι προκλήσεις παραμένουν.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή